Ajánló

2019.03.01. 07:30

Farsangi programok, langalló- és lángosfesztivál, koncertek is várnak a hétvégén Fejérben

Ezúttal sem lesz érdemes a hétvégét a négy fal között tölteni, hiszen számos program közül választhatnak a megyében a kikapcsolódni vágyók.

V. Varga József

Fotó: fmh_foto

Színház

Szombat (március 2.)

Székesfehérvár, 19 óra: Sobor Antal: Perelj, Uram! Történelmi dráma. Rendező: Szikora János. Szereplők: Gáspár Sándor, Imre Krisztián, Fehérvári Péter, Egyed Attila, Kuna Károly, Juhász Illés, Kozáry Ferenc, Kerkay Rita, Szabó Miklós Bence, Nagy Judit, Törsök Márta. (Vörösmarty Színház, Nagyszínpad.)

Székesfehérvár, 19 óra: Bernard Slade: Jövőre veled ugyanitt 2. Komédia. Rendező: Hargitai Iván. Szereplők: Váradi Eszter Sára és Keller János. (Vörösmarty Színház, Kozák András Stúdió.)

Kiállítás

Péntek (március 1.)

Székesfehérvár, 10 óra: A munka dicsérete – A mester és tanítványai. A hímzés nagyasszonya, Párniczky Józsefné emlékére nyílt kiállítás március 23-áig látogatható a Művészetek Háza kiállítótermében, az intézmény nyitvatartási idejében, vasárnap kivételével 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár, 18 óra: Setét Anikó képei. Kiállításmegnyitó a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában. Köszöntőt mond Berkényi Tamás, a Székesfehérvári Vadmadárkórház alapítója.

Rendezvény

Péntek (március 1.)

Gárdony, 18 óra: Aki világhíressé tette a Velencei-tavat – Chernel István. Szabó Imre címzetes levéltári igazgató előadása a Nemzedékek Házában.

Mezőfalva, 17 óra: Mezőfalvától az óceánig, El Camino, avagy egy zarándok naplója. Darabos Richárd úti beszámolója a művelődési házban. „7 ország, 4000 kilométer, 5 hónap, egy 25 kilogrammos hátizsák, félelmek, csodák és megérkezés önmagamhoz.”

Szombat (március 2.)

Agárd, 18 óra: Chernel bál a Nádas étteremben. Jótékonyság, iskolai fejlesztésekre. Találkozás, beszélgetés, tánc. 19 óra: 4M, akrobatikus rock and roll. 20 óra: Vacsora. 21 óra: SambAmor, brazil szamba, Wisniewski Fanni. 22 óra: Linedance, Wirth Andrea, country bemutató és táncház. Tombola.

Bicske, 10 óra: Mozgó mozi a Petőfi Művelődési Központban. A Lego-kaland 2. 12 óra: Zöld könyv. 14.15 óra: Kölcsönlakás. 16 óra: BÚÉK. 18.15 óra: Bohém rapszódia. 20.45 óra: Üveg.

Gárdony, 14-16 óra: Farsang a Katlanban, nem csak gyerekeknek. Jelmezben, a városi sportparkban. A legjobbakat díjazzák.

Gárdony, 19 óra: JamSession Club a Nemzedékek Házában. Szabad a színpad!

Martonvásár, 19 óra: Jótékonysági est a Beethoven Általános Iskolában. Kiállítás a diákok farsangi képeiből. 20 óra: Spiriev Teo Band, utána Dj Kozi. 24 óra: Tombola.

Mezőfalva, 17 óra: Téltemetés és táncház a Piac téren. Télűző vigadalom a Mezőfalvi Néptáncegyüttessel és a település boszorkányaival.

Polgárdi, 9-12 óra: Fabrikáló kézműves foglalkozás, farsangi álarc készítése a városi könyvtárban.

Polgárdi, 19 óra: Városi bál a Tarnóca-kúriában. Bűvész show: Lui. A Négy Tenor. Zenél az Alibi együttes.

Pusztavám, 20 óra: Sváb bál a művelődési házban. Zenél a Tarianer Spitzbaum zenekar.

Soponya, 8.30 óra: Ismerjük meg a Mezőföldet! – ezzel a mottóval nyitja tavaszi kirándulássorozatát a Mezőföld Népfőiskolai Társaság és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ. A túrasorozatot Lendvai Gábor ökológus vezeti. Csillagvirág és téltemető, a szürke gémek fészekrakása. A résztvevők a kora tavaszi természet változatosságát élvezhetik a mintegy három órás könnyű séta során. (Figyelem: vízhatlan lábbeli szükség esetére!) Találkozás Soponyán, a Fácánosi bejárónál (az abai útról) 8.30 és 9 óra között, a túra 9 órakor kezdődik.

Székesfehérvár, 10 óra: Mesés színek a Papírszínház jóvoltából a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegében. A családi mesedélelőttön a kék és a sárga színekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Székesfehérvár, 11 óra: A Zenede Bábszínház jótékonysági előadása a Hermann László Zeneiskolában. Fellépnek az intézmény diákjai és tanárai. A belépő egy szem gyümölcs, az adományokat a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központnak ajánlották fel.

Székesfehérvár, 14 óra: Farsangfarki kézműves foglalkozás Gonda Emma és Hegedűsné Sevella Zsuzsanna vezetésével. 16 óra: Fehérvári farsangfarki felvonulás a belvárosban. 16.30 óra: Télűző mulatság, fánkos ügyességi játékok. (Igéző, Országalma.)

Székesfehérvár, 15 óra: Papírfarsang a Papír Panírral az Új Magyar Képtárban (Megyeház utca 17.). A pécsi srácok jönnek, és kartonpapírba panírozzák a résztvevők arcát, akik hihetetlen álarcokat készíthetnek papírból. A cél, hogy a telet odébb tessékeljék, sőt, kiebrudalják, ezért a délutánt egy fantasztikusan óvatos Dj Nairobi-féle családi diszkóval zárják. Illésy Évi pedig megmutatja, hogyan kell egy képtárban táncolni.

Székesfehérvár, 16 óra: Operettest az Öreghegyi Közösségi Házban. Szabó Noémi és Kovács Szilárd klasszikus és magyaros operettslágereket énekel.

Székesfehérvár, 20 óra: Nosztalgiadiszkó a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház szabadtéri színpadán. A dalokat Dj Kátay és Dévényi Tibi bácsi „keveri”.

Úrhida, 10 óra: Langalló- és lángosfesztivál a tájháznál. Várják azokat, akik a kenyérdagasztás és a langallókészítés fortélyait szeretnék elsajátítani. 14 óra: Kenyérdagasztás, langalló- és lángoskészítés. Ha a langallót feltéttel szereted, gondoskodj róla. A kemencében sütés fortélyai. Lángossütés. Télűző kiszebábégetés. Finom fánk mindenkinek! A szervezők, a nyugdíjasklub tagjai és a Táncimádók a házi lekvár felajánlásokat szívesen fogadják.

Velence, 10-15 óra: Szezonnyitó kerékpáros tókör, Velencei-tó. Találkozás a velencei vasútállomáson. Indulás Gárdony felé. (Összesen 53 kilométer.)

Vasárnap (március 3.)

Bicske, 16 óra: „Itt a farsang, áll a bál!” Búcsúztasd jókedvvel a telet. Zenés délután a Fiatalok Házában. Közreműködik a Hausenblaszter. (Regisztrációhoz kötött.)

Csákberény, 17 óra: „Az igazat mondd, ne csak a valódit…” Eperjes Károly színművész előadása a református templomban (Ady, Babits, József Attila, Pilinszky). Gordonkán közreműködik Négyessy Katalin. A belépés ingyenes, az önkéntes adományokat a parókia felújítására fordítják.

Székesfehérvár, 11 óra: Mesék a tejúton túlról, az Aranyszamár Bábszínház előadása az Igézőben.

Székesfehérvár, 17 óra: Vinyl vasárnap Vol.02 a Petz Sörözőben. Fehérvári és a városhoz kötődő művészek mutatják be kedvenc lemezüket, délutáni közös zenehallgatás, beszélgetés, múltidézés minden hónap első vasárnapján. Jancsó Gábor zeneszerző, a Blahalouisiana basszusgitárosa az Arctic Monkeys Tranquility Base Hotel & Casino című lemezét mutatja be.

Székesfehérvár, 18 óra: Finisszázs, a Trianon-kiállítás záró beszélgetése Jankovics Marcell grafikusművésszel, filmrendezővel a Csók István Képtárban. Beszélgetőpartner Látrányi Viktória újságíró.

Hétfő (március 4.)

Székesfehérvár, 18 óra: Eötvös Károly és Balatonja. Bakonyi István vendége Praznovszky Mihály és Kállai Szilárd (Királykút Emlékház).

Népdal és népzene

Péntek (március 1.)

Sárbogárd, 9 óra: A Pesovár Ferenc gyermek és ifjúsági népdaléneklési és népzenei verseny döntője a művelődési központban és a városháza dísztermében, a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében. A rendezvényt Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője nyitja meg. A maratoni hosszúságú megyei döntő 103 produkciójában 510 énekes és hangszeres mutatkozik be, a szakmai zsűri kiemelt arany, arany, ezüst és bronz minősítésekkel értékel. 17.30 óra: A Hungarikum együttes műsora a művelődési központ nagyszínpadán. A szabadidő eltöltését kézművesek segítik. 18.30-19 óra: Értékelés és eredményhirdetés.

Koncert

Péntek (március 1.)

Székesfehérvár, 19 óra: Zenével koronázunk. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc hangversenybérlete. Zenekari körkép – a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje. Műsoron: Mozart: Don Giovanni (nyitány); Beethoven: D-dúr hegedűverseny; Schubert: VI. szimfónia. Vezényel: Gudni Emilsson (Izland). Közreműködik: Domenico Nordio hegedűművész (Olaszország). (Vörösmarty Színház, Nagyszínpad.)

Székesfehérvár, 19 óra: Koncert a Nyolcas Műhelyben. Fellépők: Egri Péter és a Mystery Gang, Memphis Moon’55, King Cat Rhythm.

Székesfehérvár, 20 óra: Török-Zselenszky Tamás előadói estje a Petz sörözőben.

Székesfehérvár, 20 óra: Koncert a Petőfi Kultúrtanszéken. 20.45 óra: Krúbi. 21.30 óra: Bëlga. (Szombaton is.)

Székesfehérvár, 21 óra: Koncert az Ikon Clubban. Soul and Emotion. Vendég: The Flashback.

Szombat (március 2.)

Fehérvárcsurgó, 16 óra: A székesfehérvári Primavera Kórus jótékonysági koncertje az Idősek barátai program javára a Károlyi-kastélyban. Műsoron Passereau, Monteverdi, Schubert, Donizetti, Petrovics, Karai és Kodály művei.

Székesfehérvár, 19 óra: Éljen hát a kikelet! Farsangi operaparádé a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István termében. A Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje. Meghívott vendég Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekes, aki Zemlényi Eszter énekművésszel és Kéry Tamás zongoraművésszel együtt varázsolja el a közönséget, a kórus pedig meglepetésekkel készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!