Szponzorált tartalom!

2023.10.25. 11:15

Senki sem szereti, de szükségesek: 3 tipp, ami segít észben tartani a szűrővizsgálatokat

Az egészségünk szempontjából a megelőzés az egyik legfőbb lépés, amit tehetünk. Ehhez nemcsak az tartozik hozzá, hogy ügyelünk az étkezésre és a vitaminbevitelre, de az is, hogy bizonyos időközönként elvégeztetjük a szükséges szűrővizsgálatokat. A feladat könnyűnek hangzik, a hétköznapok sodrásában azonban mégsem mindig egyszerű.

Forrás: 123RF.com

A legfontosabb vizsgálatok

Először is fontos tudatosítani, mely vizsgálatok azok, amelyeket évente legalább egyszer mindenképpen érdemes elvégeztetni. Az első az éves általános laborvizsgálat, amelyre a háziorvostól kérhetünk beutalót. Ez a vérvétellel járó szűrés azért nagy jelentőségű, mert a vérképünk rendkívül sok információt hordoz magában, így az orvosunk látja majd, mely további vizsgálatok lehetnek szükségesek.

Már meglévő nehézségek, hajlamok esetén természetesen fontos az éves, féléves kontroll: legyen ez szemvizsgálat, pajzsmirigyértékek ellenőrzése vagy éppen egy örökletes betegség kiszűrésére vonatkozó vizsgálat. Ez utóbbiról mindig beszéljünk a háziorvosunknak! A családban előforduló veleszületett betegségekről nem véletlenül informálódnak: így tudnak segíteni abban, hogy az esetünkben időben megakadályozzák vagy kiszűrjék adott probléma kialakulását.

A női-férfi egészség megőrzése érdekében vannak alapvető területek, amelyeket tanácsos évente egyszer mindenképpen ellenőrizni: a férfiaknál ez a prosztatavizsgálat, míg a nőknél a méhnyakrákszűrés, a hüvely PH-jának ellenőrzése, valamint az emlők állapotának vizsgálata. A mellek otthon végzett havi ellenőrzése is rendkívül fontos, emellett ajánlott az éves mellultrahang, valamint 35 éves kor felett már a mammográfia is tanácsos az orvos által javasolt gyakorisággal.

3 tipp, hogy ne felejtsük el a fontos szűrővizsgálatokat

Amikor nem egy konkrét problémával fordulunk orvoshoz, csak megelőzés- vagy ellenőrzésképpen, sokkal könnyebben elhalasztjuk a vizsgálatokat. A hétköznapok

elfoglaltságai közt nem ezt soroljuk előre, pedig ha időt szánunk rá, és beépítjük az éves rendszerbe, akkor hosszú távon a betegségek megelőzésével sokkal több időt, energiát spórolunk magunknak. Nézzük, mely praktikák segíthetnek abban, hogy ne feledkezzünk meg a szűrővizsgálatainkról.

Megszokott időpont minden évben

Ha a szűrővizsgálatokkal kapcsolatban kialakítunk egy szokást, akkor egy idő után természetes része lesz adott évszaknak, hónapnak, hogy betervezzük adott vizsgálatokat. Az éves labort például érdemes augusztus végére, szeptember elejére időzíteni, így még a betegségek időszaka előtt tisztában leszünk azzal, hogy mit kell erősítenünk a szervezetünkben. A szokást az egész család életébe beépíthetjük: a gyerekeknek is érdemes a tanévet egy teljes vérkép ismeretében megkezdeniük. Nemcsak az egészségünk szempontjából fontos visszajelzés ez, de az orvos számára is jó kapaszkodót jelent, amikor majd konkrét betegségekkel keressük fel.

Ezekhez hasonlóan a nőgyógyászati, urológiai szűréseket, vagy az évente lezajló szemvizsgálatot is érdemes mindig ugyanarra a hónapra, időszakra tervezni, így biztosan nem feledkezünk meg róla.

Gondolkodjunk hosszú távon naptárral a kézben!

Mindig legyen nálunk a naptárunk, legyen az papíralapú vagy online, így ha egy halaszthatatlan dolog csúszik be a már legfoglalt időpontra, azonnal tudjuk, mikorra tudunk újat foglalni. Ilyen esetben ne halogassuk az új időpont kérését, már a lemondással együtt tegyük meg!

Emellett, ha lehetőség van rá, érdemes akár az aktuális vizsgálat végén megbeszélni a következő időpontot – ha kell egy évre előre is. Így van egy fix dátum, amelyhez igazodhatunk, és biztosan nem marad el a következő szűrővizsgálat.

Állítsunk be értesítéseket!

Ma már számos ingyenes értesítő alkalmazás áll a rendelkezésünkre. Akad olyan, ami eszünkbe juttatja, hogy igyunk vizet, hogy vegyük be a vitaminjaikat, a tesztoszteronfokozó készítményeinket – vagy éppen hogy emlékeztessenek egy fontos időpontra. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel!

Ezek az alkalmazások akár abban is segíthetnek, hogy rendszeresen ellenőrzés alatt tartsuk a vitalitásunkat, sportolás esetén pedig a teljesítményünket is. Így a változásokat is monitorozhatjuk, és ha valami nincs rendben, hamar szakemberhez fordulhatunk. Lehet, hogy csak vitaminok, természetes alapú tesztoszteronfokozó készítmények, vagy másfajta táplálkozás szükséges ahhoz, hogy újra erősnek, élettel telinek érezzük magunkat – de ehhez kell az orvosi diagnózis. Ha időben lépünk, olyan problémákat előzhetünk meg, amelyeket gyógyszerek nélkül már nem lehetne megoldani.

Tegyük meg magunkért!

Könnyű elveszni a sűrű hétköznapokban, az elfoglaltságaink tengerében, illetve amikor túl vagyunk egy-egy betegséggel teli időszakon, nehéz rávenni magunkat, hogy látszólagos ok nélkül keressünk fel orvost. Azonban fontos tudatosítani, hogy önmagunkért tesszük ezt, és sokkal több időt, energiát és anyagi ráfordítást takarítunk meg, ha előrelátóak vagyunk.

Alakítsunk ki egy rendszert és ennek részeként határozzuk meg a szűrővizsgálatokat, így természetes része lesz az éves programunknak, hogy minden szükséges kontrollt elvégeztetünk. Ezzel pedig nemcsak saját egészségünket támogatjuk, de példát mutatunk környezetünknek, családtagjainknak, gyermekeinknek, akik már ezt a hozzáállást viszik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában