Ajánló

Tegnap, 7:37

Programok, rendezvények Fejér megyében

Tudja meg, mi történik Fejér megyében – programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!

Január 23. 

Ökumenikus imahét

SZÉKESFEHÉRVÁR Január 16-a és 23-a között tartják a 2022. évi ökumenikus imahetet Székesfehérváron. Az ökumenikus nemzetközi imahét a keresztény egyházak világszerte közös imahete. A több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező hét anyagát a Közel-keleti Egyházak Tanácsa állította össze, mottója: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2). "Legyen ez az imahét a krisztushívők egységének erősítője, Jézus Krisztusba vetett hitünk kifejezője és hatékony tanúságtétel a világ előtt.” Minden nap 18.00 órakor kezdődnek a közös imádságok az alábbiak szerint: Január 23. vasárnap - Prohászka templom: Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke

Székesfehérvár, 11 óra: Mágikus és mulatságos – EduShow. Zsiga Edwárd bűvész gyermekműsora az Igézőben.

 

Január 24. 

Dunaújváros, 18 óra: Városi ünnepség az evangélikus templomban. Kóruskoncert. Az eseményen adják át a Pro Cultura Intercisae-díjat.

SZÉKESFEHÉRVÁR Január 24-n hétfőn 17:30 órai kezdettel rendezendő Az egyházi oktatás: oázis és biztonság a családoknak című előadásra. Előadó: Dékány Á. Sixtus  OCist. emeritus zirci apát. Helyszín: Szent István Művelődési Ház (Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.)

 

Január 25. 

Fesztbaum Béla Kosztolányi írásaiból készült előadása, A léggömb elrepül 2019-ben ünnepelte 100. előadását a Vígszínház Házi Színpadán.  A Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban hallhatunk majd részletek a fenti előadásból, de nemcsak a szellemes és elegáns, egyben mélyen humánus, a magyar nyelvet csodálatosan használó Kosztolányival találkozunk, hanem életre szóló jó barátjával, Karinthy Frigyessel is. A metsző humor és irónia nagymesterével, aki barátját is sokszor megtréfálta, de aki képes arra is, hogy bármikor torkunkra forrassza a nevetést és görbe tükrében magunkra ismerjünk. Az előadást január 25-én 17 órakor tekintheti meg a közönség.

 

 

Január 28. 

SZÉKESFEHÉRVÁR Zenés, irodalommal és beszélgetéssel fűszerezett estre hív a Kisfaludi Közösségi Ház január utolsó péntekén. Az esemény résztvevői Ács Tamás műsora mellett a Búzavirág Dalkör bordalait élvezhetik jó borok társaságában. A belépés ingyenes. A 18 órakor kezdődő program résztvevői sem maradnak kóstoló nélkül, de a borok mellé a lélek is kap táplálékot irodalom és zene formájában. A hat órakor kezdődő esten egy fiatal színművész, Ács Tamás áll a közönség elé. A bor dicsérete című zenés irodalmi összeállítás időutazásra invitálja a hallgatóságot a bor és borfogyasztás izgalmas történelmébe. Vitt-e bort Noé arra a bizonyos bárkára? Van-e a borivóknak tízparancsolata? Vajon ivott-e bort Csokonai? Hogy bírta a szőlőlevet Petőfi? Létezik-e gyógyír a másnaposságra? Tudomány-e a borfogyasztás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ Ács Tamás felhőtlen, ugyanakkor tartalmas szórakozást garantáló vidám előadása. A Búzavirág Dalkör bordalokkal lép a hallgatóság elé. A programot borkóstoló és kötetlen beszélgetés zárja. Az eseményen csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes. Az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező.

 

 

Állandó programok, kiállítások

Székesfehérvárvár: Egy európai magyar – Szabó Ákos festőművész életműkiállítása a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A kiállítás fővédnöke: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A kiállítás január végéig látható.

Tác-Gorsium: Fejér megye kincsei – Válogatás a Fejér megyei beruházások régészeti feltárásának legszebb leleteiből a Szent István Király Múzeum Gorsium Régészeti Parkjában. A kiállítás megtekinthető február 27-éig, hétfőtől vasárnapig 8 és 16 óra között.

Székesfehérvár: „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete. Kiállítás a legendás népzene- és néptánckutató tiszteletére a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A kiállítás április 30-áig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Székesfehérvár: Kiállítás Stockinger József ex libris gyűjteményéből a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Megtekinthető január 29-éig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár: Diák rajzpályázati tárlat a Deák Gyűjtemény Diák–Deák Galériájában. Anna Margit festőművész halálának 30. évfordulója tiszteletére a székesfehérvári iskolák 12–20 éves diákjai számára meghirdetett rajzpályázat legjobb pályaművei májusáig láthatók a Városi Képtárban.

SZÉKESFEHÉRVÁR Fotókiállításra invitálja a látogatókat a Székesfehérvári Zsidó Hitközség, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Motívum Kulturális Egyesület: Dunajszky Gábor tárlatát a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban tekinthetik meg. A tárlat február 13-ig, az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható az érvényben lévő jogszabályok betartásával.

Székesfehérvár, 18 óra: A B Pictures 2020–2022 – Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas festőművész tárlata. Vernisszázs a Szent István Király Múzeum Pelikán Galériájában. A programon való részvétel védettségi igazolványhoz és maszkviseléshez kötött. Megtekinthető február 25-éig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között.  

Székesfehérvár: Időutazás a Palotavárosban – Csicsman Attiláné képeslap-kiállítása a VMK olvasótermében. Megtekinthető január 29-éig az olvasóterem nyitvatartási idejében.

Székesfehérvár: Kovács Árpád festőművész kiállítás január 31-éig látogatható az Igézőben.

Székesfehérvár: Csak bátran! Kósa Viktória rajzai. Kirakat tárlat, Köfém Művelődési Központ. Megtekinthető: február 13-áig. A kiállítás anyaga online is elérhető.

Székesfehérvár: A fa bűvöletében – a Magyar Faesztergályos Egyesület kiállítása február 25-éig látogatható a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. Az intézmény faesztergályos kurzust is szervez, a foglalkozásokat Demeter László, Köpf Jenő, és Szalai Csaba tartják. Jelentkezés és további információ: Köpf Jenő 06-20-939-1899.

Székesfehérvár: Közelebb a 30-hoz – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett fiatal művészek kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Kiállítók: Antal Kitti, Dályay Virág, Hári István, Prónai Eszter Zsófia, Szondi Petra Virág, Szula Gergely. A tárlat február 27-éig látogatható.   

Székesfehérvár: Kolonics Gábor-emlékkiállítás a Köfém Művelődési Házban. Dugattyú-emberek használt autó-motor alkatrészekből. A kiállítás megtekinthető visszavonásig hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, előre egyeztetett időpontban szombatonként is. 

Díjmentes nordic walking és gyalogló foglalkozások

SZÉKESFEHÉRVÁR Vauver Antal nordic walking tréner emlékére díjmentes nordic walking és gyalogló foglalkozásokat tart a Palotavárosban a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség egészen december végéig. A szervezők 15-20 fős csoportokban, csoportonként kb. 1 órás időtartamban, minden érdeklődő részére, szervezett formában bonyolítják le a foglalkozást, 1–2 fő oktató vezetésével. Oktatók: Velancsics Katalin és Csog Imre. A résztvevőknek ajánlott a  3 méteres távolságtartás és a maszk használata is! A gyalogláshoz botokat díjmentesen biztosítanak. A helyszín: István Király Általános Iskolától indulva a Palotavárosi horgásztavak körüli füves területen. (viharos idő vagy eső esetén elmarad!) Öltözet: Kényelmes sportruházat, időjárásnak megfelelő réteges öltözködés és megfelelő cipő, és fél liter ivóvíz. Gyülekezés: István Király Általános Iskola Főbejárata előtt (Kelemen Béla utca 30/a) az indulási idő előtt 10 perccel. Jelentkezés és a csoport indulási ideje: SZERDAI napokon a kezdési idő előtt 10 perccel a helyszínen. Vezeti és szakmai felelős: Velancsics Katalin 06/50/108-8354 Nordic Walking kiképzett oktató 

Ezek is érdekelhetik