Hirdetés

2018.08.03. 13:12

A cirkon korona előnyei és hátrányai

Napjainkban nagy hangsúly helyeződik a külcsínre. Szinte nincs is olyan terület, ahol a kinézet ne játszana igen fontos szerepet, legyen az munkahelyszerzés vagy párválasztás.

 

A megjelenés mellett az esztétikus mosoly így kiemelt szerepet játszik, hiszen az ápolt fogsor alapból bizalmat ébreszt. Az emberek többsége azonban nem rendelkezik kifogástalan fogazattal, gyakoriak a helytelen életmód miatt vagy fogászati kezelések következtében elszíneződött, és a csorba vagy rendezetlenül álló fogak. A mosoly rendbetételére kézenfekvő megoldás ilyenkor a fogkorona.

A fogkoronáról röviden

A korona egy olyan fogmű, ami a fogak látható felszínét teljesen beborítja, elfedve ezáltal a kirívó és korrigálandó hibákat, mint az elszíneződések, letört fogak, fogrések, fogtömések, ferdén nőtt vagy elcsavarodott fogak, és fogméretbeli különbségek. Alkalmazásával helyreállítható a fog rágófelszíne és alakja is, ráadásul a tömésekkel ellentétben sokkal tartósabban, és még a fehérsége is megválasztható. A fogkorona egy indirekt pótlás, ami azt jelenti, hogy nem a fogorvos, hanem fogtechnikus készíti el precíz lenyomatvételt követően. Elkészítése nagy odafigyelést és tudást igényel, a tökéletes végeredmény elérését pedig ma már számítógépes közreműködés is segíti, amit leginkább cirkon koronák esetében vesznek igénybe.

A cirkon koronáról

Egy meglehetősen szilárd és strapabíró pótlásról van szó, mivel masszív belső vázzal rendelkezik, így nem törik és nem is reped el. Egyik nagy előnye ennél fogva, hogy kitartóan állja a mindennapi használattal járó terhelést, ezért hosszú távú megoldást biztosít. A cirkon korona privilégiuma, hogy univerzálisan használható, azaz a kevésbé ellenálló porcelán koronával szemben nem csak az első fogak korrekcióját teszi lehetővé, hanem rágófogak és hidak, valamint implantátumok esetében is kiválóan használható. Utóbbiaknál az olcsóbb fémkerámia-korona is szóba jöhet, azonban hosszabb távon annak anyaga csúnyán elszínezi a fogíny szélét, ezért az jóval kevésbé nyújt esztétikus látványt. Ha a természetes fogzománcnál hatszor erősebb cirkónium-oxid anyagból készült koronákat nem fedezték volna fel, a páciensek számára nem lenne kielégítő megoldás, hiszen porcelán korona nem helyezhető fel őrlőfogakra, a fémkerámia pedig szürkésre színezi az ínyvonalat. További előnye, hogy anyaga nem allergizál, mivel teljesen fémmentes, így a fémallergiában szenvedők számára is ideális megoldást nyújt, sőt, ragasztóanyaga sem szokott problémát okozni. Emellett a ragyogó, fehér fogakról sem kell lemondaniuk az ezt választóknak, hiszen a rágás miatti állandó megterheléssel járó, optimális rágófunkció maradéktalan visszaállításának a lehetősége csak egy az előnyei közül, ugyanis az áttetsző kerámialap fedésének köszönhetően a látványa természetes, élethű fog hatását kelti, a színe pedig megválasztható, színtartóssága is kiváló, ezért ideális esztétikumot tesz lehetővé. Erre a koronára a lepedék kevésbé tapad, anyaga a hőhatásokat is jól tolerálja, és fémes szájízt sem okoz. A számítógépes CAD/CAM-technológiának hála a cirkon korona kifogástalanul illeszkedik a fogakra, az íny rá tud nőni, nem gyullad be, ezért a másodlagos szuvasodás eshetősége redukálható, s a végeredmény biztonságos és tartós. Előnyeinek köszönhetően egy cirkonhíd pedig az eredeti fogak teljes értékű pótlása lehet.

Ez a fogkorrekciós lehetőség olyannyira megállja a helyét, hogy hátránya alig van: alatta nehezebben tűnik fel az eredeti fog romlása, ill. költséges megoldásról van szó. Viszont, mivel ez hosszútávú befektetés funkcionalitás és esztétika tekintetében is, ár-érték arányban mindenképp megéri a rááldozott pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában