Szponzorált tartalom

2022.12.16. 00:02

Fájnak az ízületei? Ezeket a természetes gyógymódokat érdemes megfontolni

Az ízületi gyulladás sokunk életét megkeserítő betegség, amely kínzó fájdalommal, mozgásszervi panaszokkal, gyulladásos folyamatokkal, az életminőség romlásával járhat. Természetes reakció ilyenkor, hogy az ember enyhülést, gyógyulást remélve orvoshoz fordul. Azonban mielőtt elkezdenénk számolatlanul szedni a gyógyszereket, vagy hosszadalmas kezelésekre járni, mindenképpen érdemes megismerkedni a természet patikája által kínált lehetőségekkel is. Nézzük meg, mely növények és hatóanyagok járulhatnak hozzá e kellemetlen állapot megelőzéséhez, illetve javulásához.

Forrás: Shutterstock

Amióta világ a világ, az embereket foglalkoztatja a betegségek növényi alapú kezelése. A legrégebbi feljegyzés a növények gyógyászati célú felhasználásáról egy 5000 évvel ezelőtti sumér agyagtáblából származik, amelyen többek között mákot, mandragórát és beléndeket tartalmazó receptek olvashatók.

Az ízületi gyulladás sem a modern kor betegsége, bár sajnos egyre gyakoribb. Kiváltó okaként szerepelhet a csontritkulás, a stressz, a hideg időjárás, a légköri nyomás változása, betegség vagy súlygyarapodás is.
A természetes gyógymódok mellett rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, panaszaink csökkentéséért. A gyógynövények és az étrend-kiegészítők pedig kockázatmentes és hatékony megoldásokat kínálnak, mellékhatásaik  a gyógyszerekéhez képest egészen minimálisak.
Nehéz választani a különféle típusú természetes hatóanyagok és az azokból készült termékek közül, ezért érdemes tájékozódni, mielőtt meglátogatunk egy bioboltot. A növényi eredetű termékek különféle formában kaphatók és alkalmazhatók: tabletták, teák, tinktúrák és kapszulák között lehet válogatni. Mindig a választott gyógynövény típusa határozza meg az alkalmazás módját, mivel van olyan hatóanyag, amely lenyelve szívódik fel jobban, van, amely folyadékban feloldva vagy éppen valamilyen vivőanyag társaságában, külsőleg használva a leghatásosabb.

Closeup,Of,Male,Arms,Holding,His,Painful,Wrist,Caused,By
Forrás: Shutterstock

Az ízületi gyulladás ellen igen hatásos kurkumát például megvehetjük kapszulában vagy fűszerként is. Ennek az Indiából származó fűszer-gyógynövénynek a hatóanyaga, a kurkumin erős gyulladás- és fájdalomcsökkentő. A gyömbér előfordul tabletta, por és tea formájában, de megvásárolhatjuk gyökerét szinte bármelyik szupermarketben vagy zöldségesnél, hiszen sokféle étel hozzávalója.

Az ízületi gyulladás gyakori, súlyosabb tünetei sokszor az alacsony D-vitamin-szinttel is összefüggésbe hozhatók. Érdemes tehát vérvizsgálattal ellenőriztetni, nincs-e D-vitamin hiányunk.

Számos ízületi gyulladás kezelésére szolgáló táplálék-kiegészítő glükózamint és kondroitint is tartalmaz. Ezek az anyagok jelen vannak az egészséges porcokban, pótlásuk pedig segíthet helyreállítani az elhasználódott porcokat, tudományos kutatások szerint enyhe fájdalomcsillapító hatásuk van. Mivel a glükózamin rákfélékből származik, allergia esetén nem ajánlott az alkalmazása.

A kollagén aminosav alapú fehérje, a bőr egészségére gyakorolt hatása régóta ismert. Számos tanulmány bizonyítja, hogy segít csökkenteni az ízületi problémákat és az izomfájdalmat. A kollagén folyadék, por vagy kapszula formájában kapható. Alternatív megoldás a szervezet kollagénszintjének növelésére, ha több fehérjében és C-vitaminban gazdag ételt fogyaszt, például csirkét, halat, tojást és citrusféléket.

Egyes gyógynövények, mint például a kurkuma és a gyömbér, az ételeinkben is kifejthetik áldásos hatásukat.  Néhányuknak azonban a főzési során szüksége van egy kis segítségre. A kurkumát például valamilyen zsíradékkal, például étolajjal kell főzni, és ajánlott fekete borsot is adni az ételhez az optimális felszívódáshoz.  

A gyógynövényekkel való főzés jó hatással van az egészségünkre, de arra nem szabad számítani, hogy néhány kurkumát tartalmazó étel, mint például egy finom curry csodaszerként fogja meggyógyítani ízületeinket. Mindenképpen érdemes a hatóanyagot koncentráltan tartalmazó készítmények között körülnézni.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy mint minden természetes, gyógynövény alapú étrend-kiegészítő az ízületi gyulladás elleni termékek is hosszabb idő, néha hónapok alatt fejtik ki hatásukat. A panaszok erősödésének elkerülésére törekedjen az ideális testsúly elérésére és megtartására, ellenőriztesse vércukorszintjét, óvja ízületeit, és térjen át a lehető legegészségesebb életmódra.

Bioboltokban kapható ízület és porcerősítő készítmények>>
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában