Januárban jön az Educatio és a veszprémi nyílt nap

2024.01.05. 00:00

Pszichológia és üzleti adattudomány alapszakkal erősít a Pannon Egyetem

Új szakokkal bővíti képzési kínálatát 2024. szeptembertől a Pannon Egyetem. A Humántudományi Karon pszichológia, a Gazdaságtudományi Karon pedig üzleti adattudomány alapszak indul. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, de jubilál a 20 éves Műszaki Informatikai és a Gazdaságtudományi Kar is.

 

Sok szempontból kiemelkedően sikerült a 2023-as év a Dunántúl és a Balaton régió meghatározó, multidiszciplináris intézménye, a veszprémi központú Pannon Egyetem számára. Finisében van az egyetem történetének legnagyobb kampuszfejlesztése, ahol a várossal közösen egy kiváló európai egyetemhez méltó, pihenésre, feltöltődésre és sportolásra is alkalmas kampuszt alakítottak ki mélygarázzsal, parkosított zöldterületekkel, szabadtéri, multifunkcionális sportpályákkal, közösségi tér épülettel. Valamint 2024. első felére energetikailag is teljesen megújulnak az épületek.

Csillag Zsolt kancellár a 2023. év eredményeivel kapcsolatban úgy fogalmazott: sok egyéb mellett (többek között a Solar Boat nemzetközi napelemes hajóverseny magyarországi futamának megrendezése Balatonalmádiban, EFOTT házigazda szerep, az ismert etológus, csimpánz kutató Jane Goodall látogatása) talán a legbüszkébb az elmúlt évtized legeredményesebb felvételi eljárására.

- A Pannon Egyetemet 2023-ban 60 százalékkal többen választották, mint tavaly, a növekedés az országos átlag több mint kétszerese. Ez különösen annak fényében kimagasló eredmény, hogy ellentétben sok más egyetemmel a Pannonon nem csökkentek a felvételi ponthatárok, hanem nőttek 2022-höz képest. Ez nagyon nagy dolog – véli. Ez az eredmény természetesen kihívást is jelent a következő tanévre, pláne, hogy a szakképzési rendszer változásából kifolyólag a soron következő évben nem lesz az egyetemeknek a szakképző intézmények irányából bemenete, egy évfolyam az ötödév miatt kimarad. - Annak érdekében, hogy az elsősök létszáma ne csökkenjen jelentősen, a következő időszakban számos kampánnyal készülünk, hogy minél hatékonyabb legyen az elérés a gimnazisták irányába, de felpörgetjük a nemzetközi beiskolázásunkat is – mondta. 

A HVG Diploma legutóbbi összesített rangsora alapján - amely a hallgatói és az oktatói kiválóságot mérő alrangsorból állt össze - a Pannon Egyetem az ország 12. legjobb egyeteme. Mérnöki tudományok területen harmadik éve töretlenül a világ élvonalában van az intézmény: a Times Higher Education (THE) szakterületi ranglistáján ismét az 1000+ -as minősítést szerezte meg. A rangsor öt mérőszámból háromban (kutatási minőség, kutatási környezet és oktatás) kifejezetten erőteljes növekedést tudott elérni a korábbi mutatóihoz képest.

A bölcsészet-, a közgazdaság-, a műszaki-, informatikai-, a nevelés-, a társadalom- és a természettudományok területén már eddig is széleskörű képzési kínálatát pedig a következő tanévtől tovább bővíti az intézmény. A Gazdaságtudományi Kar üzleti adattudomány nyolc féléves alapszakját annak ajánljuk, akit érdekel az adattudomány, a statisztika, a programozás és az üzleti döntéshozatal folyamata és szeretné tudni, hogyan használja fel az adatokat a vállalati problémák megoldására, illetve hogyan alkalmazhatja a legmodernebb analitikai módszereket és eszközöket. Az üzleti adattudomány alapszakon szerzett diplomával számos területen és szektorban lehet elhelyezkedni, például adatelemzőként (Data Analyst), pénzügyi elemzőként (Financial Analyst), folyamatelemzőként (Process Analyst), marketing- (Marketing Analyst) vagy műveleti elemzőként (Operations Analyst).

A Humántudományi Karon a hat féléves képzési idejű pszichológia alapszakon viselkedéselemző (Human Behavior Analyst) végzettséget lehet megszerezni, egyelőre csak nappali képzés keretében. A képzés célja: olyan viselkedéselemző szakemberek képzése, akik a pszichológia tudomány elméleti alapismereteinek és alapvető módszereinek birtokában – szakmai vezetés mellett – alkalmasak a pszichológia alkalmazott ágaiban feladatok ellátására. A megszerzett oklevéllel többek között egészségügyi, oktatási és mentálhigiénés intézményekben, családgondozóban, civil szervezeteknél is el lehet helyezkedni, valamint továbbtanulásra is van lehetőség pszichológia mesterszakon.

A Pannon Egyetem 2023-ban új pontszámító kalkulátort hozott létre. A kalkulátor segítségével a felvételizők előzetesen felmérhetik, hogy milyen eredményekkel érhetik el várhatóan a megcélzott képzésre a felvételt.

A Pannon Egyetem összes képzési helyének (Veszprém, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Ajka, Kőszeg) kínálatáról, a duális képzési lehetőségekről személyesen 2024. január 11-13. között Budapesten, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, illetve a január 17-én Veszprémben a nyílt napon szerezhetnek információt a leendő hallgatók. Utóbbin kari tájékoztatókkal, izgalmas nyílt órákkal, labortúrával, karrier- és pályaorientációs tanácsadással, duális partnerek bemutatkozásával várják őket a szervezők.

Fotó: Pesthy Marton

További információk:

https://felveteli.uni-pannon.hu/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában