Koncertek, kiállítások

2022.03.04. 07:30

Izgalmas programok várnak március első hétvégéjén Fejérben

V. Varga József

Forrás: Pexels

Kiállítás

Péntek (március 4.)

Ercsi: „Komoly az élet, derűs a művészet…” (Schiller) A Képzőművészek Érdi Közösségének festmény- és kerámiakiállítása március 21-éig tekinthető meg az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtárban.     

Mór: Együtt a természettel. Barta János amatőr természetfotós kiállítása a hétfői napok kivételével április 10-éig látogatható a Lamberg-kastélyban. 

Székesfehérvár: Nyugdíjas Ki mit tud? A kiállítás március 7-éig látható a Táncházban.  

Székesfehérvár: „Tanulni kell magyarul és világul…” – ablakkiállítás március 13-áig Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár, 17 óra: Múltidéző. Horváth Hella origami és paverpol munkáinak kiállítása az Onyx étteremben. A kiállítás március 13-áig tekinthető meg. 

Székesfehérvár: Kirakat tárlat. Dobos Beáta ínycsiklandó ételfotói március 13-áig láthatók a Köfém Művelődési Központ ablakfelületein.

Székesfehérvár: Kőváros – Berkes Tamás kőfaragó kiállítása meghosszabbítva, március 31-éig látható a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. 

Székesfehérvár: Mesék gyermekkoromból. Szatzkerné Piroska festmény- és kerámiakiállítása március végéig megtekinthető az Aranybulla Könyvtár Alapítvány olvasótermében (Köfém lakótelep 1.). 

Székesfehérvár, 18 óra: Schäffer Móric fotókiállítása április 10-éig látogatható a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. 

Székesfehérvár: Iskolai bélyegbemutatók. A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör vándorkiállítása április 15-éig látható a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében.

Székesfehérvár: „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete. Kiállítás a legendás népzene- és néptánckutató tiszteletére a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Megtekinthető április 30-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár: Diák rajzpályázati tárlat a Deák Gyűjtemény Diák–Deák Galériájában. Anna Margit festőművész halálának 30. évfordulója tiszteletére a székesfehérvári iskolák 12–20 éves diákjai számára meghirdetett rajzpályázat legjobb pályaművei májusig láthatók a Városi Képtárban.

Székesfehérvár: Aba-Novák Vilmos: Magyar–francia történelmi kapcsolatok című pannója május 15-éig újra látható a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. 

Székesfehérvár: Szoba Galéria – a Köfém Művelődési Ház online kulturális sorozata. Kallós-Kókány Zsuzsanna: Üvegfestés. Tepszichsné Antal Anett: 3D nyomtatás otthon(osan).   

Székesfehérvár: Kolonics Gábor-emlékkiállítás a Köfém Művelődési Házban. Dugattyú-emberek használt autó-motor alkatrészekből. A kiállítás megtekinthető visszavonásig hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, előre egyeztetett időpontban szombatonként is. 

Székesfehérvár, 18 óra: Profundum. Burián Norbert, Csizik Balázs, Deák Balázs, Haraszti Zsolt ás Pácser László (a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak) csoportos tárlata a Szent István Király Múzeum Pelikán Galériájában. Megnyitja Cserhalmi Luca, a Godot Lab kurátora, beszédet mond Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója. Megtekinthető április elsejéig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között. A Pelikán Fészek – Padlás Galériában további alkotások láthatók a színházi előadások ideje alatt.

 

 

Nőnap  

 Péntek (március 4.)

Bicske, 17 óra: „Húzzad csak, kivilágos virradatig…” – Nagy Anikó, az Ungvári Filharmónia magánénekese és Mészáros János Elek magánénekes nőnapi gálaműsora (operett duettek és részletek, táncdalok és magyarnóták) nem csak nőknek a Fiatalok Házában.

 

Vasárnap (március 6.)

Nagyvenyim, 18 óra: „Kicsit (sem) szomorkás a hangulatom máma” – Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész köszöntit a hölgyeket a nőnapon a közösségi ház nagytermében.

Székesfehérvár, 14 órától: Nőnap a szépség és az egészség jegyében. Helyszín: VOKE Művelődési Ház. 14 óra: Aromaterápia, természetes hormonegyensúly és biokertészet – Újvári Gyöngyi előadása. 16 óra: Önvédelmi fogások, japán kardvívás és dobolás – Alba Dojo. 17 óra: Gyógytorna-bemutató – Fejér Megyei Osteoporosis Klub. Kozmetikai és szépségtermék-tanácsadás. Selyemvirág-készítés. Egészségi-fittségi állapotfelmérés. Kézműves foglalkozás a gyerekeknek. 

 

 

Rendezvény

Péntek (március 4.)

Gárdony, 18 óra: „Toldi írójához elküldöm lelkemet” – Képek Petőfi és Arany barátságáról. Tóth Péter Lóránt előadóművész irodalmi estje a Nemzedékek Házában.

Székesfehérvár, 16.30 óra: Könyvmolyképző a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegében. Meseország lakói. Ismerkedés a meseszereplőkkel rímes-verses formában. A gyerekek az asszociációs játékok segítségével maguk is rímeket faragnak, és meseszereplőkké válnak. A foglalkozást Németh Szilvia vezeti. 

Székesfehérvár, 18 óra: Tamási Áron-emlékév. Az Aegis Művészetért és Kultúráért Alapítvány irodalmi estsorozata az Igézőben. Szülőföldemtől a Szűnőföldemig – Csender Levente író előadása.

 

Szombat (március 5.)

Agárd, 8–13 óra: Évindító termelői piac (Agárdi Almárium Termelői Piac, Bisztró és Kultúrpark). Termelői finomságok, ínycsiklandozó reggeli, kézműves portékák, kulturális programok. Karcagi birkapörkölt és házi rétes. Bábjáték kicsiknek és nagyoknak. Játszóház gyerekeknek az óriáspillangók alatt.  

Agárd, 9 órától: Városi tízpróba a Csuka Csarnokban. Kísérőprogramok: Fit Kid bemutató, 4 Muskétás, Zichyújfalui Mazsorett Csoport. Egészségügyi állapotfelmérés.  

Mezőszentgyörgy, 10 órától: Kolbásztöltő- és fánkfesztivál a művelődési háznál. 10–13 óra: Kolbásztöltés. Fánkverseny, nevezés egy tál szalagos fánkkal, leadás 13 óráig. FÁNKóstolda finom lekvárokkal. 13–14 óra: Ebéd. 14–16.30 óra: Zsűrizés, zenés mulatság, a gyerekeknek játszóház. 16.30–17 óra: Eredményhirdetés, és végül télűző kiszebábégetés. 

Nadap: Meleg-hegyi gránitsziklák – a Duna–Ipoly Nemzeti Park túrája. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés és részletes információ a [email protected] e.mail címen kérhető.

Nagyvenyim, 10–11 óra: Meseóra a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtárban. Mesél: Éva néni. A foglalkozáson több mese is elhangzik, sőt, a kicsik akár kiválaszthatják, hogy melyik mesét szeretnék hallani. Jelentkezés személyesen a könyvtárban, vagy a (06-25) 506-220 telefonszámon. 

Székesfehérvár-Csala, 15 óra: Nyílnak a kerti virágok – ismeretterjesztő előadások a közösségi térben. Kovács Péter kertész: Tavaszi teendők a kertben. Kavecz Attila: Töktermesztés (igazi óriások, trükkök, praktikák, ötletek, tökmag). Beh Marianna: Bazsalikomos kert. Gyógyteák. 

Székesfehérvár, 9–12 óra: Hóvirágbaba horgolása a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Székesfehérvár, 10 óra: Szent liturgia a békéért a szerb ortodox templomban. Az istentiszteleten a békéért, az Ukrajna és Oroszország nemzetei közötti háborús konfliktus megszüntetéséért imádkoznak. Délelőtti és délutáni ima a hét minden napján 9 és 11, valamint 16 és 18 óra között.

Székesfehérvár, 10–14 óra: Gyermek alkotónap a Kézművesek Házában. A nap témája: a fonal. Ékszer és kulcstartó készítése többféle technikával.

Székesfehérvár, 10–12 óra: Készíts tavaszi kedvencet! Vezeti Vörösné Simon Nikolett varrónő. Helyszín: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár.

Székesfehérvár, 15 órától: Art Style. Stílus. Divat. Design. Nem csak nőknek. Helyszín: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. 15 óra: Design vásár. Asbóth Réka, Asbóth Zsófia, Jeremcsik Edina és Tóth Helga ruhái, Kornacker-Kabo Blerta táskái. 17 óra: Divatbemutató a tervezők kollekcióiból. 19 óra: Perrin-koncert. Kísérőprogramok, 15–17 óra: Smink- és stílustanácsadás Seprényi Melindával és Szabó Olíviával. 15–19 óra: Borkóstoló Izmindi Rékával.   

Székesfehérvár, 15 órától: Fehérvári gasztro- és zeneünnep az Áron Nagy Lajos téren (Fehérvári Civil Központ). 15 óra: Gesztesi Alexandra / Birta Miklós Duó. 16.30 óra: Like A Bird. 18 óra: Horváth János Quintet. Történelmi gasztronómiai kalandozások. Kézműves és termelői vásár, játszóház és gyermekprogramok.

Úrhida, 10 órától: Langalló- és lángosfesztivál, II. Kolbásztöltő összeröffenés a tájháznál. Kenyérdagasztás, langalló- és lángoskészítés. A szervezők kérése: ha szereted a langallót, hozz rá valami finom feltétet! Ellesheted a kemencében sütés fortélyait. Az érdeklődőknek finom fánkkal kedveskednek, melyhez házi lekvárt szívesen fogadnak. A kolbásztöltéshez hozd magaddal az alapanyagokat (húst, fűszereket), illetve az elkészítéshez szükséges eszközöket, s ne felejtsd otthon a jókedvedet sem! Csapatok jelentkezését várják a [email protected] e-mail címen. Zárásképpen: télűző kiszebábégetés.

 

Vasárnap (március 6.)

Székesfehérvár, 10 órától: Nyugdíjas Ki mit tud? Második előválogató a Táncházban. 

Székesfehérvár, 11 óra: Az aranyszóló pintyőke. Az Ákom-Bákom Bábszínház előadása az Igézőben.

Székesfehérvár, 15 óra: Gyógynövények „nyakra, főre” – külsőleg alkalmazható gyógymódok. Lencsés Rita gyógynövény szakértő interaktív előadása, ahol a gyógynövények külsődleges használata kerül fókuszba. Helyszín: a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épülete.

Székesfehérvár, 19 óra: Mika Myllyaho – Nagy Judit: Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén. Történik egy jelenkori nagyvárosban. A Szabad Színház előadása az Igézőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!