Szponzorált tartalom

2021.03.22. 11:07

A COVID-19 és a változó munkaerőpiac

A COVID-19 teljesen a fejére állította a munkáltatókat és gyökeresen megváltoztatta a munkahelyek jellegét is. De mit jelent ez a munkaadók és az álláskeresők számára?

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az iparágak, amelyek továbbra is keresik a munkaerőt: egészségügy, technológia, alapvető szolgáltatások

A járvány miatt egyes iparágakban az egekbe szökött a tehetségek iránti igény. Az egészségügy ennek a listának az élén van, mert valamennyi országban itt nyílt a legtöbb munkahely. Az amerikai McKinsey egyik elemzése a következőt írja: a top 15 olyan foglalkozás közül, amelyek a járvány alatt növekedtek, 8 egészségügyi ellátással kapcsolatos. Tíz, ha a K+F-et (kutatás és fejlesztés) és az egészségügyben dolgozó tolmácsokat is belevesszük.

A technológia a másik szektor, amely rengeteg embert foglalkoztat, részben az otthoni munkavégzésre való hatalmas átállás miatt is. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslése szerint a világon a munkahelyek egyharmada végezhető otthoni normál körülmények között, és bár ezek mindegyike nem tartalmaz távmunkát, az informatikával kapcsolatos szolgáltatások iránti kereslet megugrott. Ázsiában a globálisan toborzó Randstad megfigyelései javasolják, hogy mind a kkv-k, mind a technológiai ipar óriásai alkalmazzanak több embert a szolgáltatásaik iránti folyamatos keresletet megelőzve. Ebben a szektorban elsősorban olyan szakmai munkakörökbe keresnek dolgozókat, mint például a műszaki és az értékesítés.

De egyéb elengedhetetlen szolgáltatásoknak is szükségük van a munkaerőre. Az áruszállítás iparága továbbra is toboroz, mert az idegenforgalom összeomlása ellenére is folytatódik a globális kereskedelem: például az ázsiai vízen való szállítás a járvány ellenére a tavalyi rend szerint működik, és a cégek már a következő évi munkaerő-felvételt is tervezik. A logisztika hasonlóan sok országban átvette a kiskereskedelem és a vendéglátás szerepét, mint a legtöbb embert foglalkoztató ágazat, mivel az átlag fogyasztók már online költi a pénzét. Az e-kereskedelem is természetesen virágzik. Az olyan óriáscégek, mint az Amazon, az elmúlt hónapokban több ezer munkahelyet nyitottak meg más ágazatok dolgozói előtt.

Az új munkamodellek eltérnek a megszokottól

A járvány kezdetén sok munkáltató megpróbálta csökkenteni a munkaerővel kapcsolatos költségeket azzal, hogy először a részmunkaidős és az alkalmi dolgozók számát csökkentette, és csak az teljes munkaidősöket tartotta meg a fellendülés reményében. Ez stratégiai lépés volt: egyrészt a leginkább érintett iparágak (az utazás, az idegenforgalom, a vendéglátás és a kiskereskedelem) elsősorban a kevés állandó alkalmazott mellett sok szezonális és részmunkaidős dolgozót foglalkoztatnak. Másrészt az alkalmazottak lecserélése költséges lehet. A Humán Erőforrás Menedzsment Társasága úgy becsüli, hogy egy alkalmazott cseréje az adott személy éves fizetésének akár a fele is lehet.

De amikor a visszaesés elhúzódott, és minden ágazat recesszió sújtottá vált, a szervezetek az hosszútávúról alkalmi szerződésekre tértek át, továbbá lerövidítették a szerződések időtartamát annak érdekében, hogy biztosan fizetni tudják a béreket. A teljes munkaidő rész munkaidővé alakult, így a fix óraszám már nem látható előre. A Gartner adatai szerint júniustól a cégek 32%-a váltott állandó dolgozókról részleges vagy alkalmi munkásokra, ami lehetővé teszi számukra, hogy ne csak a fizetéseket, hanem az ellátások költségét is csökkentsék.

Mit jelent ez a munkaadók és az álláskeresők számára?

A járvány kialakulása felgyorsította a digitalizálást és az automatizálást számos iparágban és ágazatban. Ez új beruházásokat és mechanizmusokat igényel a szakképzettség és az átképzés terén, mind az emberi, mind az informatikai tudás terén.

A rugalmasságot és a tanulási képességet már a COVID-19 előtt is keresték a munkáltatók, de a mai helyzet ezek a tulajdonságok már kritikus fontosságúak. A maroknyi munkahelyen, ahol továbbra is szükség van munkaerőre, nyilvánvalóan elvárás a készség, képesítés és tudás. És mivel a jövő munkahelyei továbbra is erősen koncentrálódva lesznek ezekre az ágazatokra, egy álláskeresőnek képesnek kell lennie ezekhez alkalmazkodni. Legtöbb esetben az iparágra vagy a munkakörre vonatkozó műszaki ismeretekre lesz szükség, de a képességeket muszáj lesz olyan platformokon is feltüntetni mint, például a Linkedin vagy a https://www.cvmaker.hu. Más esetekben soft skill-ekre, kreativitásra vagy vezetői készségre lesz igény. Szóval elengedhetetlen a továbbképzés és tanulási képesség.

A munkáltatóknak pedig készen kell állniuk egy esetleges modellváltásra. A COVID-19 hihetetlenül meggyorsította a vállalkozások átalakulását minden értelemben: a digitális, az üzleti és a munkaerő területén is. Ez az átalakulás érvényesülni fog a munkaerőre is: hogyan vesznek fel valakit, hogyan tartják fenn, hogyan képzik vagy képzik át őket, hogyan helyeznek át valakit a válság idejét. Az OECD's foglalkoztatási kilátásainak 2020-as jelentése szerint, minden vállalkozásnak törekednie kell a dinamikus munkaerőpiac újjáépítésére. A vállalati döntésekben központi szerepet kell vállalni a felvételnek és újbóli alkalmazásnak, az új technológiákba és a munkaerő képzésébe történő befektetésnek és/vagy a gyakornoki programokban való folyamatos részvételnek.

Sok munkáltató megtartotta dolgozóit, amennyire csak lehetett, de be is kell fektetniük a munkahelyek átalakításába, hogy megfeleljenek a változó gazdaság igényeinek, valamint a folytatniuk kell a munkaerő átképzését és újjáépítését.

A rendeleteknek is nagy szerepük van a munkaadók támogatásában, különösen a kis- és középvállalkozások esetében, amelyek sok gazdaságban a foglalkoztatás többségét nyújtják, de ugyanakkor ezeknél van legnagyobb esély az elbocsátásra és a fizetéseket csökkentésére nehéz időkben. Nagyobb szerepet kell vállalniuk a döntéshozóknak olyan szabályozások létrehozásában, amelyek biztosítják a munkaerő legkiszolgáltatottabb tagjait: a nőket és a fiatal munkavállalókat, akik túlreprezentáltak azokban az ágazatokban, amelyeket a leginkább sújtott a COVID-19, és akik általában kevesebbet is keresnek. Ők sokkal nagyobb eséllyel kapnak fizetéscsökkentést vagy vesztik el munkahelyeiket bármely válság idején.

A zsugorodó gazdaság ellenére a vállalkozásoknak továbbra is előre kell tekinteniük, már csak azért is, mert az általuk ma bevezetett alkalmazás és munkaerő-kezelés alakítja a jövő munkaerőpiacát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában