szponzorált tartalom

2021.11.03. 11:06

Nem is olyan nehéz! Így jegyezheti meg tartósan az angol rendhagyó igéket

<b>Sokaknak okoz gondot az angol kifejezések és szavak tanulása, azok megjegyzése. Különösen igaz ez az angol rendhagyó igékre, amelyek formájára nincs konkrét logikai szabály, ezért sokak szerint csakis a magolásként ismert módszerrel lehet megjegyezni őket. Azonban van pár technika, amivel nem is olyan lehetetlennek tűnő feladat a rendhagyó igék memorizálása. Melyek ezek? Mutatjuk!</b>

Eyeglasses lies on open book in a library.

Fotó: Ermolaev Alexandr Alexandrovich

Mik azok a rendhagyó igék?

Az általános szabály az, hogy az igéhez egy „-ed” végződést kell hozzáadni, hogy múlt idejű legyen. A rendhagyó igék azok, akik ezt a szabályt nem tartják be. Ugyanis a rendhagyó igék három alakkal rendelkeznek, és akár mindhárom alakjuk lehet ugyanolyan, illetve eltérő is.

Hogyan jegyezheti meg hatékonyan az angol rendhagyó igéket?

Tanulja meg az alapokat és fókuszáljon a leggyakoribb igékre!

Először érdemes azokkal a szavakkal kezdeni, amelyeket a leggyakrabban használunk. Sok hasznos lista található erre. A legtöbbet használt rendhagyó igék megtanulásával már magabiztosan beszélgethet a mindennapokban. Tanuljon meg kb. százat, használja őket a mindennapokban, és utána elég, ha rátér a többi, magasabb szintű igére a nyelvtudása fejlesztéséhez.

Csoportosítson!

Bár a rendhagyó igék nem követik az általános múlt idő szabályait, mégis felfedezhető a viselkedésükben némi hasonlóság, ezért különböző csoportokra oszthatjuk őket. Ez segít abban, hogy megértsük a működésüket.

  • Múlt idő esetében változatlanul maradó igék. Erre jó példa a „set” ige, amely a múlt idejű és a befejezett melléknévi alakjában is ugyanúgy „set” marad. Ehhez a mintához több ige is idomul, mint például a következő szavak: let, spread, shed, thrust, split, upset, hurt, shut, put, burst, hit, cut, cost.
  • Past tense és past participle idők esetében változatlanul maradó igék. llyen például a go (go, went, gone) vagy a see (see, saw, seen) igék. Ezen belül többféle mintát is követnek az igék. Vannak olyanok, amelyek magánhangzót változtatnak, mint a sit (set) és a get (got). Néhány ige vége “t”-ra változik, és a szóban egy magánhangzó mássalhangzóra, mint például a feel (felt), keep (kept) igék esetében.
  • Minden múlt idő esetében formát változtató igék. Ezek az igék minden igeidőben (present, past, past participle) más alakot vesznek fel. Ide tartoznak a legismertebb igék is, mint a “be” vagy a “go”.
  • Betűelhagyó vagy meghosszabodó igék. Ezek az igék múlt időkben elhagynak betűket, vagy hosszabbá válnak az igeidőkben. A “light” ige például rövidebb lesz (lit).
  • Játszva könnyebb megtanulni!

    Ha már megtanulta az alapokat, jöhet a gyakorlás, aminek az egyik legszórakoztatóbb verzója a játék!

    Az egyik legnépszerűbb játék a BINGO. Több helyen találunk az interneten rendhagyó ige kártyákat, ezeket letöltve játszhatunk a szabályos és szabálytalan igékkel. Az egyik játékos elveszi a hívólapot, a többi játékos pedig egy-egy bingókártyát választ. A bingó hívó véletlenszerű sorrendben olvassa fel az igéket a hívó lapról, és menet közben ceruzával pipálja az igéket.

    TIPP: Keressen angol rendhagyó igékre épülő telefonos applikációkat. Így bármikor gyakorolhat egy kicsit, hogy bővítse angoltudását.

    Mi a sikeres angoltanulás titka?

    A sikeres angoltanulás titka az, ha megtalálja az Ön számára leginkább illeszkedő tanulási módszereket. Tudja, hogy mi az, ami nehezebben megy, és nem kerüli el ezeket, hanem hangsúlyt fektet a nehezebben megtanulható területekre. Nyelviskolába járva, jó nyelvtanárokkal pedig lényegesen gyorsabb és könnyebb lehet a tanulás.

    Fedezzen fel minél több módszert, járjon olyan társaságba, ahol beszélik a nyelvet, és foglalkozzon rendszeresen a tanulással. Ahogy a cikkből is kiderül, még a legrémesebbnek tűnő angol rendhagyó igék megtanulása sem jelenthet túl nagy nehézséget, csupán megfelelő motiváció és kreatív tanulás szükséges hozzá. Rendszeres gyakorlással garantáltan menni fog.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában