programajánló

2021.07.16. 07:25

Művészkorzó és rengeteg koncert vár a hétvégén Fejér megyében

Ne üljön otthon a négy fal között! Remek programok várják, szerte a megyében!

Összeállította: V. Varga József

A szombati székesfehérvári Művészkorzóra a huszárok is ellátogatnak

Fotó: FMH-Archív (PT)

Kiállítás

Péntek (július 16.)

Székesfehérvár, 10 óra: „Akkor is festek, amikor nem festek” – Mohainé Néri kiállítása a Verseci utca 1–15. szám alatt. Megtekinthető augusztus közepéig.

Szombat (július 17.)

Mór, 18 óra: 8. Public Art. Tárlatvezetés a képzőművészeti köztéri alkotások között a Szent István parkban. A Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány által meghívott alkotók: Dóra Emese – Plank Antal Mirones, Módra Bettina – Palásti Kristóf, Mosberger Róbert, Páhi-Fekete Noémi, Páhi Péter, Pintér Balázs. Fordulatok – a Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége (MIKSZ) installációi. A rendezvényhez kapcsolódó zenei programok a Lamberg-kastély udvarán. 17 óra: Reliktum – a Bekecs Néptáncegyüttes folklórműsora. 19 óra. Hungarian Rhapsody-koncert. 21.30 óra: Kaukázus-koncert. (A koncertek helyszíne rossz idő esetén az Erzsébet téri Művelődési Ház.)

A szombati székesfehérvári Művészkorzóra a huszárok is ellátogatnak
Fotó: FMH-Archív (PT)

Művészkorzó

Szombat (július 17.)

Székesfehérvár, 17 óra: Művészkorzó. Füredi Nikolett és Buch Tibor színművészek műsora (Városház tér). 17.30–18.30 óra: A Fehérvári Huszárok Egyesületének bemutatója, lovagoltatás (Zichy liget). 18 óra: Telemann: Concertók 4 hegedűre Burján Gabriella, Fazekasné Simon Ágnes, Bozzai Balázs és Nyári Kornél, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusainak előadásában (Zichy liget, Zenepavilon). Az eseményen a királyi óriásbábok is látogatást tesznek: a Városház téren Gizella királyné és Szent Imre, a Vörösmarty Színház előtt pedig Könyves Kálmán és Álmos herceg óriásbábjaival találkozhat (és fotózkodhat) a közönség. (A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ színes nyári programsorozata.)

Rendezvény

Péntek (július 16.)

Bicske, 10 óra: A varázshal. Az Álomzug Társulás báb­előadása a könyvtárban.

Bicske, 17 óra: Légi bemutatóval egybekötött ünnepség az első magyar óceánrepülők 90. évfordulójának emlékére. Helyszín: Óceánrepülő emlékmű, Bicske–Csákvár közötti út. 1931. július 16-án két magyar sportrepülő – Endresz György és Magyar Sándor – három világrekordot megdöntve, az Amerikai Egyesült Államokból indulva átrepülte az Atlanti-óceánt, és Bicske térségében szállt le egymotoros Lockheed Sirius gépével.

Gárdony, 18 óra: Bangó Aliz keramikus, etnográfus, tanár, a hucul fazekasság kutatója Huculok I. című ismeretterjesztő előadása és mini­kiállítása (edények, tálak, csempék…) a Nemzedékek Házában.

Pákozd, 18 óra: Emlékparki nyár a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. Borital mellett – zenés irodalmi est Molnár Júlia és Meleg Vilmos nagyváradi színművészek közreműködésével. Nótás kapitány – Kapi Gábor énekes dalestje. Borkóstoló a Csordás-Nagy Pince kínála­tából.

Székesfehérvár, 18 óra: Hogyan biciklizz helyesen? Ingyenes tanácsadó program a Halesz ligetben kerékpáros családoknak és érdeklődőknek.

Székesfehérvár, 19 óra: Sötét varázslatok kivédése – a Szent István Király Múzeum sorozata az Új Magyar Képtárban. Varázslatos leletek és babonák – Kolláth Ágnes régész előadása a kora újkor hiedelemvilágáról.

Szombat (július 17.)

Dunaújváros, 16–21 óra: A Nagyvenyimi Roma Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző roma nemzetiségi napja. Helyszín: Dunaújváros, Alsó-Dunapart, DESE Szabad­időpark és Rendezvényház. A belépés ingyenes. A szervezők kérik, aki teheti, hagyományos roma viseletben érkezzen. A nemzetiségi önkormányzat minden résztvevőt vendégül lát egy tányér roma hagyományok szerint elkészített ételre.

Enying, 10 óra: Megemlékezés és koszorúzás Belák Sándor születésének 135. évfordulójáról a református temetőben (Enyingi Városvédő, Város­szépítő és Hagyományőrző Társaság).

Enying, 14 óra: Az Öreghegyi Borbarát Klub városi és kistérségi borversenye. Helyszín: Öreghegy, Mulatós köz végén lévő pince. Eredményhirdetés, majd baráti beszélgetés, borkóstolás (12 órától ebédelési lehetőség). A nyitott pincék listáját a helyszínen függesztik ki.

Székesfehérvár, 14 óra: Székesfehérvár természeti értékei. Ismeretterjesztő séta, a Palotavárosi-tavakat a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület mutatja be az érdeklődőknek. Találkozás a Királyok parkjában, a túravezető Tóth Eszter.

Székesfehérvár, délelőttől: Székesfehérvár – Veszprém Rally. A verseny futamait szombaton délelőttől vasárnap délutánig bonyolítják le, a szuperspeciál szombaton 16.50 órától kezdődik a Palotai úton, a célrendezvényeket pedig vasárnap 17 órakor lehet megnézni Veszprémben. Fehérváron, a Mol Aréna Sóstónál a szervizparkba is várják az érdeklődőket, a családokat. Az egyes szakaszokat a Nagylőtéren, Várpalotán, Kislődön, Hegyesden és a Kislőtéren rendezik.

Székesfehérvár, 17–19 óra: Cselekvő Fehérvár Közösségi Program. Búrtelepi játékos délután. Játszani jó! Játssz, kézműveskedj, és érezd jól magad! (Helyszín: Toldi utca.)

Légi bemutatóval emlékeznek pénteken az első magyar óceánátrepülés
90. évfordulójára
Fotó: FMH-Archív (NN)

Vasárnap (július 18.)

Iszkaszentgyörgy, 16 óra: Simorág TánCirkusz: Varázsmese. Ember tenyerében, dinnyének magjában… Tánc, akrobatika, színház és cirkusz élőzenével a Mándi Márton István téren. Zene: Vázsonyi János. Rendező: ­Simor Ágnes.

Székesfehérvár, 10.30 óra: Ifjúsági gitáros hálaadó szentmise az Öreghegyi templomban.

KoncertPéntek (július 16.)

Agárd, 18 óra: Péntek esti hangtárlat a Holdfény vízi színpadon. Poór Péter és Rózsás Viktória koncertje (eső esetén a Velencei-tavi Galé­riában).

Mór, 21 óra: KisUdvar-koncertek a Lamberg-kastély udvarán. A Mr. G Blues Band koncertje. A négytagú formáció zenéjében a hagyományos blues hatásosan ötvöződik a soul, funky stíluselemeivel. Műsorukban saját zenei anyaguk mellett a műfaj nagyjainak (Jimi Hendrix, Joe Bonamassa, Eric Clapton) modern feldolgozásai hallhatók egyedi és stílusos hangszerelésben. Bővített koncertműsorában a zenekar kiegészül Behán Eszter jazzénekessel. A Mr. G Blues Band tagjai: Dobai István (gitár), Kiss G. László (basszusgitár, ének), Szentesi Csaba (zongora, keyboard), Varga Sándor (dobok).

Szombat (július 17.)

Agárd, kapunyitás 17 óra: Koncertek az Agárdi Popstrandon. Hooligans. B52. ACid/DC. Főrendező: Turbók János.

Kápolnásnyék, 20.30 óra: Rákász Gergely koncertorgonista Lords of the Organ – Castle Edition koncertje a Halász-kastély udvarán. Műsoron: Strauss- és Sosztakovics-keringők, Ravel Bolerója, Vivaldi Négy évszakának részletei.

Vasárnap (július 18.)

Mór, 18 óra: Nyári zenei estek a Lamberg-kastély udvarán. A Gyöngyözön zenekar gyermekkoncertje. (Rossz idő esetén a régi mozi épületében.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!