Pusztaszabolcs

2015.11.15. 17:57

Műalkotások üvegbe zárva - Megáldották a templom új ablakait

Pusztaszabolcs - Zsúfolásig megtelt a vasárnapi szentmisén a római katolikus templom, amelynek ólomüveg ablakait Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg.

Sebestyén Lilla

Vasárnap átadták a helyi katolikus templom új, ólomüveg ablakait, amelyek a legismertebb magyar szenteken túl olyanokat is ábrázolnak, akik kevésbé ismertek. Illetve bemutatják azt is, milyen fontos szerepe volt a kultúránkban a magyar katolikus egyháznak.

Márton Áront, Tóth Ilonkát, Kaszap Istvánt, az orgonaépítő Pazsicky pecsétjét és boldog Csák Móricot is megformázzák a színes ólomüvegablakok.

Géza fejedelem az egyik ólomüvegablakon. Fotó: Pusztaszabolcsi Önkormányzat

Spányi Antal megyéspüspök a szentmisén megáldotta ezeket az alkotásokat és beszédében kiemelte, hogy minden művészetnek az Istenhez kell közelítenie az embereket. Prokopp Mária röviden bemutatta a tíz tablónak is tekinthető üvegablakot, amelynek koncepcióját a templom plébánosa, Baltási Nándor esperes gondolta végig.

Az első két tabló alkotója, Szinte Gábor már elhunyt, tanítványa, Domokos László folytatta tovább a munkát és alkotta meg a további nyolc üvegablakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!