Méltónak lenni

2019.01.11. 11:10

A doni hősökért fog égni az emléktűz Fejér megye több pontján

A második világháborúban, 1943. január 12-én, az urivi hídfőnél megindult támadásban elesett 120 ezer magyar katona emléke előtt tisztelegnek a hétvégén megyénk több településén.

FMH, V. Varga József

Pákozdon, a Doni Emlékkápolnánál szombaton este emlékeznek a hősökre

Fotó: archív

Hetvenhat éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy 120 ezer katonája vesztette életét. (Egyes források 93 ezer 500 főt, más források 148 ezer főt említenek. Mindenesetre az elesettek, megsebesültek és fogságba kerültek pontos száma ma sem ismert.) A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra hiányos és korszerűtlen fegyverzettel és felszereléssel. A hadsereg parancsnoka Jány Gusztáv vezérezredes volt.

Pénteken Gárdonyban 16 órakor máglyatűzzel tisztelegnek a doni hősök emléke előtt a római katolikus templom mögötti emlékműnél. Beszédet mond Erdei Péterné alpolgármester, áldást ad Páli Balázs plébános és Karl Melinda lelkipásztor, közreműködik az Alborada vegyes kar. A doni hősök kopjafájánál mécsest gyújtanak.

Pátkán 10 órakor a Vak Bottyán téri emlékparkban, a második világháborús emlékműnél rendeznek megemlékezést.

Seregélyesen 16 órakor a második világháborús emlékműnél gyújtanak gyertyát és koszorúznak. Emlékbeszéddel, verssel, énekkel tisztelegnek az elesettek előtt.

Szombaton, Csákváron 14 órára a Szabadság téri hősi emlékműhöz várják az emlékezőket. Beszédet mond Németh Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtörténeti Tanszékének tanársegédje, közreműködik Fellner Richárd katonadalokkal és a Csákvári Lovasbarátok Köre Egyesület.

Pákozdon, a Mészeg-hegyi Doni Emlékkápolnánál 18 órakor immár 26. alkalommal gyújtanak emléktüzet a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a 457. számú Cserkészcsapat és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely szervezésében. Megemlékező beszédet mond Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, az elesett hősökért a történelmi egyházak képviselői mondanak imát. Az eseményre különbuszt indítanak 17 órakor Székesfehérvárról, az autóbusz-állomásról, illetve 17.15 órakor a vasútállomásról.

Pákozdon, a Doni Emlékkápolnánál szombaton este emlékeznek a hősökre
Fotó: archív

Sárbogárdon 16 órától a Honvéd Bajtársi Egyesület szervezésében emlékeznek a doni áttörés áldozataira a Hősök terén.

Pusztaszabolcson január 12-én, szombaton 15 órakor a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartanak megemlékezést a világháborúk áldozatainak emlékére. Ez alkalomból Rózsafi János, tudományos kutató Katonák voltak címmel tart előadást. A műsort követően az I. Világháborús szobornál és a cikolai kopjafánál koszorúznak.

Vasárnap, Enyingen 10 órakor ünnepi szentmisén emlékeznek meg a hősökről a római katolikus templomban, ezt követően 11.30 órától a katolikus temetőnél lévő Hősök kertjében gyűlnek össze a résztvevők. Beszédet mond Viplak Tibor polgármester, Iván Géza református lelkész, szavalattal közreműködik Kovács Attiláné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!