Programok

2017.06.21. 16:00

Színek és színek, táncirkusszal

SZÉKESFEHÉRVÁR - A Múzeumok Éjszakája az idén is egész estés kikapcsolódásra csábítja a közönséget szombaton. Összesen 14 fehérvári és vidéki intézmény fogott össze, hogy 27 helyszínen mintegy száz program kínálatával minőségi kulturális élményt nyújtson a közönségnek.

A Múzeumok Éjszakáján - ami most Szent Iván éjszakájára esik - 200 forintért lehet megváltani a karszalagot, amellyel ki-ki bejuthat valamennyi programra. A befizetett összeg ezúttal is jótékony célt szolgál: a hátrányos helyzetű gyerekek múzeumlátogatását támogatják. A karszalag az idén is érvényes lesz a helyi buszjáratokra.

Az Aba-Novák-életműből válogatást nyújtó Színek és színek megint című kiállítást - amelynek megnyitóját egy hete lefújták - most végre láthatja a nagyközönség a Csók képtárban. A tárlatnyitó előtt sétával emlékeznek Aba Novák Vilmosra: 16 órakor a Romkertnél a mester szobránál lesz a találkozó, majd a közönség felkeresi Aba-Novák fehérvári alkotásait.

A Csók képtárban megnyíló Aba-Novák-kiállításhoz kapcsolódóan mutatja be előadását 18 órakor a Simorág TánCirkusz, de találkozhat a publikum a művész dédunokájával is, aki személyes hangú tárlatvezetést tart 21 órától.

A Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei 14 órától éjfélig várják az érdeklődőket: a Rendház udvarán lesz emlékérmeverés, interaktív foglalkozás a római kori étkezési szokásokról, szakvezetés az állandó és az időszaki kiállításokban. A Deák Gyűjteményben késő esti előadáson nyitják meg Medgyessy Ferenc kiállítását, a Kéjes képek tárlata kizárólag felnőtt nézőknek ajánlott - ezt megelőzően fél kilenckor Jónás Vera koncertje viszont mindenkinek. A Hetedhét Játékmúzeumban este tíztől Réber-egyperceseket , vagyis azokat az Örkény István-írásokat hallhatják az érdeklődők, amelyeket Réber László illusztrált. Az Új Magyar Képtár tárlatvezetésekkel készül: például Az autizmus mint metafora című kiállítást is bemutatják, 21 órától az udvaron alternatív rockkoncert kezdődik. Az Országzászló téri épületben izgalmas felfedezéseket és mesés foglalkozást ígérnek, lesz Leonardo Jam koncert Pinke Miklós kiállításában
a művész közreműködésével és fényfestés a Szoborparkban. A Fekete Sas Patikamúzeumban a Szabad Színház társulata bemutatja, milyenek a Patikusok pongyolában.

Gorsiumban a Pompeji kiállítás 10-től 18 óráig - előzetes regisztrációt követően - ingyenesen látogatható, oda busz is indul.

Az Egyházmegyei Múzeum új, Föld és ég között című tárlata 18 órakor nyílik. A múzeum udvarán a MusiColore Énekegyüttes és a tüzes délszláv népzenét játszó Poklade Zenekar ad koncertet.

A megyei levéltár a 70-80-as évek köré szervezte programjait: előadás hangzik el a korszak könnyűzenei politikájáról, de lesz nosztalgia-játszóház is. Az Alumíniumipari Múzeumban fémöntészeti bemutatón vehetnek részt, a dalesten pedig bányász-kohász-öntész dalokat adnak elő.

A Szabadművelődés Házában 18 órakor Kosztics László roma fafaragó művész alkotásaiból nyílik kiállítás. A Bory-vár programjai a család témája köré szerveződnek.

A Múzeumok Éjszakája országos programsorozat keretein belül játékos versenyeket szerveznek június 24-én, szombaton a pátkai Ivánka kúria udvarán. A háziasszony verseny 16.30 órakor kezdődik, a bátor jelentkezőknek például szatyrot kell cipelniük, talicskát tolniuk, de még lesz célbadobás papuccsal és húsdaráló összeszerelés is. Az erősember verseny 18 órakor kezdődik, az eseményen az erőt, a kitartást, s az ügyességet tesztelik hét különböző gyakorlatban. Nevezni a helyszínen Varga Gézánál lehet.

És mindez csak ízelítő a mintegy száz programból...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!