Szponzorált tartalom

2021.06.09. 01:00

Jézus jelenléte a mindenségben – Különleges kiállítás látható Fehérvár szívében

Idén szeptemberben rendezik meg hazánkban az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, melynek felvezetéseként egy különleges szabadtéri tárlatot hozott el Székesfehérvárra a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata. A Városház téren látható kiállításról Stefanovits Péter akadémikus, képzőművész, az MMA Képzőművészeti Tagozatának vezetője mesélt portálunknak.

Miért Székesfehérváron mutatják be először ezeket az alkotásokat?

Az 1938-as eucharisztikus világkongresszusra érkező, akkor még pápai küldött Pacelli bíboros (akit később XII. Piusz pápaként ismert meg a világ) tiszteletét tette Székesfehérváron, Szent István sírja előtt, így történelmi kapcsolat van a város és a kongresszus között. Emellett hazánk koronázó városáról, Szent István király egykori bazilikájának helyszínéről beszélünk, nem utolsó sorban pedig remek szakmai és emberi kapcsolatot ápolunk Spányi Antal megyés püspök úrral. Eredetileg tavalyra kezdtük szervezni az eseményt Prutkay Péterrel, ám a járványhelyzet miatt a kiállítás végül 2021. május 22-én került a városba, mint az eucharisztikus kongresszus egyik beharangozó eseménye. A megnyitó ünnepség akkor elmaradt, de reményeink szerint lesz még lehetőség ennek pótlására.

Milyen technikával készült műveket láthat a közönség?

Hála a digitális nyomtatásnak, gyakorlatilag bármilyen technikát ki tudunk állítani ezekre a műanyag panelekre a kisebb rajzoktól, grafikáktól kezdve az egészen nagyméretű festményekig. A Székesfehérváron felállított installációk festmények részletei, fotográfiák, különböző digitális munkák impozáns méretű, harmonikusan összeválogatott gyűjteményei, melyek jól láthatóan, szemmagasságban kerültek kiállításra.

Hány alkotó van jelen műveivel?

28 művész szerepel kicsivel több, mint 40 kiállított alkotással, melyek 250 cm hosszú, 100 cm magas paneleken foglalnak helyet. A kiállítók egy részét, munkásságukat ismerve, személyesen hívtuk meg Prutkay Péter szervezőtársammal, egy részük pedig a képzőművészeti tagozat önként jelentkezetteiből kerültek ki. Akadémiai tagok és nem akadémikusok egyaránt jelen vannak.

Milyen témát dolgoznak fel az alkotások?

A kiállított művek közös témája maga az eucharisztia, hitünk szent titka, az átváltozás misztikuma, amikor Jézus testévé és vérévé válik az ostya, valamint Jézus kereszthalála. Minden művész a saját gondolatival, technikai tudásával ábrázolta ezt a misztériumot. Vannak köztük viszonylag könnyen megfejthető alkotások, de van olyan is, ami jelképesen, szimbolikusan fejezi ki alkotója gondolatait, például egy kereszt vagy egy lépcső megjelenítésével, ami az emelkedés, a hitbéliség, a mennybevalóság szimbóluma.

Mi a célja a kiállításnak?

Elsődlegesen, hogy minél több ember lássa a műveket. Fehérvárott a belváros egyik legforgalmasabb része a Városház tér, ahol nagyon sokan gyalogolnak át napi szinten. Egy kis kíváncsiság, pár percre való megállás és máris rengeteg emberhez eljutott a művészet, és a szöveges rész segítségével maga az egész világ érdeklődését kiváltó kongresszus híre.

Meddig láthatók a művek Székesfehérváron?

Bízunk benne, hogy – miután egyre javuló járványhelyzet van – június 26-án megtarthatjuk a protokolláris megnyitót, ami egyben egy záróakkord lenne. Várhatóan július elején lebontásra kerülnek az installációk, hogy új helyre kerülhessenek. Ha ez sikerül, akkor nagyjából 1,5 hónapig látható kiállítást valósítottunk meg, amivel számos helyen hírét vittük az eucharisztikus kongresszusnak.

Stefanovits Péter akadémikus, képzőművész, az MMA Képzőművészeti Tagozata vezetője
Fotó: Magyar Művészeti Akadémia

A kiállítást kísérő leporello, mely mindenkitől bemutat egy munkát, ITT tölthető le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában