előadás

2021.10.26. 11:00

Hétvezér Esték

A középkori Székesfehérvár címmel Reich Szabina régész, a Szent István Király Múzeum örökségvédelmi szakértője tart előadást október 26-án, kedden 18 órakor a Fejér Szövetség 523. Hétvezér Estjén, a megyeszékhelyen, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

A Hétvezér Esték előadásainak egyik kiemelt területe a magyar történelem (az őstörténettől napjainkig). A Fejér Szövetség alapvetése volt mindig, hogy hazánk történetén belül a fehérváriaknak a királyi város, Székesfehérvár története legalább annyira fontos, mint Magyarország történelme, illetve a magyar nemzet eredete, küzdelme és műveltségének alkotó ereje.

A középkori Székesfehérvár, azaz Alba Regia, a királyi város történetéről lesz szó ezen az 523. estén. Mondhatni valódi múltidézés, régmúltba tekintés várható a régész szemüvegén keresztül, azaz hogy mit is mesélnek Fehérvár kövei, a föld felett máig látható épületei, műtárgyai, vagy éppen a föld alól előkerült, előásott tárgyi emlékei.

Az előadás nem lesz folytatás nélküli. A Fejér Szövetség vendége lesz más korszakok történelmét kutató régész ugyanúgy, ahogy művészettörténeti vagy hadtörténeti szakértő is megyénkből, amint a Szent István Király Múzeum és a Siklósi Gyula Társaság munkatársai közül is. Ismerjük meg városunk, megyénk múltját mind jobban, hogy jövőjét valós alapokra építhessük! – így szól a jelmondatuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!