Hirdetés

2021.12.21. 01:00

Decembertől már CT-szakrendelések is igénybe vehetők az Alpha-Vet székesfehérvári Állatkórházában

Az Alpha - Vet Székesfehérvári Állatkórházának diagnosztikai parkja egy CT-készülékkel bővült. Decembertől már elkezdődnek a CT-szakrendelések is az állatkórházban. 

A CT, azaz computer tomográfia egy speciális röntgenvizsgálat, mely a röntgensugarakat felhasználva készít anatómiailag pontos felvételeket az állat testéről és a belső szervekről.

A CT-klinikai alkalmazása az alábbi testtájak vizsgálatára alkalmas:

- arckoponya (orrdaganatok, fogproblémák, nasopharyngiális polip, retrobulbar / szem, bulla tympanica),

- neurocranium (trauma, daganat, fejlődési rendellenesség, gyulladás),

- agy (homogenítás, agykamrák, szimmetria, kontraszthalmozás),

- gerinc (trauma, sérv, daganat),

- mellkas (tüdő, daganat, PTX),

  • ízület (könyök, csípő),
  • hasüreg (daganatok)

 

Kisállatoknál a vizsgálatot csak altatásban lehet elvégezni, ezért minden egyes páciens egy alapos fizikai vizsgálaton esik át, ha szükséges, akkor vérvizsgálatot és ultrahang-vizsgálatot is végzünk annak érdekében, hogy az altatás kockázatát a minimálisra csökkentsük. Mindig gázos altatást alkalmazunk és a felvételek készítése alatt folyamatosan monitorizáljuk a páciens, vérnyomását, pulzusát, oxigén ellátását.

Minden egyes vizsgálat két alapvető felvételből áll: egy tájékozódó felvételeiből (egy digitális RTG kép, ennek segítségével jelöljük ki a vizsgálandó régió kezdetét és végét) és egy szeletfelvételből áll (harántszeletek).

Általában natív felvételeket készítünk, de daganatok esetében a felvételek ismételt elvégzése szükséges kontrasztanyag intravénás alkalmazása után. A szeletvastagság 0.5 mm és 2.5 mm vastagság között van, ezt is a vizsgált régió és az állat testmérete határozza meg. A vizsgálati idő rövid, másodpercek alatt akár az egész test áttekinthető, mely egyedülálló diagnosztikai lehetőség.

 

Az állatkórházban a CT-vizsgálatra minden héten kedden és csütörtökön reggel 10:00 és délután 18:00 óra között várjuk a pácienseket, előre egyeztetett időpontban.

 

Időpont-egyeztetésre minden hétköznap reggel 8:00 és este 20:00 között van lehetőség a következő telefonszámokon: +36304002117 vagy a +3622330754, vagy e-mailben a [email protected]

A vizsgálatról készült képanyagot a tulajdonos CD (ha igényt tart rá, akkor pedig  pendrive-on) formátumban kapja meg, továbbá a képanyagot feltöltjük egy dropbox tárhelyre, ahonnan a tulajdonos és a beküldő állatorvos is egy hónapig letöltheti, elmentheti.

A vizsgálat eredményét 48 - 72 órán belül kapja kézhez a tulajdonos, mivel a leletezést Dr. Csébi Péter PhD, Diplomate ECVDI és kolléganője Dr. Lőrincz Borbála PhD. fogják végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában