Szponzorált tartalom

2022.12.22. 00:01

Testtömeg index táblázat nőknek: mire jó a testtömeg index?

Női olvasóink körében gyakori kérdés, hogy vajon mitől függ, hogy valakinek ajánlatos-e csökkenteni a testsúlyát? Természetesen szubjektíven mindenkinek van egy véleménye a saját testképéről, sok esetben azonban ez a kérdés nem dönthető el egykönnyen. Szerencsére számtalan módszer van már rá, amelyek segítségével ezt könnyedén meg lehet válaszolni, az egyik ilyen egy viszonylag egyszerű segédeszköz: a testtömeg index táblázat nőknek.

Forrás: Shutterstock

Mielőtt azonban erre, valamint a testtömeg index képletére rátérnénk, megmutatjuk a lehető legegyszerűbb számítási módszert, amelyből megtudhatjuk, hogy mennyi (lenne) az ideális testsúlyunk. (A türelmetlenebbek nyugodtan ugorjanak a cikkünk második felére, ott találják a “testtömeg index táblázat nőknek” című részt, bár javasoljuk az alábbiak átolvasását is, hogy teljes képet kapjunk a megközelítéssel kapcsolatban).

A,Healthy,Woman,Standing,On,A,Scale,To,Measuring,Her
Forrás: Shutterstock

Az imént említett számítás a Borca-féle képlet, elvégzése roppant egyszerű. Vonjunk ki a centiméterben kifejezett magasságunkból százat, majd ezt osszuk el tízzel és ezt vonjuk ki az előzőből. És máris megvan az ideális testsúlyunk! De hogy egyértelműbb legyen: tegyük fel, hogy 168 cm magasak vagyunk. Az ideális testsúlyunk a következő lesz a Borca-féle képlettel számolva:
          1. Testsúlyunkból (cm-ben) vonjunk ki 100-at: 168 – 100 = 68
          2. Ezt osszuk el tízzel: 68 / 10 = 6,8
          3. Az első pontban kapott eredményből vonjuk ki a másodikat: 68 – 6,8 = 61,2
Tehát egy 168 cm magas nőnek az ideális testsúlya 61,2 kg. (Talán mondani sem kell, de férfiak számára ez a képlet hamis eredményhez vezet.) Ehhez nem is kellett használnunk a testtömeg index táblázatot nőknek, egyszerűbb a számolás, viszont tegyük is hozzá: nem ez a legjobb módszer rá (csak a legegyszerűbb), mert ennél a BMI (testtömeg index képlete) jóval pontosabb eredményt ad.
A BMI számítás már kicsit nehezebb, de nem kell megijedni, egyáltalán nem megoldhatatlan feladat. Ebben az esetben ugyanis a kilogrammban megadott súlyunkat el kell osztanunk a méterben kifejezett magasságunk négyzetével. A kapott szám, ha 19-24 között van, testsúlyunk ideális.
Tegyük fel, előző példánál maradva, hogy 168 cm magasak vagyunk és 65 kg-ot mutat a mérleg. A testtömeg index képlete alapján a számítás a következő:
          1. Számoljuk ki a magasságunk négyzetét (méterben megadva). 168 centinél ez ugyebár így néz ki: 1,68 x 1,68 = 2,8224
          2. Ezzel a kapott eredménnyel kell elosztanunk a testsúlyunkat, azaz: 65 / 2,8224 = 23,03
Tehát testsúlyunk ideális lesz, hiszen 19 és 24 közötti értéket kaptunk. Táplálkozási szakértők szerint, ha ez a 27-et meghaladja, már érdemes csökkentett energia tartalmú diétát folytatnunk. Világszerte egyébként ez a legelfogadottabb módszer a súlyfelesleg mértékének megítélésére (és csak kicsit bonyolultabb, mint a Borca-számítás, de csak a négyzetre emelés és a méterben megadás miatt, egyébként ugyanúgy egyszerű általános iskolában is tanított matematikai műveletek szükségesek hozzá).

Close,Up,Isolated,Image,Of,A,Caucasian,Doctor,Holding,A
Forrás: Shutterstock

Mire jó a testtömeg index táblázat nőknek?

A testtömeg index táblázat nőknek jelentősége abban rejlik, hogy a fenti BMI-képlettel kiszámolt érték alapján meg tudjuk nézni, hogy súlyfeleslegünk milyen mértékű. A férfiak testsúly kategóriáit szándékosan nem írjuk bele, kifejezetten hölgyek számára jelent segítséget a lenti táblázat. Nézzük:

Alacsony testsúly (soványság)18,6 BMI értéknél alacsonyabb kalkuláció esetén
Ideális testsúly (nincs teendő)18,71 – 23,8 BMI érték között
Ideális BMI (ez a tökéletes)  20,8 BMI
Túlsúly (fogyókúra javasolt)23,8 – 30 BMI érték között
Elhízás (diéta feltétlenül indokolt) 30 – 40 BMI érték között
Kóros elhízás (orvosi konzultáció!)40 – 50 BMI érték között
Extrém elhízás (kvázi életveszély) 50 BMI felett

Ha valakinek fenti táblázat alapján a testtömeg indexe nem a normál (ideális testsúly) kategóriába tartozik, érdemes megfontolni a fogyókúrát (főleg, ha a BMI 30 feletti értéket mutat).

Néhány tanács a sikeres fogyókúrához:
         1. Rendszeresen és azonos időpontban (legjobb reggel) hetente többször mérjük meg testsúlyunkat és jegyezzük fel (nem kell megijedni, ha az első néhány nap még nincs látványos eredmény)
         2. 5-10%-os testsúly csökkentésénél többre egyszerre ne vállalkozzunk, előbb érjük el az 5 vagy 10%-ot és ha tartósan (hetekig) tudjuk tartani, jöhet a következő etap.
         3. A kalóriacsökkentett diéta az esetek többségében nem elég (sőt, ha nem 1-2 kilóról van szó, szinte biztosan nem), fontos a rendszeres mozgás is. Hetente legalább 2-3 fél órás alkalom a minimum és válasszunk olyan mozgásformát, amely során pulzusunk 140 fölé megy (lassú séta sokszor nem elegendő, de ezt látni fogjuk a számokon, illetve pont, hogy nem fogjuk látni, ilyenkor valami intenzívebb mozgásra lesz szükség).
         4. Ha már 2-3 hete fogyózunk és egyelőre nem látjuk eredményét, viszont becsülettel betartunk mindent (étkezést és testmozgást is), nehogy feladjuk! Egyénenként és szervezetenként változó, hogy mikor indul be a fogyási folyamat, valakinek már pár nap után, de másnak lehet, hogy három hétbe is beletelik, mire a kilók elindulnak lefelé.
         5. Segít, ha nem egyedül indulunk neki a fogyókúrának, mivel ez életmódváltással is jár az étkezés megváltoztatása és az aktívabb mozgás miatt. Ha tudjuk, vonjuk be a párunkat, vagy egy barátnőnket, ketten ugyanis mindig sokkal könnyebb. Meg lehet beszélni a felmerülő problémákat és át lehet segíteni egymást a holtponton.

Reméljük, hogy ezekkel a tanácsokkal, valamint a “testtömeg index táblázat nőknek” elnevezésű egyszerű táblázatunkkal tudunk segíteni mindazoknak, akik az ideális testsúlyuk elérését tűzték ki célul. Sok sikert és kitartást kívánunk hozzá!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában