Púder Nélkül

2011.09.18. 11:14

Árverés és kiállítások a kultúrházak éjszakáján

Székesfehérvár - A késő estébe nyúltak szombaton A Szabadművelődés Háza és a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza rendezvényei, ami nem csoda, hiszen a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz csatlakoztak.

Bokros Judit

A Kulturális örökség-napi programkínálatot kiegészítette a kultúrházas kínálat, amely már délutántól csalogatta az érdeklődőket. A Szabadművelődés Házában a tavaly elhunyt fehérvári fotóművész, Őri Tóth István munkáiból rendeztek árverést. Az ötlet a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatója, Szűcs Erzsébet fejéből pattant ki, miután a nyári múzeumok éjszakáján négy helyszínen rendeztek kiállítást Őri Tóth különböző témájú, remek fotóiból. Összefogtak hát az egyik kiállítási helyszínül szolgáló A Szabadművelődés Háza igazgatójával, Kiss Dorottyával, és megszervezték az aukciót, amelyen a nyári tárlat képeiből válogatott anyagra, összesen 100 darab printre lehetett licitálni.

Szűcs Erzsébet a kezdés előtt elmondta: a fotóminőségű nyomatok ára mérettől függően 2000 és 5000 forintról indul, ez az előállítási költség. Már ezért az összegért a licitáló akár egy festmény esztétikai, művészi értékével vetekedő alkotáshoz juthat hozzá, mindemellett Őri Tóth emlékét is őrzi az, aki egy ilyen művet elhelyez otthonában – vélte Szűcs Erzsébet, aki hozzátette: a liciten befolyt összeget a művész hagyatékának gondozására, a hátra maradt negatív anyag rendszerezésére, állagmegóvásra kívánják fordítani.

Az árverés vonzotta az érdeklődőket, végül – amint azt Kiss Dorottya igazgatótól megtudtuk – 46 alkotás kelt el, 177 ezer forint értékben. Az külön figyelemre méltó gesztus, hogy a Kodolányi János Főiskola rektora, Szabó Péter az egész fehérvári városképekből álló sorozatot megvásárolta a főiskola számára.

A házban koncerttel, táncelőadással, beszélgetéssel folytatódott a program, ám aznap estére a közeli MMK-Művészetek Házába is át lehetett ruccanni. Itt több kiállítás nyílt: a kézimunkázás szerelmesei a IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra szövés, nemezelés kategóriában beérkezett, díjazott alkotásokat tekinthették meg, de most mutatták be az intézmény Zene-zoom című fotópályázatára nevezett, szintén díjazott munkákat, s a ház rendezvényeinek plakátjaiból is rendeztek válogatást.

A szép és változatos kézimunkák a 3. emeleti kiállító teremben kaptak helyet, a zenés rendezvényeken készült fotók a földszinti folyosó falát díszítik, a plakátok pedig a kávézóban láthatók. Utóbbi helyszínen este az Egy lemur vallomásai című önálló estjével lépett föl Horváth Gergely, aki Czinki Ferenc rendezésében adta elő Garaczi László írásainak sajátos, szórakoztató feldolgozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!