emléktűz

2020.01.10. 07:20

Az urivi hídfőnél megindult támadásban elesett katonákra emlékeznek Pákozdon

Az urivi áttörés 77. évfordulóján kiállításmegnyitókra, megemlékezésre, emléktűz gyújtására és ökumenikus imára várja vasárnap kora este az emlékezőket a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely.

FMH, VV

A Mészeg-hegyen évről évre a Don-kanyar Emlékkápolnánál emlékeznek

Fotó: FMH-archív

A második világháborúban, 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél megindult támadásban elesett csaknem 120 ezer magyar katona emléke előtt tisztelegnek kiállításokkal és közös imádsággal megyénkben is. Pákozdon 1993-ban emeltek kápolnát, és itt helyezték örök nyugalomra a Roszkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványait, méltó emléket állítva a doni hősöknek. Az évforduló alkalmából kiállítások nyílnak január 12-én, vasárnap a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A Doni emlékkiállítás címet viselő tárlatot Berdó Gábor Károly, a Doni Kegyeleti és Bajtársi Szövetség elnöke 16 órakor nyitja meg.

Jégbe zárt pokol – ez a címe a doni áttörés időszakát felidéző katonai emléktárgyak seregszemléjének.

A Mészeg-hegyen évről évre a Don-kanyar Emlékkápolnánál emlékeznek Fotó: FMH-archív

A válogatás Lukács Gergő, Muszka István és Ősz Tamás Zsolt magángyűjtők korabeli anyagaiból valók. A kiállítást 16 óra 45-kor Farkas Lajos, a Dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója nyitja meg. A kiállítások márciusig tekinthetők meg.

A pákozdi Mészeg-hegyen, a Don-kanyar Emlékkápolna előtt 18 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés. Az idén immár huszonötödik alkalommal gyújtanak emléktüzet a Magyar Honvédség katonáinak részvételével. Spányi Antal megyés püspök és a történelmi egyházak képviselői ökumenikus imádsággal emlékeznek a hősi halált halt katonákra. A szervezők tisztelettel és szeretettel várnak minden megemlékezőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!