Programok

2011.10.14. 05:36

A festészet napján

FMH - A magyar festészet napjáról 2002 óta október 18-án emlékeznek meg. Ez ugyanis Szent Lukács, a festészet patrónusának ünnepnapja. A hét végén a megyében is több program kapcsolódik a jeles naphoz.

Gábor Gina

Székesfehérváron, a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben ma 17 órakor  Elvont táj - a természetábrázolás változása festészetünkben 1940 és 1968 között címmel nyílik kiállítás. Különlegesnek ígérkezik ez a tárlat, mert a  képtár termeiben  többek között olyan neves művészek alkotásai szerepelnek, mint Barcsay Jenő, Gyarmathy Tihamér, Hincz Gyula, Kassák Lajos, Kokas Ignác, Martyn Ferenc, Ország Lili, Szántó Piroska, Tóth Menyhért és még sokan mások - voltaképpen  a korszak magyar festészetének legkiválóbb alkotóitól  láthatunk egy-egy munkát. A  tárlatot  Pataki Gábor művészettörténész ajánlja  az érdeklődők figyelmébe. A városi képtár szombaton 15-től 18 óráig a tárlathoz kapcsolódva a Nagy rajzolás című programmal ünnepli a magyar festészet napját. Ingyen látogathatják a képtárat korosztálytól függetlenül mindazok, akik - ihletet merítve a kiállítás képeiből - rajzolni, festeni szeretnének. Papírt, ecsetet temperát, zsírkrétát találnak a képtárban a vállalkozó kedvűek, de aki olajfestékkel, vászonra dolgozna, gondoskodnia kell a kellékekről. Ezúttal a   Székesfehérvári Művészek Társaságának tagjai is a városi képtárban festenek.
Dunaújvárosban rendhagyó összművészeti örömünnepet rendeznek a Kultúr közben a  festészet  napjához kapcsolódva, abból az alkalomból, hogy  tizenöt éves  Móder Rezső képzőművész Zenélő szoborparkja. Az alkotó óvárosi házában, az ottani  E-Műteremgalériában ma 15 órakor új kiállítás nyílik. Az összes szobában, de még a konyhában  is festmények láthatók majd. A nappaliban avantgard zongorakoncertet tart Móder Rezső   a barátaival. Móder azt is tervezi, hogy a város hatvanéves alapítása előtt tisztelegve hatvan kalapáccsal új zeneművet alkotnak.
Budapesten szintén a festészet napja alkalmából ma 14 órakor avatják a nemrég elhunyt, Válhoz kötődő  festőművész, Kokas Ignác emléktábláját a Kelenhegyi úti művészház falán.   Beszédet mond Bereczky Loránd  művészettörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!