öt falu hétvégéi

2018.08.10. 10:30

Csülökfesztivál és hordógurítás vár Fejér megyében

Öt településről is érkezett a hír: a hétvégén hetedhét határra szóló falunapot tartanak náluk. Útavatással, főzőcskével, szórakoztató forgataggal, koncertekkel, tűzijátékkal, fogathajtó viadallal.

V. Varga József

Lesz minden: süti, ropi, vattacukor!

Fotó: FMH Archív

Kálozon két felvonásra esküsznek, mármint a falunap tekintetében. Szombaton felavatják és felszentelik a települést átszelő közutat, sőt hordót is gurítanak az évtizedes álom megvalósulásának örömére. Vasárnap az új pályát futballmérkőzéssel veszik birtokba a bőrlabda szerelmesei, és a megyei bajnokság kettesfogatosai is a selybák közé hajtanak.

Mátyásdombon mindig nagy becsben tartják a falunapot, megduplázódik ilyenkor a falu lélekszáma. A szombati ünnepi műsort köszöntők vezetik föl, fellép Mészáros János Elek és Galambos Lajcsi is. A napot utcabállal zárják.

Mohán közös faluebéddel nyitnak szombaton, pódiumra lép a Forrás citeraegyüttes, majd a 3Falu Banda ad népzenei műsort. Lesz táncház, az esti tombolasorsolást Veres Mónika koncertje, majd pedig retró diszkó követi.

Tácon, szombaton reggel a falunapi vándorkupáért vívnak körmérkőzéses tornát az alkalmi focicsapatok. Kézműves foglalkozást tart Gelencsér Julianna népijáték-készítő, a színpadon a Drop the Beat TSE táncos lányai varázsolnak, s átadják a Virágos Tácért díjakat. Az István, a király rockopera keresztmetszetével a polgárdi Clara Voce Vegyes Kar és a Kissek zenekar szolgál, jönnek a Szivárvány Népdalkör dalos pacsirtái és az Iringó Néptáncegyesület könnyűléptű táncosai, este pedig Szabó Ádám harmonikázik és énekel.

A tizenhatodik Úrhida-napokon a tizenharmadik Csülökfesztivált rendezik szombaton. Mindegy, hogy mit főzöl, csak csülök legyen – tódították tucat plusz egy éve a főzőcske szervezői. Az egyik ötletgazda az örökös szakácsmester, Pállai Zoltán volt. Zoli úgy emlegeti: valami „mást” találtak ki, mint környékbeli „gasztromániás” barátaik. A jó ételre jó ital dukál – állítják a Seuso Hegykör Egyesület borászai, akik borkóstolóra invitálják az ínyenceket. Szintén utat avatnak, kistérségi nyugdíjastalálkozót tartanak, s felvonulnak veterán autók és motorok is. Este Szűcs Judith és Tolvai Renáta koncertezik, majd a tűzijátékot fergeteges utcabál követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!