szponzorált tartalom

2021.10.01. 11:11

Ki sem kell lépned otthonról: nyiss számlát online!

<b>Manapság egyre kevésbé lehet elképzelni a hétköznapokat bankszámla nélkül. Különösen a számlanyitás mellé járó és a fizetés kényelmét szolgáló praktikus kiegészítőkkel együtt. Egy korszerű bankkártya, PayPass, okosóra vagy hitelkártya birtokában szinte a világ bármely pontján boldogulhatunk.</b>

Young woman sitting in kitchen and working on laptop in morning. Female using laptop dining table with fruit juice.

Fotó: Jacob Ammentorp Lund

A cikkben az online számlanyitás előnyeit részletezzük, amellyel a felsorolt funkciók és előnyök nemcsak kedvezményesen, de kényelmesen is abszolválhatók.

Az online számlanyitás mellett szóló érvek és előnyök

Az interneten keresztül lebonyolított számlanyitás személyes jelenlét nélkül, egy okostelefon vagy laptop segítségével is könnyen megoldható. Méghozzá sorban állás, vagy a bankfiókok nyitva tartásához történő igazodás nélkül.

Különösen a pandémia idején van kiemelt hozzáadott értéke a személyes jelenlét nélküli, otthonról is menedzselhető internetes számlanyitásnak. Ráadásul maga a folyamat gyors ügyintézéssel jár együtt. Egyébként papírmentes eljárásról van szó, ami a környezetvédelem és fenntarthatóság miatt nem elhanyagolható.

Az online számlanyitás működése, illetve gyakorlati lépései

A folyamat nulladik fázisaként a célokhoz leginkább passzoló számlacsomag megtalálása jelenti a feladatot, választott pénzintézettől függetlenül. Ezután következhet maga az igénylés, amely egyes bankoknál a weboldalon, más szolgáltatóknál pedig mobilapplikáción keresztül bonyolítható. Ha igazán gyors és hatékony megoldást keresünk, akár 10 percen belül is nyithatunk online számlát a K&H appon keresztül.

A K&H banknál az online számlanyitással azonnal használható digitális kártyát kap az ügyfél, így mobiljával vagy okosórájának segítségével már a következő percben fizethet is Google Pay-en vagy Apple Pay-en keresztül. Az így nyitott számlák első három hónapos időszakában a számlavezetés ingyenes, mely után a számlabirtokosnak számlacsomagot ajánlanak az előző 3 hónap szokásai alapján, de amennyiben az ügyfél kezdeményezi a számlacsomagváltást, ez is teljes mértékben elvégezhető a mobilbankban.

A személyes adatok, elérhetőségek és okmányok megadását, illetve az online számlanyitáshoz szükséges nyilatkozatok kitöltését és elfogadását követően a pénzintézet ellenőrzést végez, ami videós vagy “szelfis” azonosítással, mindössze perceket vesz igénybe.

Az ügyintézési folyamat tehát kényelmesen és gyorsan bonyolítható. Ezen felül az sem mellékes szempont, hogy egyes szolgáltatóknál a szerződéskötés után akár perceken belül használható is a frissen nyitott számla.

A sikeres folyószámlanyitás kritériumai, illetve kizáró tényezői

Az online folyószámlanyitáshoz érvényes magyar személyi azonosító hatósági okmánnyal kell igazolni a már betöltött a 18. életévet, a magyar állampolgárságot és magyarországi lakcímet.

A személyazonosító igazolvány, útlevél, vagy kártya formátumú vezetői engedély, illetve lakcímkártya felmutatásán túl a magyar nyelv ismerete is alapvető kritérium.

Nem nyithat viszont online folyószámlát az a természetes személy, aki a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény értelmében kiemelt közszereplőnek minősül.

Szintén kizáró tényezőnek számít, ha az illető, vagy egy vele közeli kapcsolatban álló hozzátartozó látott el fontos közfeladatokat az átvilágítás procedúráját megelőző egy éven belül.

Amire online számlanyitáskor mindenképp célszerű odafigyelni

Erősen javasolt még az online számlanyitást megelőzően figyelmesen végigolvasni a vonatkozó kondíciós listát, illetve hirdetményeket. Mindezen felül érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik pénzintézetnél járunk a legjobban a számlanyitással és vezetéssel.

Célszerű hosszabb távban gondolkodni, számolva az esetleges hiteligénylés, illetve megtakarítások lehetőségével. Annál is inkább, mivel az online számlanyitás egyszerű mivoltához képest a bankok közötti váltás már körülményesebb eljárást jelent.

Jobban járunk, ha inkább proaktívan törekszünk a nemkívánatos buktatók és kedvezőtlen döntések elkerülésére.

Ideális esetben a számlanyitáshoz kedvezmények is járnak

Merthogy a bankok között éles a verseny az újdonsült számlatulajdonosok megszerzéséért, aminek felhasználóként mi magunk lehetünk a haszonélvezői. Kedvezmények és akciók formájában díjazhatják egyrészt a számlanyitást, másrészt az online metódus választását is.

A kedvezmények módja és mértéke eltérő lehet. Viszont a havi számlavezetési díjon, a rendszeres és eseti átutalások tranzakciós díján, illetve az SMS szolgáltatás költségvonzatán is sokat spórolhatunk egy-egy ügyesen megcsípett akcióval.

A számla fenntartásának költségvonzata

Az online számlanyitást követően nem árt felkészülni, hogy a számla fenntartása pénzbe kerül. Mindenképp javasolt tehát előre kalkulálni a számlavezetés díjával, az egyszeri és rendszeres utalásokért levont tranzakciós díjakkal.

Szintén a költségvonzathoz köthető a netbank szolgáltatás opcionális díja, az SMS értesítésekért cserébe levont havi összeggel, illetve az ATM készpénzfelvételek során pénzmennyiséggel együtt.

A modern, internet alapú világ egyik felhasználóbarát vívmánya, hogy ma már az online számlanyitás kedvéért gyakorlatilag ki sem kell mozdulni otthonról. Ráadásul rövid idő alatt -akár 10 percben-, és nem utolsó sorban kényelmesen megvalósítható folyamatról beszélünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában