Komédia az ókorból

2022.05.06. 08:00

Újra megelevenedik a római kor az idei Floralián

Két év kihagyás után ismét visszatér a Floralia tavaszköszöntő ünnep Tác-Gorsiumba. Május 7-én és 8-án történelmi időutazásra várják az érdeklődőket. A 9 órai kapunyitás után mindkét napon 10 órakor kezdődnek a látványos programok, melyek részeként rendhagyó előadással várja nézőit a Szabad Színház társulata.

Héjj Vivien

Nagy Juditék A hetvenkedő katonát is színre viszik a gorsiumi amfiteátrumban

Forrás: Nagy Norbert / FMH-archív

Gladiátorjátékok, divatbemutató, korabeli színdarab, rabszolgavásár és megannyi színes program várja mindazokat, akik ezen a hétvégén úti célul tűzik ki Tác-Gorsiumot. Az ókori Róma egyik leglátványosabb eseménye, a Flora istennő tiszteletére rendezett pompás ünnepségek hagyománya elevenedik meg a Szent István Király Múzeum szervezésében megvalósuló programsorozaton.

A megelevenedő római kor hangulatáról hagyományőrző csoportok sokasága gondoskodik mindkét napon. Az öltözet-, fegyver- és hadigép-bemutató, valamint a gladiátor- és kelta harci kiképzés forgatagában minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő kikapcsolódást.

A hétvégi programokra gőzerővel készül a Szabad Színház társulata is, amely három programelemben vállalt aktív szerepet.

– Részt veszünk Hadrianus fogadásában, a díszes menet 10 órakor indul, valamint ott leszünk a korabeli divatbemutatón is. 13 óra 10 perckor pedig Plautus művét, A hetvenkedő katonát visszük színre az amfiteátrumban. Ezt atellana stílusban adjuk elő, ami az ókori komédiáknak egy műfaji besorolása. Ez egy Görögországban játszódó darab, de Plautus úgy írta meg, hogy a római komédia alapkaraktereit tartalmazza. Megjelenik a négy jellemtípus férfi alakja: Maccus, Bucco, Dossenus és Pappus – beszélt a programokról Nagy Judit, a Szabad Színház művészeti vezetője. Mint mondta, a darab kifejezetten a Floraliára készült, így első ízben viszik a nagyközönség elé Plautus komédiáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!