Hirdetés

2024.02.23. 10:29

A kerékpárvásárlás 6 buktatója, amire érdemes odafigyelni

Egekbe szökő benzinköltségek, araszolás a dugóban, méregdrága szervizelés – ezektől mind-mind megszabadulhatunk, ha kocsi helyett inkább biciklivel közlekedünk napi szinten. Nem mindegy azonban, hogy milyen kétkerekűt választunk ehhez. A döntés nehezebb, mint gondolnánk, ezért érdemes megismerni és elkerülni a legtipikusabb hibákat.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Nem megfelelő a méret

Ha a számtalan kerékpár méretből nem a számunkra ideálisat választjuk, akkor nem lesz valami nagy élmény a tekerés. A túl kicsi és a túl nagy bicikli egyaránt kényelmetlen, ráadásul balesetveszélyes is. A kerékpárméretek között nem egyszerű eligazodni, pláne, hogy külön méret vonatkozik magára a vázra és a kerékre.

A legjobb, ha a váz méretére fókuszálunk, mert alapvetően ez határozza meg, hogy milyen nagy egy bringa. Sokan arra esküsznek, hogy egyszerűen a testmagasságuk alapján lövik be a méretet, ez viszont sokszor pontatlan. Inkább keressünk a neten egy kerékpáros mérettáblázatot, és az alapján határozzuk meg a hozzánk passzoló kerékpárméretet.

Nem a célnak megfelelő kerékpárt választjuk

Akárcsak méretben, típusban is hatalmas a választék a szakboltokban. Ezeket mindenképp meg kell ismernünk, mert utólag bizony kellemetlen, ha a megvásárolt bicikli nem passzol a céljainkhoz. Azt a kérdést tegyük fel magunknak, hogy elsősorban milyen helyen akarunk majd tekerni: városban, aszfalton, esetleg kinn a természetben, úttalan utakon.

Ha városi közlekedésre keresünk kerékpárt, akkor egy klasszikus city bicikli lehet a jó választás, terepre ugyanakkor a mountain bike vagy az enduro lehet a nyerő. Az is megeshet, hogy vegyesen használnánk a biciklit, ilyenkor pedig egy cruiser kerékpár az ideális választás. Gondoljuk át azt is, hogy szükségünk van-e gyerekülésre vagy csomagtartóra – ezek ugyanis nem minden bringán férnek el.

Kevés figyelmet fordítunk a minőségi eszközökre

Mindannyian azt szeretnénk, ha a frissen vásárolt bicikli hosszú évekig, talán évtizedekig is a szolgálatunkban maradna. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy minőségi kétkerekű mellett tegyük le a voksunkat. A bicikli kapcsán érdemes belépni szakértői Facebook-csoportokba, és ott megérdeklődni, hogy melyik típussal, márkával milyen tapasztalatok vannak.

Az sem szerencsés ugyanakkor, ha maga a bringa jól bírja a strapát, a kiegészítői viszont állandó javításra, cserére szorulnak. Egyáltalán nem mellékes, hogy egy kerékpáron melyik gyártó váltója vagy fékrendszere található, és persze a kisebb alkatrészeknél is hatalmas a minőségbeli szórás. Különösen igaz ez például a nyeregre, ami alapvetően meghatározza, hogy mennyire szívesen pattanunk majd fel a kerékpárra.

Csak az árat nézzük

Csábító lehet lecsapni a legolcsóbb elérhető biciklire, nem biztos azonban, hogy ez a helyes út. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a feltűnően olcsó kerékpárok megbízhatatlanok, az élettartamuk rövid, és állandó javítgatást, felújítást igényelnek. Arról nem is beszélve, hogy a rossz élmények hatására akár teljesen el is mehet a kedvünk a tekeréstől. Inkább spóroljunk tehát, hogy megengedhessünk magunknak egy drágább, jobb minőségű kerékpárt.

Ezzel együtt az is igaz, hogy nem érdemes egy használt autó árát elkölteni a bringára. Főleg, ha ezzel teljesen ki is merítjük a keretünket, és már nem marad pénzünk az olyan fontos kiegészítőkre, mint a sisak vagy a kerékpáros öltözet. Ha csak hobbiszerűen, hébe-hóba biciklizünk, akkor semmi értelme a profiknak készült, méregdrága modellek közül válogatnunk.

Elvarázsol minket a bringa dizájnja

Ezzel egyáltalán nem azt akarjuk mondani, hogy a bicikli megjelenése nem fontos szempont. Természetesen az, de mégsem éri meg az első helyre tenni a döntési folyamat során. Ha tehát találunk két biciklit, melyek technikai paramétereikben megegyeznek, akkor válasszuk a mutatósabbat. De ha valamelyiken jobb a fék, a váltó, hosszabb garancia vonatkozik rá és jobbak a vásárlói vélemények, akkor döntsünk inkább amellett. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a bicikli hosszú távú befektetés. Ahogy autót sem vennénk csak azért, mert szépek a dísztárcsái, úgy a bringánál se csak az esztétikum legyen mérvadó.

Bedőlünk a marketingnek

Teljesen érthető módon minden gyártónak az a célja, hogy magához csábítsa a vevőket. Ehhez pedig sokszor profi marketingcsapatot alkalmaznak, akik mindent bevetnek a meggyőzésünk érdekében. Ennek viszont sajnos sokszor csalódás a vége. A szép szavak mögött ugyanis nem minden esetben van valódi tartalom. Kiderül, hogy a bicikli nem is olyan jó minőségű, egyáltalán nem kényelmes, és nem igazán alkalmas arra, amire mi használnánk. Ha tehát megtetszik nekünk egy hirdetés vagy TV-reklám, inkább végezzünk egy kis kutatómunkát is az ad-hoc vásárlás helyett.

Kérjünk segítséget szakembertől

Kerékpár méretek, kiegészítők, váltók és fékek – megannyi szempont, amiben könnyű elveszni, ha nem értünk a kerékpárokhoz. Egy jó szakember aranyat érhet, mert segít eloszlatni a kételyeinket és elkerülni a biciklivásárlás leggyakoribb hibáit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában