Frissen Fejérből

2021.10.29. 07:30

Őrlánggyújtás és tökös fesztiválok is várnak a hétvégén Fejér megyében

Ezek a programok várnak október utolsó hétvégéjén Fejér megyében.

V. Varga József

Kiállítás

Péntek (október 29.)

Agárd, 10 óra: „Lélekzés” – Kunhegyesi Ferenc festőművész kiállítása a Velencei-tavi Galériában (Sigray István utca 1.). Megtekinthető október végéig.

Székesfehérvár, 10 óra: Egy kávé illata – Soproni Kiss Sándor festőművész kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. Megtekinthető október 29-éig.

Székesfehérvár, 10 óra: Szorgos kezek – az olvasók munkáiból összeállított kiállítás október 29-éig megtekinthető az Aranybulla Könyvtár Alapítvány olvasótermében (Köfém lakótelep 1.).

Székesfehérvár, 10 óra: Kiállítás Dobrovitz Klára üvegműves munkáiból a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Megtekinthető október 30-áig.

Székesfehérvár, 10 óra: Kéri Mihály Munkácsy-díjas festőművész tárlata a Pelikán Galériában. Megtekinthető november 5-éig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár, 18 óra: 3 művész, 2 kiállítás, 1 házban. Becskei Andor és Nagy Dániel, valamint Körei Sándor szobrászművészek kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületében (Fürdő sor 3.). A műveket és alkotóikat Cserhalmi Luca esztéta, a budapesti Godot Labor vezetője ajánlja a közönség figyelmébe. A tárlat november 26-áig látogatható a ház nyitvatartási idejében.

Rendezvény

Péntek (október 29.)

Gárdony, 18 óra: Boogie-woogie táncest a Nemzedékek Házában. Zene: Boka Boogie Band. Tánctanár: Csillag Kata.

Székesfehérvár, 17.30 óra: Zumba fitnesz, Zsuzsival! Minden pénteken a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Szombat (október 30.)

Polgárdi, 8–21 óra: Mozdulj, Polgárdi! Családi egészség- és sportnap. 8–21 óra: Nyitott squash-és konditerem (Baracskai Sportcentrum). 9 óra: Ki a leggyorsabb a Polgárdi 600-as körön? (Kossuth utcai futópálya.) Kategóriák: 10–14 (fiú-lány); 14–18 (fiú-lány); felnőtt (férfi-női); senior (50+, férfi-női). 10.30 óra: Triál kerékpár bemutató – HegeShow (iskola előtti betonos pálya). 13–18 óra: Hintázz még egy utolsót! Megújul a Május 1. utcai játszótér! A gyerekeknek meglepetés! 14–16 óra: Kondipark bemutató – Dobos Kornél és a Spartan Training Group (Május 1. utcai liget, kondipark). 16 óra: A felújított sportöltöző ünnepélyes átadása (sportpálya).

Sárkeszi, 15 óra: Idősek napja a faluházban. Köszöntő. Dékány Tibor énekes műsora (operett és retró). Vacsora és mulatós zene.

Székesfehérvár, 10–14 óra: Gyermek alkotónap a Kézművesek Házában (Rác utca 27.). Bürökduda, napraforgós dekoráció készítése az őszi termésekből.

Székesfehérvár, 10–16 óra: Csipkeverő műhely a Kézművesek Házában. Vezeti: Bálint Zsuzsa.

Székesfehérvár, 10–16 óra: Nemezelő műhely a Kézművesek Házában. Vezeti: Sifter Erika.

Székesfehérvár, 14 óra: Családi játékdélután a Hetedhét Játékmúzeumban. Szoktatok társasozni? Kipróbálnátok valami újat? Gyertek el együtt! Elsőként játszhattok Pierrot vadonatúj, megjelenés előtti társasjátékaival.

Székesfehérvár, 9–13 óra: Meseműhely nőknek. Fabula Materna – Vissza a forráshoz! A résztvevők a Metamorphoses Meseterápia során egy olyan ösvényen haladnak közösen, amely az anyai szerepek különböző minőségein vezet keresztül. A lélekfrissítő műhely minden nőnek szól. Jelentkezés: [email protected]. A műhelysorozatot az Ezerarcú Nő Meseműhely szervezi. Foglalkozásvezetők: Nagy-Kalmár Szilvia és Csabai Dorina Eszter meseterapeuták.

Halottak napja

Szombat (október 30.)

Székesfehérvár, 16 órától: A Fejér Szövetség királyi halottak napi történelmi kegyeleti szertartása a királysíroknál a hajdani koronázó templom Romkertjében, a Nemzeti Sírkert és Nemzeti Emlékhely területén, tisztelettel és kegyelettel királyi méltóságainkért. 16 óra: Mécsesek és kellékek kihelyezése. 17 óra: Vendégek köszöntése és tájékoztatása az Alba Mária közéleti műhely termeiben (Koronázó tér 4., I. emelet). 18 óra: Történelmi kegyeleti szertartás (mécsesekről, koszorúkról, fehér szegfűről és minden kellékről a szervezők gondoskodnak). 19 óra: Szentmise a Szent István-kápolnában (korlátozott számban a kápolna méretét tekintve).

Székely autonómia

Vasárnap (október 31.)

Sárkeresztes, 15 óra: A székely autonómia napja – ünnepség a polgármesteri hivatallal szemben található Trianon-emlékműnél. A Fejér Szövetség felajánlása.

Székesfehérvár, 16.30 óra: A székely nép önrendelkezéséért! Gyújtsunk együtt őrlángokat, világítsanak Székelyföld határai! A Fejér Szövetség és társszervei megemlékezése Székes Fejér Város csíki székely kapujánál (a körforgalomban, Székesfehérvár-Maroshegy bejáratánál). Közös ima, fáklyás felvonulás.

Tökfesztivál

Szombat (október 30.)

Soponya, egész nap: Soponyai tökfesztivál a kerti tónál. A nap házigazdája: Éger L. László. Sztárbogrács Faragó Topival és R. Kárpáti Péterrel. Talkshow a Viszkissel. Kerámiabemutató. Helyi népdalkör. Ebéd. 14 óra: Szoboravató ünnepség. Zenés ajándékkosár Faragó Topival barátaival. Pajzán székely mesék. Korongozás Ambrus Attilával. Andi bohóc tréfái. Vitéz László (bábelőadás). Retró parti Magyar Vikivel, Dézsényi Zsófival és Kohautek Csabával. Kriszta Kinga, Geiger Lajos, Horváth István és Gábor Géza operaházi magánénekesek fellépése. Nagy esti zenés gálaműsor. Vízi-show és tűzijáték.

Halloween

Péntek (október 29.)

Mezőszentgyörgy, 14 óra: Tök jó nap! Helyszín: Eötvös Károly Művelődési Ház. Tökfaragás az udvaron. 15 óra: Kreatív kézműves foglalkozás. 18 óra: Rémes esti akadályverseny 4–5 fős csapatoknak. (Ha elég bátrak vagytok este végig járni a falu utcáit, nem féltek a szörnyektől, és nem riadtok meg a kihívásoktól sem…)

Sárszentmihály, 18–19.30 óra: Ovi halloween – fáklyás, jelmezes felvonulás. Gyerekek, szülők, nagyszülők együtt!

Székesfehérvár, 15–19 óra: Tök ősz! (a Segítő Fehérvár program keretében az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ szervezésében, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezésében). Családi délután a Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban. Közös tökfaragás. Arcfestés, csillámtetoválás. Kézműves foglalkozások. Maszkkészítés. Játékok a halloween jegyében. 17.30 óra: A Kákics zenekar koncertje.

Székesfehérvár, 16.30 és 18 óra: Kölyök halloween a Hiemer-házban. A gyerekek saját készítésű kis táskákkal indulnak cukorkavadászata. A boszorkánykonyhában elleshetik, hogyan kell a legfinomabb bájitalt elkészíteni. (A 4–10 éves kor közötti gyerekeknek ajánlott.)

Szombat (október 30.)

Jenő, 13 órától: Foci Kid Jenő – Halloween nap. 13–20 óra: Dock cukrászda, Polgárdi. Meglepi hely egy kies helyen. Zombi meccs a jenői műfüves pályán (dresszkód: zombi smink vagy jelmez, amiben kényelmesen lehet játszani). Zombi felvonulás a faluban.

Jenő, 15 órától: XIII. Jenői Töklámpás Est. Helyszín: a művelődési ház, a könyvtári, információs és közösségi hely. 15 óra: Lóca együttes. 16 óra: Kézműves foglalkozás. Töklámpások faragása. Gipsz tököcskék díszítése. Sötétedés után indul a felvonulás!

Polgárdi, 17.30 órától: Tök-jó party – jelmezes, lampionos felvonulás. Készítsetek világító lámpásokat, és vegyetek részt a vidám sétán! Gyülekező a városháza előtt. Fellép a Project Prometheus tűzzsonglőr csoport. Indulás 18 órakor! Minden jelmezesnek apró ajándék dukál. Díjazzák a legötletesebb faragott töklámpást. Sült tök és meleg tea!

Székesfehérvár, 14 és 15.30 óra: Kölyök halloween a Hiemer-házban.

Vasárnap (október 31.)

Székesfehérvár, 15 órától: III. Fehérvári Töklámpás Fesztivál. Visszatérnek a tökök! Az fmc.hu és a Fiatal Családosok Klubja (FiCsaK) szervezésében. Halloween estéjén újra a töklámpások fénye borítja narancssárgába a megyeszékhely belvárosát. 15 óra: Családi tökfaragás és lámpásfestés a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház udvarán. Az első 30 érkező család vagy baráti társaság ingyen tököt kap, melynek kifaragásához kézművesek és az fmc.hu újságírói adnak tippeket. 17 óra: Találkozunk a Városház téren, mindenki leteszi a töklámpását egy tetszőleges helyre, körbejárja, és megnézi a többiekét. Fotózás, beszélgetés, miegymás. 19 óra: Minden töklámpásos fogja a tökjét, és szépen rendben hazaindul…

Székesfehérvár, 19 és 21 óra: Kísértet séta a rémisztően izgalmas Hiemer-házban. A ház erre az estére megmutatja rémisztő oldalát, hátborzongató történetek, rém jó sztorik borzolják a kedélyeket, és talán még egy-egy elfeledett házlakóba is belebotlanak a látogatók útjuk során. A boszorkánykonyhában bájital készül, a jósdában pedig a jövő fürkészhető. Találkozás a Gesztenyés udvar felőli bejáratnál. (Felnőtteknek és 12 éven felüli gyerekeknek ajánlott.)

Úrhida, 17 órától: Happy Halloween! A felvonulás a közösségi háztól indul. A karavánokat 10 fős csoportokban indítják, szülőket is várnak. Megálló pontok: tájház, betonos focipálya (Templom utca), zöld füves terület (Arany János és Templom utca sarok), Arany János utcai szabadidőpark, temető (nagyoknak). A megálló pontokon, az asztalokon édesség. A felvonulás zárásaként máglyagyújtás (forralt bor és meleg tea) a szabadidőparkban. Borzasztó sütiverseny. Szeretsz sütni? Szereted a kreatív kihívásokat? A szervezők a „legborzasztóbb” sütiket várják a halloween-felvonulásra a szabadidőparkba. A legjobbakat díjazzák.

Színjátszó találkozó

Szombat (október 30.)

Székesfehérvár, 9.45 órától: IX. Paál István Fesztivál – országos amatőr színjátszó találkozó a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ színháztermében (Fürdő sor 3.). Megnyitó. 9.50: Színpadka – Egy éjszaka a városban. 11.10 óra: Kodócska – Rómeók és Júliák. 13.45 óra: Prospero Színkör – Az étellift. 15.20 óra: Honvéd Kaszinó Városi Színpad – Se élni, se nem meghalni. 16.30 óra: Örökség Csoport – Az örökség. 18.20 óra: PHWI-csoport – Én, a féreg. 20.30 órától: Játékest.

Vasárnap (október 31.)

Székesfehérvár, 14 óra: Teleki Diákszínpad – Hamlet. 15.45 óra: Szabad Színház – A lány, aki hozott lélekből dolgozott. 18 óra: Prospero Színkör – Tabbouleh. 19.45 órától: Díjátadó.

„Falra mászó”

Szombat (október 30.)

Székesfehérvár, 10–20 óra: 6. Rotpunkt nehézségi falmászó verseny és Magyar-kupa forduló az István Király Általános Iskolában. Ifi B (2005–2004). Ifi A (2003–2002). Junior (2001–2000). Nyílt (2007 és előtte születettek). Senior (1981 és előtte születettek).

Vasárnap (október 31.)

Székesfehérvár, 10–16 óra: Nehézségi falmászó verseny. Mini (–2010). Gyerek (2009–2008). Serdülő (2007–2006).

Koncert

Péntek (október 29.)

Sárbogárd, 19 óra: Halloween party. A Control Five zenekar koncertje a művelődési központban. A hangulatot a hatvanas-kilencvenes évek slágerei alapozzák meg, a fíling jelmezekkel tovább fokozható!

Székesfehérvár, 19 óra: A Borbély Műhely koncertje a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban (Fürdő sor 3.). A zenekar tagjai: Borbély Mihály (szaxofon, fúvós hangszerek), Tálas Áron (zongora), Horváth Balázs (bőgő), G. Szabó Hunor (dob). Az ingyenes koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!