a rock and roll születésnapját ünneplik meg

2019.04.10. 07:15

„Egy bulira hívunk, hát ne tétovázz!” – Koncertet ad a Boka Boogie Band

„Még nem öreg, de már nem fiatal, / Ez a srác, aki még mindig a bulira hajt. / Neki a zene a minden, / Már mondtak rá mindent, / De tűzbe hozza még a Johnny be good.” Az megvan, hogy 65 éves a rock and roll? Itthon vasárnap tartják a zsúrját, a fővárosban. Fejért a Boka Boogie Band képviseli a bulin.

Majer Tamás

Új lemezen dolgozik a Boka Boogie Band: Tóth Péter (gitár), Bokányi Zsolt (ének), Sisa Dávid (dob), Udvari Péter (basszusgitár) Fotó: Boka Music

Úgy volt, hogy Bill Haley 1954. április 12-én egy New York-i stúdióban fogta a mikrofonját meg a gitárját – valószínűleg a csokornyakkendője is pöpecen állt – s felénekelte a Rock Around the Clock című számot. A lányok dobtak egy hátast, a bábáskodó muzsikusok és hangmérnökök felsírtak örömükben, és ezzel, hölgyeim és uraim, tisztelt publikum, olvasóim és hallgatóim, mindannyian a táncparketten, ó, igen, megszületett a rock and roll!

A hat és fél évtized alatt földrészeket, női és férfiszíveket, klubokat, bárokat, lemezboltokat, pincéket, garázsokat, fesztiválokat és televízió-műsorokat meghódító rock and roll születésnapját országos kitekintésű nagykoncerttel ünnepli meg a Rocky Monday Egyesület április 14-én, vasárnap, a budapesti Kondorfa utca 8. szám alatti szórakozóhelyen. „Egy bulira hívunk, hát ne tétovázz, / Egy bugival indulhat a zene, a tánc. / Pörögj be végre a régi zenére, / Újra begyújtjuk a rakétát.” A kavalkád már délelőtt 11 órakor elkezdődik, és egy fél napon át legalább tart. A koncertek és színpadi produkciók mellett amerikai autós felvonulás és kiállítás is lesz. Székesfehérvárt, Fejér megyét – mint már mondtuk – a Boka Boogie Band reprezentálja. A „mieink” valamikor 18 óra körül csapnak bele.

Bokányi Zsolt (becenevén: Boka), a banda frontembere már több mint két évtizede bőgeti a bugit. „Túl van néhány fékevesztett csókcsatán, / A legtöbb színpad ismeri a lábnyomát.” Zsolt – talán 1983 lehetett – édesapja oldalán belépett egy csillogó tárgyakkal teli üzletbe. A lemezek adták a csuda fényt, no és a dalokból áradó vidámság, erő. A kis Boka egy Elvis Presley- és egy Michael Jackson-bakelit közül választhatott, s mivel a királynak volt jobban belőve a sérója, Elvist választotta!

Új lemezen dolgozik a Boka Boogie Band: Tóth Péter (gitár), Bokányi Zsolt (ének), Sisa Dávid (dob), Udvari Péter (basszusgitár)
Fotó: Boka Music

Boka rock and roll fűtötte cseperedése idején a magyarok közül Komár Lászlót komálta leginkább. Frenetikus eset, hogy később, a rajongott rock and roll ikon mögött játszhatott ő maga is. Bokányi Zsolt talán legnagyobb nevű zenekara, az 1997-ben megalakult Sárga taxi nyomta együtt Komár Lászlóval.

Bokának előtte és utána is voltak bandái, manapság is több formáció élén viszi táncba a közönséget. Jelenleg egy tíz vadonatúj dalt tartalmazó lemezen dolgozik a Boka Boogie Banddel, éppen a dobrögzítések folynak: – Ma már a zenészek a saját lelkük miatt készítenek albumokat, nem kereskedelmi céllal – mondta erről. – Fontos, hogy nyomokat hagyjunk magunk után! – tette aztán hozzá.

Szerintünk simán lesz majd egy kissrác, akit egyszer éppen ez az új Boka Boogie Band korong hangol rock and rollra!

Az idézetek persze, hogy Bokányi Zsolt sorai. A 2012-re datált Boka Boogie című dalt még a Boka és a Klikk nevű zenekar számára írta, de mi már hallottuk Boka Boogie Band koncerten is. Klikkeljenek rá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!