Hirdetés

2022.06.19. 22:35

Kurultaj – Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés 2022-ben augusztus 12–14-én lesz megrendezve Bugacon. A Kurultajt – Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényét 2008-óta a Magyar Turán Alapítvány szervezi.

Az alapítvány évközi munkájában kiemelt szerepet kap a magyar őstörténet kutatása, melyben számos szakember (történészek, antropológusok, genetikusok, régészek és néprajztudósok) dolgoznak össze, népünk korai történetének feltárása érdekében. Az újonnan született eredményeket a Magyar Turán Alapítvány megjeleníti a nyári Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen kiállítások, előadások formájában.

A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, amely az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Azonban az ünnep a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. A háromnapos Kurultajt idén 27 rokon nemzet több száz művésze, tudósa, hagyományőrzője, magas rangú politikusai (nagykövetek, államtitkárok, miniszterek) tiszteli meg, és több mint 50 olyan program kerül megrendezésre, amelyen a hun–türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt.

Forrás: Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány

A Magyar Turán Közhasznú Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség hívására csak a Kárpát-medencéből, több mint száz ősi magyar hagyományokat felelevenítő csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is. A Kárpát-medence és a és a rokon népek legjobb lovasai, lovasíjászai és hagyományőrzői mutatják meg tudásukat a kiérkező nagyközönségnek.

A pusztában hatalmas, a honfoglalás korának hangulatát felidéző jurtaváros épül fel, amelyben a hagyományőrzők korhű viseletekben mutatják be a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait is. A 40 hektár területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat.

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés kiemelt figyelmet fordít a pusztai lovas-nomád történelem hiteles bemutatására. Ezért hatalmas kiállítójurtákban több régészeti és antropológiai tárgyú tárlatot lehet majd megtekinteni. Az "Atilla Sátrának" elkeresztelt óriásjurtában idén egy eddig soha nem látott hun kori kiállítás lesz megtekinthető. A hun vezéri jurta a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtája és benne a történeti, antropológiai és régészeti kiállítások mellett szakrális tér is kialakításra kerül.

Forrás: Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány

A mellette álló óriásjurtákban ("Ősök Sátrai") pedig a Kárpát-medencében élő lovas-nomád népek öröksége elevenedik meg a szkíta, szarmata, avar, honfoglalás kori magyar kiállításokon. A tárlatok anyagának összeállításában a Magyar Turán Alapítványon kívül négy nagy magyarországi múzeum és közgyűjtemény vesz részt, ahol a rendkívül értékes történeti emlékeinket szigorú szakmai követelmények szerint állítják ki. 

A jurtatábor közelében tudományos előadások lesznek hallhatók. A nagy előadósátorban néhány ismeretterjesztő (úti beszámoló, geopolitika) előadás mellett döntően közérthető tudományos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel, az előadók mind magasan képzett magyar és külföldi tudományos szakemberek, és a saját szakmájuk nemzetközileg is elismert kutatói.

Az elmúlt években állandó látványelemek épültek be az ünnepbe, ilyen a seregszemle, ahol a Kurultajra érkező fegyveres hagyományőrző csapatok vonulnak fel. A seregszemlén a szkíta, hun, avar és honfoglalás korát idéző hagyományőrző viseletben sorakozik fel a több száz lovas és gyalogos harcos.

Forrás: Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány

A Magyar Törzsi Gyűlés elmaradhatatlan programrészei a lovas harci bemutatók, ahol a Kárpát-medencei és a rokon népek legjobb hagyományőrzői adnak ízelítőt a lovas-nomád haditechnikából. Az egyik leglátványosabb műsorelem a Keleti Vihar nevezetű program, ahol a keleti lovas csapatok összecsapnak a nyugat-európai páncélos seregekkel. A hadibemutatók sora ezzel nem ér véget, idén is megrendezik az Ősök Napján bevezetett páncélozott gyalogos harcosok párbajversenyét és a villámgyors kezű vitézek szablyavívó versenyét is. A nagy közönségsikert aratott látványos viadalokon csak a legjobban képzett vitézek maradhatnak talpon.

Számtalan lovas és íjászprogram kerül megrendezésre. A lovas versenyek közül érdemes kiemelni a nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre- (kökpar-, buszkasi-) versenyeket. A köböre, azaz „lovasfoci” igazi hungarikumnak mondható, hiszen ezt a keleti nomád stratégiai és ügyességi játékot nálunk az Alföldön egészen az 1940-es évekig játszották a pásztorok és a csikósok. A Puszták Népe Lovas Viadalon pedig egy igen látványos verseny során összetett akadálypályán küzdenek meg egymással a hagyományőrző lovasok. A hagyományos sportokban nem csak a lovassportokat mutatja be a Kurultaj, hanem a keleti eredetű pusztai, hagyományos sportokat is.

A színes kézműves vásárban a Kárpát-medencei kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek. A szervezők törekedtek arra, hogy a kézműves vásárban a nagyközönség elé tárt termékek mind hazai készítők asztaláról kerüljenek ki, sőt nagyobbrészt maguk a kézművesek kínálják eladásra saját portékájukat. Mivel a rendezvény minden programeleme díjtalanul látogatható, érdemes 3 napot tölteni augusztusban Bugacon. Ennek érdekében a rendezők egy meleg vizes zuhanyzókkal ellátott táborhelyet alakítanak ki, ahol minimális díj ellenében bárki sátorozhat e három napban.

További, részletesebb információk elérhetők a hivatalos honlapon: kurultaj.hu és a hivatalos Facebook-oldalon: www.facebook.com/kurultaj.

Borítókép: Hagyományőrző lovasok a Kurultajon, fotó: Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány

Címkék#Kurultaj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában