Frissen Fejérből

2021.08.13. 07:15

Királyi kavalkád kezdődik péntektől

A nagyszabású, Egyensúlyünnep című produkcióval nyílik meg a Székesfehérvári Király Napok programsorozata péntek este.

Bokros Judit

Az óriásbábok idén is részei a színes kavalkádnak

Fotó: archív

Valószínűleg már sokan várták, hogy a tavalyi, visszafogottabb ünneplés után idén jobban átadhassák magukat az augusztus 20-át övező hangulatnak, és belefeledkezhessenek az állam­alapításra emlékeztető királyi napokba. Ezúttal ismét bátrabban lehetett szervezni, így augusztus 13-a és 22-e között nagyobb koncertek, táncházi mulatságok és történelmi kisfesztivál is várja a közönséget.

A megnyitóra pénteken este fél 9-kor kerül sor a nemzeti emlékhelyen. Az Egyensúly­ünnep című dramatikus történelmi játékot Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa rendezte. A legjelentősebb Árpád-házi uralkodókat – Szent Istvánt, Szent Lászlót, Könyves Kálmánt, III. Bélát, IV. Bélát, Kun Lászlót, III. Andrást, valamint Szent Erzsébet és Szent Margit alakját – megjelenítő darabban a főszerepeket Balogh Mihály, Szabó Miklós és Pál-Nagy Botond játsszák. A zenészek – Hámori János, Ölvedi Gábor – és énekesek – Eszes Nina, Farkas Eszter, Szabó Dániel – mellett fellépnek a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosai, a BIAK Circuschool művészei, és ott lesznek a történelmi óriás­bábok is. A koreográfiákat Egerházi Attila és Majoros Róbert, a zenét Szirtes Edina Mókus jegyzik, a darab zenei vezetője Cserta Balázs.

Képünk az Egyensúlyünnep című pénteki nyitó produkció próbáján készült
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A 13-ai estén indul még fáklyás vezetés a nemzeti emlékhelyen a Tourinform Iroda szervezésében, s a Táncházban is megkezdődnek a programok. Aznap 21.30-tól, a Királyi folk­esték keretében a Gypo Circus koncertje lesz az első.

A Táncházban működő, a nemzetközi néptáncfesztivált több mint 20 éve szervező Alba Regia Táncegyesület ezúttal sem hívhatott külföldi fellépőket a Covid miatt, ám mindent megtettek azért, hogy 2021-ben is színvonalas műsort állítsanak össze. A Királyi Napok Folkfesztivál névre keresztelt eseménysorozat augusztus 13-tól 17-ig tart s főleg a Táncházban zajlik. Itt adja elő az Alba Regia Táncegyüttes legújabb, Esszenciák című táncszínházi műsorát augusztus 14-én, szombaton 15 és 18 órakor. Aznap ugyanott, a folkesték keretében 21.30-tól Romano Drom-koncert lesz, majd 24 órától a Tilinkó zenekar tart folkestet. Vasárnap az Országzászló téren Királyi játéktér néven népi gyermekjátszóra kerül sor a Szedtevette zenekarral. A Csillagkapu című dramatikus táncjátékot már ismét a Táncházban rendezik meg, 17 órai kezdettel. Ez a műsor Csoóri Sándor azonos című gyermekverses kötete alapján készült, s az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja, a debreceni Kispendely énekegyüttes és a Parapács zenekar mellett Novák Péter működik közre benne.

Az óriásbábok idén is részei a színes kavalkádnak
Fotó: archív

Vasárnap este fél 10-től Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák koncerteznek, éjféltől a Galiba zenekar tart folkestet.

A belvárosban szombaton és vasárnap nagyon változatos lesz a királyi napok programkínálata. Csak néhány példa: szombaton a Zichy ligetben 10 órától családi piknikezés kezdődik, szintén 10-től tartanak komposztálási bemutatót, 14.30-tól a Corpus Rézfúvós Quintet lép fel, 18 órától pedig a Duo RedWhite játszik filmzenéket két csellón. A Bartók Béla téren a Rákóczi Szövetség gyermektáborának műsora látható 20 órától.

Vasárnap 18 órakor, a Városház téren, a Szent Imre-templomban Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise kezdődik.

A pontos és részletes programok a kiralyinapok.hu, valamint a kiralyinapok.szekesfehervar.hu oldalon követhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!