kenyérszentelés és Vikidál Gyula

2020.08.18. 20:00

Ünnepi programok szerdán Fejér megyében

A kormány augusztus 15-e után is fenntartja a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó 500 fős részvételi korlátozást. Mindez érinti megyei településeink ünnepi programjait, sok helyütt elmaradnak az ünnepségek, megemlékezések, viszont számos városban és faluban közösen ünnepelnek az állampolgárok.

V. Varga József

A kenyér visszatérő, központi eleme több vidéki rendezvénynek is

Fotó: FMH-archív

Beloiannisz

Szent István- és Szent Hierotheosz-napi ünnepséget rendeznek augusztus 19-én 9.30 órától Beloianniszban, a Szent Konstantin és Szent Demeter görögkeleti templomban. Az isteni liturgiát Arszeniosz Kardamákisz metropolita és exarcha (Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus) részvételével és közreműködésével celebrálják. Az ünnepi liturgia 10 órakor kezdődik, 11 óra 45-kor megáldják a kenyeret, az olajat és a bort, majd emléktáblát avatnak. A Szironta együttes harangjátékkal köszönti az ünnepet, a település ifjú táncosai görög néptáncbemutatót tartanak. Az ünnepség kötetlen baráti beszélgetéssel, vendéglátással zárul.

Bicske

Az Ezeregyév című történelmi táncjátékot az ExperiDance együttes augusztus 19-én 20.30 órától mutatja be Bicskén, a Kossuth téren. A tánctársulat első egész estét betöltő produkciója a magyar történelmet dolgozza fel 21 képben, a honfoglalástól napjainkig, 500 kosztümre, fénytechnikára és fergeteges zenére, táncra épülve.

A kenyér visszatérő, központi eleme több vidéki rendezvénynek is
Fotó: FMH-archív

Polgárdi

Államalapító Szent István királyunk ünnepe alkalmából A magyar géniuszok című tudománytörténeti vándorkiállítást augusztus 19-én 18 órakor nyitják meg Polgárdiban, a városháza dísztermében. Bemutatják Bakonyi István: Arányok és erények (tanulmányok és kritikák), valamint Kaiser László: Vándorok, vérebek, angyalok című kötetét. Az est vendége Bakonyi István irodalomtörténész és Kaiser László költő, író, kiadóvezető. Közreműködik Kovács Gergő, Kissné Révfalvi Andrea és Gabrieli-Kiss József.

Mezőszentgyörgy

Az államalapítás és az új kenyér ünnepét Mezőszentgyörgyön augusztus 19-én 17 órától köszöntik a tájházban. Beszédet mond Lánginé Csík Angéla polgármester, majd megszentelik az új kenyeret, az ünnepséget népzenei koncert zárja.

Sárbogárd

Ünnepséget tartanak Sárbogárdon Szent István királyunk emlékére augusztus 19-én 17.30 órakor a József Attila Művelődési Központban (Hősök tere). Beszédet mond Sükösd Tamás polgármester, és átadják a városi kitüntetéseket (a Város Díszpolgára, a Város Szolgálatáért, a Város Gazdasági Fejlődéséért, a Város Sportjáért). Az ünnepi műsorban fellép Vikidál Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!