Frissen Fejérből

2021.08.03. 15:00

Kezdhetünk hangolódni az Alba Regia Fesztre

Nem jellemző, hogy három napon keresztül, egy helyszínen, ingyen hallgathassuk a hazai zenei élet kiválóságait. Az Alba Regia Feszten azonban ismét lesz erre lehetőségünk.

Bokros Judit

Balról: Mits Gergely és Vörös Tamás főszervezők, valamint Lehrner Zsolt alpolgármester a kedvcsinálón

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron 1967-ig nyúlnak vissza az Alba Regia Jazz Fesztivál gyökerei – a népszerű eseményt körülbelül két évtizeden át évente megrendezték, a jazzrajongó közönség legnagyobb örömére. Ám aztán szünet következett, majd 2014-ben két elhivatott, ismert zenész, Vörös Tamás, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola művészeti igazgatója, valamit Mits Gergely, a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszékének vezetője új köntösbe öltöztette, és ismét megszervezte a fesztivált. A név Alba Regia Feszt lett. A műsorban pedig már nem csupán a jazz, hanem a fúziós műfajok is megjelennek, az igényességet a szem előtt tartva. A koncerteket ráadásul három napon át ingyen élvezheti a közönség, ami jó lehetőséget biztosít arra, hogy remek, minőségi muzsikát játszó zenekarokat ismerhessünk meg, és hallhassuk a régi nagyokat.

Az idei fesztivál augusztus 9-11-ig tart, ennek kapcsán rendeztek sajtótájékoztatót hétfőn a Hiemer-házban.

A két főszervező mellett az önkormányzat részéről jelen volt Lehrner Zsolt alpolgármester is, aki felidézte a nagy sikerű fesztivál kezdeteit, valamint azt, hogyan sikerült a megújulás, és kiemelte az esemény jelentőségét Fehérvár kulturális és zenei életében.

Vörös Tamás és Mits Gergely is hangsúlyozta: az önkormányzat támogatásának, szponzorációjának igen nagy jelentősége van abban, hogy megrendezhetik a fesztivált, és ennek köszönhető az is, hogy ingyenesek a koncertek. Vörös Tamás hozzátette: idén tíz fellépő lesz a három nap során. Prioritás számukra, hogy fehérvári, vagy a városból elszármazott zenekarokat is szerepeltessenek. Közülük idén a Vörös Janka X Newseries, a Mörk és a Fehérvár Big Band koncertje az, amelyeket az önkormányzat finanszíroz.

Mits Gergelyt lapunknak adott interjújában arról is kérdeztük, milyen volt a tavalyi fesztivál, amelyet a Covid ellenére sikerült megrendezni. Igaz, nem a belvárosban, hanem kiesőbb helyszínen, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házban.

– Tavaly egyáltalán a létezésnek kellett és lehetett örülni. Az akkori helyzet, 2020 pontosan megmutatta, hogy vannak olyan fontos ügyek, amelyek mellett kiállnak a felelős személyek, jelen esetben a város vezetői. Az önkormányzat teljes mellszélességgel támogatta az Alba Regia Fesztet, még ha azt zártabban, más feltételek között tudtuk is megtartani. A színvonalból azonban nem engedtünk, és az is nagyon jó, hogy így biztosítani tudtuk, tudjuk a folytatólagosságot.

A régi-új helyszínt, a belvárosi Bartók Béla teret nagyon is alkalmasnak tartja mind Vörös Tamás, mind Mits Gergely. Számukra ez több mint ideális, dédelgetett hely, ami már az első alkalommal kiderült.

– Korábban elképesztő hangulat volt, körülbelül 400-500 széket tudtunk elhelyezni, de állva is sokan tudták élvezni a koncerteket. Amikor elkezdődött a felújítás, akkor a Zichy ligetbe szerveztük a fesztivált, ahol szintén jól működött, ám ott nincs meg az az intimitás, amely a Bartók teret jellemzi. Szerintem ez a legjobb helyszín. Idén is lesz 4-5 faház, ahol igényes gasztronómiai kínálattal várnak a vendéglátók.

Ami a közönséget illeti, van masszív törzsközönség, viszont a visszajelzések szerint egyre több az olyan látogató, akit a fesztivál híre vonz Fehérvárra. Akkor is, ha egyébként magukat a fellépőket nem ismeri, csupán szeretne minőségi zenei rendezvényen szórakozni.

Az idei programot viszonylag könnyű volt megszervezni, hiszen a Covid miatti kiesés okán több zenekarnak volt szabad kapacitása. A bizonytalan járványügyi helyzet, a szabályok miatt azonban csak késő tavaszra rakták össze a teljes programot, ám akkor is csupán feltételesen. Az elmúlt hetekben pedig, amióta már sok mindent engednek a szabályok, a legmagasabb fokozatba kapcsoltak a szervezést illetően.

Balról: Mits Gergely és Vörös Tamás főszervezők, valamint Lehrner Zsolt alpolgármester a kedvcsinálón
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Gergely kiemelte: a fesztivállal egyrészt fontos küldetésük a fiatal tehetségek, az utánpótlás támogatása, ezért adnak lehetőséget a Kodolányi János Egyetem és a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola hallgatóinak a fellépésre. Másrészt Vörös Tamással együtt hisznek a nyitottságban, tehát nem szeretnének ortodox jazz- fesztivált, hanem az igényesség jegyében más, a jazzhez is kötődő műfajok képviselőit is meghívják.

A menetrend szerint tehát augusztus 9-én, hétfőn 17 órakor kezdődik a fesztivál, amely 11-én, szerdáig tart, a koncertek pedig mindkét másik nap ugyanúgy, 17 órakor kezdődnek. Hétfőn és kedden három, szerdán pedig négy, a jazzt, a funkot, a rockot és egyéb mainstream irányzatokat képviselő fellépő szórakoztatja a közönséget.

Gergely a kínálatból kiemelte Vörös Janka és zenekara groove-osabb, funkosabb alapú zenéjét, a Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projektjét, amely a kelet-európai zenei gyökereket és a magyar népzenét is felhasználja – ők ráadásul először lépnek föl az Alba Regia Feszten, akárcsak a Jambalaya együttes.

Az említetteken kívül hallhatjuk még a Bágyi Balázs New Quartetet, a Vörös Tamás Projectet, a Vibratone Quartetet, a Budapest Ragtime Bandet és Pátkai Rozinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!