szponzorált tartalom

2021.08.03. 12:51

Melyik a jó okosóra?

Nem csak az öltözködésben vagy a háztartási berendezésekben diktál a divat, hanem a technikában is. Kezdetben mikor megjelentek az első úgynevezett tégla mobiltelefonok mennyire menőnek tartották, ha valakinek már volt, aztán az idő előrehaladtával ezek változtak méretben, tudásban, színben. És megjelent a technika piacán egy újabb kommunikációt segítő eszköz az okos óra mely napjaink legújabb trendje.

Fotó: pixabay.com

Természetesen ez nem mai találmány létezett ennek elődje 1984-ben csak hogy ez még az akkor csúcsszámítógépnek számított Commodore 64-el tudott kommunikálni adatkábelen keresztül. Akkoriban volt már benne határidő napló, jegyzetfüzet és számológép is. Ekkor még csak kezdetleges volt nem okozott akkora áttörést.

Egy okos órát az teszi okossá, amit tud. Értesítéseket küld hiszen összeköthető a telefonnal e-maileket, üzeneteket, sőt még azt is kijelzi ki keresett minket telefonon. Legyenek rajta alkalmazások, extra funkciók pl. szívritmus érzékelő, intelligens ébresztő. Médiakezelés, lehessen zenét hallgatni rajtuk. Fitness alkalmazások például kalória és lépés számláló. Egyéb extrák ilyenek pl. az időjárás előre jelzés vagy akár a beépített mikrofon.

Először is gondoljuk át választás elött, hogy milyen méretű és alakú legyen a kijelző majd, hogy milyen szíjat szeretnénk hozzá, illetve mennyi az az összeg, amelyet rászánunk. Ezek csak külsőségi szempontok kinek mi tetszik. Különféle gyártók által létrehozott okosórák közül válogathatunk ilyen például az Apple, a Nokia vagy az ASUS gyártotta termékek.

Kijelző méretben már 0.41” -tól egészen 1,91” -ig válogathatunk. Nők számára kicsi és nőies finomabb nagyságú kijelző, míg a férfiak számára markánsabb nagyobb kijelző a jellemző. Nem csak a számítógépes eszközöknél tv-knél és telefonoknál, valamint táblagépeknél van felbontás, hanem az okosóráknál is. 32*64 pixeles a legkisebb, a legnagyobb felbontású pedig 466*466 pixel. Természetesen akkumulátor kapacitás és tömeg szerint is választhatunk bár ez annyira nem szokott fontos lenni.

De vannak a tényleges szempontok mely már a működésével kapcsolatosak. A legfontosabb az ár és a kompatibilitás. Az ár, hogy mennyit enged meg a pénztárcánk a kompatibilitás pedig azért, hogy össze tudjuk e párosítani a telefonunkkal ehhez csak arra kell ügyelni kiválasztásnál, hogy az óra és a telefon operációs rendszere kompatibilis legyen.

  • Okoskarkötők, sport karkötők: érintő kijelző, színesek és stílusosak, pulzusmérésre, lépésszámlálásra alkalmas, magas üzemidő töltés nélkül van köztük olyan is, amely akár 15 napig bírja egyetlen töltéssel (pl. Xiaomi Amazfit Cor 2).
  • Okosórák: megtalálható itt az egészen drága típusú termékektől kezdve a legolcsóbb darabok is, számos alkalmazás emellett vízhatlanság, nagyfelbontású kijelző, az egyes termékek esetében a gyártó saját fejlesztésű alkalmazásai, GPS stb. például Honor Watch Magic.
  • Android okosórák: ezek olyan órák melyeken android rendszer fut. Komolyabb memória van bennük egy órához képest, valamint már megjelent a beépített kamera is – ilyen például a Kospet Hope okosóra.
  • (Android) Wear OS okosórák: Magasabb árkategóriájú órák (pl. TicWatch C2) melyekre már extra alkalmazások is telepíthetőek.
  • Hibrid okosórák: A valódi karóra és okos óra keresztezése. Pontosabban, akik nem szeretik tölteni az okosórát viszont szeretik az okos óra funkciókat, de meg szeretnék tartani az igazi hamisítatlan karóra kinézetét azoknak érdemes ezt választani. Ezek tipikusan 1-2 éves üzemidővel rendelkeznek (pl. Zeblaze Vibe 4 HYBRID okosóra).
  • Vannak okos órák melyek nyomkövetővel vannak felszerelve ezeket nevezzük “gyerek okosóráknak”. Nagyon hasznos, ha gyermekünk számára vesszük, mert ezzel nyomon tudjuk követni bárhol is van, valamint el tud érni minket és mi is őt, és bármikor leadhat vészjelzést, ha szükséges.

    A kifejezetten extra alkalmazásokkal rendelkező okosórákat akkor érdemes választani, ha tudjuk pontosan milyen céllal vásároljuk a terméket vagy milyen szempontnak feleljen meg. Ettől függ az is, hogy milyen alkalmazást tartalmazzon. Ilyen lehet a beépített kamera, GPS, SIM kártya foglalat, Wi-Fi valamint NFC, 3G és LTE támogatás.

    A választást még továbbá befolyásolhatja bár ez nem igazán elsődleges szempont, ha csak tipikusan azt nézzük, hogy ki gyártja. A márka név egyet jelent a megbízhatósággal hiszen tapasztalat által vállaszuk ki így a terméket melyek a későbbiek során a kedvencünké válik. Remek okosórákat gyárt például a Huawei, Samsung vagy Apple is.

    Hogy melyik a jó választás? Ezt sosem tudhatjuk előre csak azzal lehetünk tisztában mennyi az a pénz amennyit szívesen ráfordítanánk, illetve, hogy mire szeretnénk használni a mindennapokban. Jó választás tapasztalat alapján születik, melyet tovább adhatunk másoknak is.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában