szponzorált tartalom

2021.06.10. 14:48

A Babaváró hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

2019. június 1. örömteli nap volt a gyermekvállalás előtt álló házaspárok számára, hisz ekkortól lehetett igényelni a Babaváró hitelt. A valóban kedvező hitelkonstrukciónak köszönhetően rengeteg pár döntött úgy, hogy élnek a lehetőséggel. Üröm az örömben, hogy viszonylag sokan nem jártak sikerrel, hiszen a Babaváró hitelkérelem elutasításának több oka is lehet.

A Babaváróról általánosságban

A Babaváró hitelt azok a házaspárok igényelhetik, ahol mind a két fél elmúlt már 18 éves, a feleség pedig nem idősebb 41 évnél. További feltétel a büntetlen előélet, a magyarországi lakcím, valamint hogy a házaspár legalább egyik tagja az igénylés pillanatában rendelkezzen 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal. A legnagyobb igényelhető összeg 10 millió forint, míg a törlesztés futamideje 20 évben, azaz 240 hónapban lett maximalizálva. Mindez azt jelenti, hogy a havi törlesztő összege nem lehet több 50 ezer forintnál. Ha megszületik az első gyermek, a törlesztés automatikusan három évig szünetel, míg az igényelt összeg kamatmentessé válik. A második gyermek születésekor elengedik a felvett hitel 30 százalékát és újabb 3 évig szünetel a törlesztés. A harmadik gyermek érkezése után elengedik a teljes tartozást. Amennyiben valakinek a hitelfelvételt követő 5 évben nem születik gyermeke, a teljes felvett összeget köteles visszafizetni. Amit fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben már nem kamatmentes hitelről beszélünk.

A Babaváró hitelkérelem elutasításának főbb okai

Fontos azzal tisztában lenni, hogy a Babaváró hitel esetén egyrészt meg kell felelni a rendeletben rögzített feltételeknek, másrészt a bankok egyedi bírálati rendszerének. Az elvárások viszonylag könnyen értelmezhetők, azonban a hitelintézetek igényeit nem mindig egyszerű teljesíteni. Általános tévhit, hogy a bankok kötelesek megadni egy elutasítás indokát. Amennyiben indoklás nélküli elutasító értesítést kapunk, próbáljunk azonnal informálódni az okokról, de vegyük fel a kapcsolatot más hitelintézetekkel is. Ne kövessük el azt a hibát, hogy a várakozási idő alatt hagyjuk lejárni a hiteligényléshez szükséges igazolások érvényességét. A Babaváró hitelkérelem elutasításának egyik fő oka, hogy valamelyik félnek köztartozása van. Ügyeljünk rá, hogy a kérelem benyújtása előtt minden tartozásunk maradéktalanul ki legyen egyenlítve! A kérelem benyújtása előtt ne felejtsük ellenőrizni a személyes dokumentumaink érvényességét, valamint tartsuk szem előtt, hogy a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás mindössze 30 napig érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában