Pusztavám

2016.06.14. 15:05

Kvircedli rekord a falunapon

Pusztavám - Három napos ünnep zajlott a községben a hétvégén, melynek alkalmával számtalan programmal lepték meg a sváb település lakóit.

Nédó Géza

A helyi önkormányzat, mint rendező nevében Stettner Attila alpolgármester nyitotta meg a falunapokat. Többek közt az alábbiakat mondta.

Pályázati pénzből elkészült a Vértes kertben a Hegyalja út felújítása, ahol az alsó szerviz utat is leaszfaltozhattuk. A Vasút utcára is új aszfalt került, igaz nem végig, de talán jövőre folytathatjuk. Falunap után június vége felé pedig a Petőfi utca páratlan oldalán elkészülhet a kb. 750 méter térköves járda. Az év folyamán a Bacsó Béla utca elején lévő árok felújítása is megvalósul. Vannak még függőben lévő pályázataink, bízva a pozitív elbírálásban. A mai nap kezdetét veszi 2016. évi Falunapunk és a II. Kvircedli fesztivál. Ma itt köszönthetjük a településünk legidősebb és legfiatalabb lakóját. Köszöntöm körünkben Gombás Ferencné született Krutzler Teréziát, aki február másodikán töltötte be 94. születésnapját. Isten éltess! Település legfiatalabb lakóját is köszöntöm, Réthi Leventét, aki 2016. 04. 11.-én látta meg a napvilágot. Legyen ő is Pusztavám büszke polgára. Ehhez kívánok jó egészséget, kitartást, türelmet.

A falunapok alkalmával Több mint népviselet címmel, a Centrál épületében kiállítást szerveztek. Pusztavámi Kálmánné (a kiállítás egyik szervezője) elmondta, hogy olyan régi tárgyakat mutatnak be, amely a kisbaba születésével kapcsolatos. Ilyen tárgy a komatál. Sváb szokás szerint a keresztgyermek születésekor a keresztszülők egy héten át, minden nap reggelire tejeskávéval készültek, mellé frissen sütött kuglófot vittek, majd ebédre tyúkhúslevest főztek és diós kiflit, vagy linzert sütöttek mellé. A boros üvegbe pedig bor került. A pusztavámiak ezt a hagyományt elevenítették fel, és mutatták be, ahogy a keresztszülők a finomságokat szépen, hímzett, kikeményített kendőben vitték a komaasszonynak. A régi szokás szerint az utolsó napon a keresztmama kvircedlit és borlevest vitt magával, amit máig előszeretettel fogyasztanak a pusztavámiak - mesélte lapunknak Pusztavámi Kálmánné.

Leitner Balázs és Leitner Anna, a két mesemondó. Svábul adták elő tudományukat a falunapon

A Falunap második napján - a szokásokhoz híven - fakanalat fogott a falu apraja-nagyja. Több mint 10 csapat állt a bogrács mögé, és elkészítették életük főművét , amelyet barátok, rokonok, szomszédok fogyasztottak el - egy becsületkassza társaságában . A II. Kvircedli fesztivál és Falunap kiemelkedő eseménye volt az ország legnagyobb kvircedlijének elkészítése. Élenjárt ebben a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar és elnöke, Möllmann Günterné (Erzsike). Elmondta, hogy Guinness-rekordra készülnek. A kvircedli nyomót Staudt Krisztián még tavaly készítette el, s csak ezután jött az ötlet a rekordkísérletre. A hatalmas méretű nyomó 80 x 30 x 30 centiméter nagyságú. A tésztát Farkas Mihályné Annuska néni gyúrta 164 tojásból, 14 kiló lisztből, 6,5 kiló cukorból, 22 dekagramm szalakáliból. Súlya elérte a 20,4 kilót. Az új Guinness-rekordot Gál Gábor hitelesítette.

Áll már a falu közepén az újonnan elkészült falukemence , de ezt még ki kell égetni, ami napokat vehet igénybe. De van és ez a lényeg! - mondják a pusztavámiak.

A Falunap harmadik napján a kultúráé volt a főszerep. Fellépett a Pusztavámi Német Nemzetiségi Fúvószenekar, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Néptánccsoport három korosztálya is, dalaikkal, táncaikkal elbűvölték a közönséget. A Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar idén ünnepelte fennállásának 40 évfordulóját, műsoruk méltóvolt e szép évfordulóhoz. Több helyi tehetséges fiatal énekes is fellépett, akik óriási sikert arattak.

Az idén sem maradhatott el az operettgála, ahol négy fiatal tehetséges énekes mutatta be tudását.

A közönség jól szórakozott, annak ellenére, hogy néhány alkalommal az ég csatornái megnyíltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!