szponzorált tartalom

2021.11.18. 10:06

Amiért egy korrekt szakértő tanácsai aranyat érhetnek kft. alapítás előtt

<b>A cégalapítás egyszerre izgalmas, óriási potenciállal kecsegtető, ugyanakkor magas kockázatot is hordozó döntés az ember életében. Így van ez kft. alapítás előtt is, ahol szintén súlya van a meghozott döntéseknek és hozzáadott értéke az elkerülhető hibáknak.</b>

Double exposure of virtual screen and colleagues at business meeting in office

A cikkben megmutatjuk, mi mindenre célszerű figyelni cégalapításkor, illetve milyen hasznossága lehet egy releváns szakértővel folytatott beszélgetésnek még az indulást megelőzően.

Mi a kft. fogalma és lényege?

A gazdasági társaságok egy sokak által előnyben részesített típusáról van szó. A kft. olyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkező gazdasági társaság, amely financiális és jogi értelemben egyaránt kedvező feltételeket kínál a benne érintettek számára.

Szintén anyagi értelemben számít előnyös sajátosságnak, hogy a kft. tagjainak kötelezettsége kizárólag a saját vagyoni hozzájárulásuk összeghatáráig terjedhet. Magyarul a kft. olyan jogi személy, amely saját vagyonával felel a kötelezettségeiért, tehát tagjai a már nem felelnek saját vagyonukkal a cég esetleges tartozásaiért.

Korlátolt felelősségű társaságot alapításakor tehát nem kell attól tartani, hogy a későbbiekben felmerülő pénzügyi gondok akár a saját vagyont is felemészthetnék.

Mire lehet szükség egy kft. alapításához?

Mindenképp szükség van egy vagy több alapító tagra. Ez egyben azt is jelenti, hogy akár egyedül is alapítható korlátolt felelősségű társaság. Ezt a formátumot szokás egyszemélyes kft. névvel illetni.

Törzstőke is feltétlenül szükséges a kft. alapításhoz, ennek az előírt minimális összege 3 millió forint. A törzstőke készpénzként vagy apportként /másnéven tárgyi hozzájárulásként/ egyaránt a vállalkozás rendelkezésére bocsátható. Fontos, hogy a 2021-ben érvényes szabályok értelmében a törzstőke legalább 30%-ának készpénz formájában kell rendelkezésre állnia.

A kft. tagjai egyenként minimum 100 ezer forint értékű törzsbetét rendelkezésre bocsátására is kötelesek. Székhely nélkül sem alapítható korlátolt felelősségű társaság. Magyarul egy a kft. tulajdonában lévő székhely ingatlan, illetve alternatív lehetőségként a tulajdonos által elismert székhelyhasználati engedély mindenképp kelleni fog az indulásnál.

Természetesen ügyvezető is kell a sikeres alapításhoz. Hogy az adminisztráció gond nélkül történjen, az alapító mellett a tagok részéről a személyi igazolvány (vagy útlevél), lakcímkártya és adókártya rendelkezésre állása is szükségszerű.

Ami pedig a dokumentációt illeti, egyszemélyes kft-t választva alapító okiratot, többszemélyes kft-t alapítva pedig társasági szerződést kell írni. Mindkét opció esetében kihagyhatatlan az ügyvéd jegyzése.

Amiért megéri szakértő tanácsát is kikérni kft. alapítás előtt

A kft. alapítás alapos átgondolást igénylő, a körülmények és lehetőségek körültekintő elemzését indokló kulcsfontosságú döntés. Lényegesen komolyabb horderejű feladat, összevetve mondjuk az egyéni vállalkozás indításának feladataival.

Ennek szellemében a folyamat indítása előtt indokolt lehet konzultálni egy a témában jártas, megbízható és hozzáértő tanácsadóval. Egy hiteles és segíteni akaró szakember többek között

  • segíthet felmérni, hogy valóban a kft. forma jelenti-e az optimális választást;
  • felhívhatja a figyelmet a tipikus buktatókra, amiket jobb elkerülni;
  • plusz a kft. alapítás célravezető lépéseiben és a szakemberválasztásban is segíthet.
  • Utóbbi kifejezetten nagy hozzáadott értékkel bírhat, ugyanis korlátolt felelősségű társaságot alapítani ügyvéd vagy közjegyző nélkül már nem lehet. Egy korrekt tanácsadó ráadásul nemcsak ügyvédet segíthet találni, de akár a könyvelő és egyéb szakember választás kapcsán is hasznosulhat a segítsége.

    A cégiratok elkészülése felkészült ügyvédi segítséggel akár napokon belül sikeresen abszolválható. Hasonló a helyzet cégbíróság procedúrájával is. Ügyvédi segítséggel tehát rövidebb időn belül indítható el maga a vállalkozás.

    Hogyan indítható el minél tudatosabban egy vállalkozás?

    Kft. alapításnál és vállalkozás indításakor is határozottan érvényesül az elv, miszerint tudatos tervezéssel proaktívan elkerülhető a későbbi problémák nagyrésze. Céget alapítva a működés formátumának tisztázásán túl fontos tisztázni olyan kérdéseket, minthogy

  • miből lesz majd bevétel?
  • mennyi lesz a rendszeres kiadások összege?
  • milyen üzleti modell alkalmazása a leginkább kézenfekvő?
  • mik a rövid és hosszútávú tervek?
  • illetve mi egyáltalán a vállalkozás működésének a célja?
  • Ahhoz, hogy a fenti kérdésekre megalapozott válaszokat sikerüljön kapni, az alapos piackutatás mellett indokolt lehet jogi, marketing és pénzügyi területen jártas, tapasztalt és hozzáértő tanácsadó vagy tanácsadók szakmai véleményét is kikérni.

    Bár a távlati sikerek kulcsa az eredményes megvalósításban rejlik, a kulcsterületeket érintő stratégiai tervezéssel hatásosan olajozható meg a folyamat.

    Összegzés

    A kft. alapítás lehet a racionális következő lépés a KATA formátum kinövése után, vagy egy grandiózus vállalkozási ötlet megvalósítása érdekében. Ez a működési forma ugyanis pénzügyi, jogi és kockázati szempontból egyaránt előnyös választást ígér.

    Indulás előtt ugyanakkor célszerű lehet tapasztalt szakértő segítségét kikérni egyrészt a javasolt lépések tisztázása, másrészt a nemkívánatos hibák és buktatók elkerülése végett.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában