szponzorált tartalom

2021.06.01. 15:39

„Egekben” az építési hulladék lerakásának díja: így spórolj környezetvédő módon

Az állami otthonteremtő- és otthonfelújítási programmal is összefüggésben van, hogy mostanság a ház- és lakásfelújítások elképesztő felfutásának idejét éljük. Gyakorlatilag hónapokat kell várni a megfelelő szakemberekre, így az idő- és költségtényező minden korábbinál nagyságrendekkel fontosabb lett. Manapság szinte már konténert sem egyszerű rendelni, arról nem is beszélve, hogy az inert, azaz a jelentős fizikai, kémiai vagy biológiai átalakuláson nem átmenő hulladék lerakásának költségeihez képest egy „vegyes hulladékot” tartalmazó konténer költsége már az „egekben” van. A szállítás díján túl itt tonnánként olykor 24-25 ezer forintos árral kell kalkulálni.

Ezért is jelenthet az építtetőnek spórolást, a természetnek pedig védelmet a Hungarocell Zöld Program, amelyet Magyarország legnagyobb építőanyaggyártó cége hívott életre.

A program lényege, hogy az inert hulladék kategóriájába nem sorolható Hungarocellt újrafeldolgozásra visszagyűjti a cég. A felújítást, szigetelést végzőknek annyi a dolguk, hogy jelképes, 600 forintos áron megveszik az országban egyre több helyen található Öko-Pontokon azt a 600 literes Masterplast zsákot, amelybe a tiszta, ragasztóval nem szennyezett Hungarocell EPS és XPS maradékok kerülhetnek. A kitétel csak annyi, hogy a hazai gyártó által forgalmazott termék maradéka kerüljön ezekbe.

Ezt követően az öko-tudatos gyártó begyűjti a maradék darabokat, majd egy szakértő partnerének átadja. Ez a cég egy speciális technikát fejlesztett ki a Hungarocell EPS és XPS hulladékból történő Thermobeton előállításra. Ez az új hőszigetelő anyag cementtel, habképzővel van bekeverve, így könnyű vele dolgozni, és mindemellett a környezet is védi az újrahasznosítás révén. A Thermobeton bizonyos szempontól jóval többet tud a könnyű hőszigetelő anyagoknál: Elsőrangú a hőszigetelő képessége (ami a téli fűtésszámlán érezhetően látszik), ugyanakkor sokkal jobb a hőcsillapító hatása, így a nyári melegben kiválóan védi a ház belső tereit a túlmelegedés ellen. Ez esetben pedig a légkondicionáló berendezések használatával tudunk spórolni!

Öko-Pontok Fejér megyében:

Prémium Color Kft.

Telefonszám: +36 30 228 4293

8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 58,

ÉPDUFERR Zrt.

Telefonszám: +36 70 380 4589

2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 1.

 

Internet-works Kft.

8132 Lepsény, Rákóczi u. 34.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában