Palacsinta és vidámpark

2022.05.27. 10:00

Hetedhét gyermeknap vár hétvégén egész Fejér megyében

Május utolsó hétvégéje a gyerekeké: Székesfehérváron a Hetedhét játékfesztivál várja a családokat, míg a megye számos településén ugyancsak színes, gyermeknapi programok közül választhat az aprónép szombaton és vasárnap.

V. Varga József

Itt a nagy fogás! Gyermeknapi programokat rendeznek megyeszerte több településen is

Forrás: Fehér Gábor / FMH

A gyermeknap megünneplése Törökországból ered, a legtöbb országban ünnepnap. Hazánkban 1906-ban tartotta első gyermeknapját az Országos Gyermekvédő Liga. A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján 1950-től május utolsó vasárnapján ünnepeljük a nemzetközi gyermeknapot.

A megyeszékhely belvárosa hatalmas játszótérré, mesebirodalommá változik. A Hetedhét játékfesztivált szombaton 9.30 órakor gólyalábas felvonulás nyitja, majd bábszínházi produkció és „utcasó” (utcashow) szórakoztat. Az otthon dallama címmel 15 órától az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei hívják mesébe szőtt zenei utazásra a családokat. Kihirdetik az Aranybullácska kreatív pályázat eredményeit. Vasárnap akár „Grim(m)aszokat” is vághatunk, vagy a Csodamalomban őrölhetünk, este pedig a Kolompos együttes zenél kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az utcai játék- elemek sorát hangszersimogató, mesejátéktér, kézműveskedés, fotószínház, pantomimperformansz, számos táblajáték és ládavasút szaporítja. A Hétpróba mindkét napon 10 és 18 óra között csábítja a gyerkőcöket a belvárosban és a Hetedhét Játékmúzeumban. Hozd el a kedvenc játékodat! – proponálják a szervezők, de a Hétbolha játékcserebere is sok örömmel szolgálhat.

Igazi vidámparki kavalkádot (ugrálóvár, lovaglás, körhinta, arcfestés és társaik) sejtetnek a programok a megye más településein is. Szombaton, Csóron például megnyitják a kézművespiacot, valamint megrendezik az utcák-terek focibajnokságát. Sárszentmihályon hüllő- és ásványkiállítással, népi játszótérrel és palacsintázással készülnek. Szabadbattyánban aszfaltrajzversenyt és hétpróbaviadalt rendeznek, a 16 órakor kezdődő gyermek ki mit tud? a Battyáni gyémántok névre hallgat. Ujjé, a (Batthyány) ligetben nagyszerű! – szólhat a sláger szombaton délután Polgárdiban: lesz papírszínház, bűvészműsor és kreatív öko játszósarok is. Vasárnap a többi között Bicskén, Enyingen, Gárdonyban, Móron, Sárbogárdon és Újbarokon várja vigasság a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!