hagyományőrző hétvége

2019.09.06. 07:05

Vár a XXI. Csókai Várjátékok

Az elmúlt több mint két évtizedben a falunap jellegű esemény egész hétvégét kitöltő fesztivállá vált, ahol már nemcsak a helyi egyesületek és a környező hagyományőrző csoportok lépnek fel, hanem magyar királyi fegyverforgatók és lengyel harcosok is.

Palocsai Jenő

A háromnapos rendezvényen korhű ruhákból sem volt hiány Fotó: FMH-archív

Egész napos családi programmal vár mindenkit a Vértes védője, a középkori vár és a XXI. Csókakői Várjátékok. Ahogy azt már a rutinos látogatók megszokhatták, déltől kezdve kétóránként hol a török ruhások, hol a magyar mundérba öltözöttek ostromolják a várat, a délután folyamán háromszor is.

A rendezvénytér színpadán az Áldás zenekar koncertje alapozza meg a hangulatot, majd Fűrész György, a település polgármestere köszönti azokat, akik a Csókakői érdemérem és a Csókakő legszebb portája díj átadásán részt vesznek.

A délután során bemutatkozik a Várbarátok Társasága, borkirálynőt koronáz a Szent Donát Borrend, és koncertet tart a régi hangszerek nagy ismerője, a Szelindek együttes.

A várban zajló ostromok ágyútüzét néha elnyomja majd a kézi fegyverek zaja. A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a lengyel Opolskie Bractwo Rycerskie harci bemutatója, valamint a Csókakői HUN-ok küzdelmei közben gyakran csattan majd pajzs a pajzson és kard a kardon.

A háromnapos rendezvényen korhű ruhákból sem volt hiány
Fotó: FMH-archív

Természetesen a rendezvényen a gyerekek sem maradhatnak elfoglaltság nélkül, a Hókirálynő Meseszínpad Mátyás király tréfáival ismerteti meg a hálás kis közönséget.

A Musica Historica zenekar és a Company Canario reneszánsz táncbemutatója után a Barkócaberkenye Néptáncegyüttes lép fel.

Az esti program Sasvári Sándor fellépésével kezdődik, majd a Felvidéki Rockszínház műsorával folytatódik, és pár perc pezsdítő hastáncot követően, 21.15 kor kezdődik a nap leglátogatottabb programja, a lézershow és a tűzijáték és a hajnalig tartó utcabál

a Viking zenekarral.

A rendezvénytér alatti füves területen lehet tevegelni vagy a korábban felsorolt harcosok küzdelmeit figyelni. A fegyverszünetek idején látható lesz a Pusztai Rókák Nomád Egyesület Lovas bemutatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!