szponzorált tartalom

2019.05.15. 14:53

Így védekezhetünk a kártevők ellen

<b>Bár legszívesebben mindenki vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket szeretne termeszteni, sajnos vannak olyan helyzetek, amikor muszáj permetezni. A kártevők ugyanis nem a barátaink.</b>

Mégis azt ajánljuk, hogy mielőtt a kémiai, azaz vegyszeres permetezésnek neki fognánk, ismerjük meg az ellenséget, lássuk, kivel van dolgunk, hátha természetes és fenntartható módszerrel is megszabadulhatunk a betolakodóktól vagy betegségektől.

Növénytársítás

Talán a legegyszerűbb és elemibb megoldás, hogy a növényeket úgy ültetjük el, hogy figyelembe vesszük a növénytársítás szabályait, azaz mit mi mellé kell ültetnünk, hogy azok egymást támogassák a növekedésben. Ki-kinek a barátja és kik azok, akik elszívják egymás elől a tápanyagot. Erről sok infót találunk a neten, különböző kertészeti oldalakon, szánjuk rá az időt, mélyedjünk el a témában.

Ha muszáj permetezni...

Már pedig sokszor muszáj, de mielőtt hozzá kezdünk, ismerjük fel, hogy kivel vagy mivel van dolgunk: kártevővel vagy betegséggel. Ha betegség, akkor az bakteriális vagy gombás eredetű fertőzés?

Ha fogalmunk sincs, akkor csippentsünk le a növényről egy levelet vagy készítsünk róla fotó és mutassuk meg szakembernek, aki már rögtön tud megfelelő növényvédőszert vagy vegyszert ajánlani, miután feltett nekünk még néhány kérdést.

A leggyakoribb ízeltlábú kártevők ellen az olajtartalmú készítmények jó hatásfokkal használhatóak. A fák kérgén található kórokozók ellen a réz hatóanyagú szerek megfelelőek lehetnek, figyelembe véve az adott növény rézérzékenységét! A lisztharmatgombák ellen a kén a fegyver. A kén tartalmú készítmények egyes rovarok ellen is hatásosak. Persze fontos szempont, hogy vajon lemosó permetezést szeretnénk elvégezni vagy azon már túlvagyunk.

A felszerelés kiválasztása

Fontos, hogy időben cselekedjünk, és a permetezéssel elejét vegyük a problémának. Sok múlik a növényvédő szer és a permetező kiválasztásán

A permetezők is különböző méretűek és űrtartalmúak lehetnek, többféle funkcióval rendelkeznek. Van kézi és háti permetező. Ezeknek ugye nem mindegy a súlya sem, főleg akkor, ha egy idősebb családtag fogja használni. Egy kisebb, 1,5-2 literes kézi permetező egy balkonkertész számára már elegendő, a nagyobbat a kiskertekhez érdemes venni.

Egy általános permetszer jó megoldás a probléma megelőzésére, de ha gyakran használjuk, immunissá teheti ellene a kártevőket. Kiskertekhez elég kis kiszerelésű növényvédő szert vásárolni, mert nagyon kevés mennyiség szükséges a permetlé bekeveréséhez.

Ne felejtsük el, hogy mindig be kell tartani a biztonsági előírásokat permetezéskor! Védőruházat viselése nagyon fontos, illetve, hogy szeles időben ne permetezzünk. Lehetőleg olyankor végezzük el a folyamatot, amikor nincs a közelben várandós nő és gyerekek sem. A permetezés után alaposan tisztálkodjunk meg, hogy ne maradjon rajtunk vegyi anyag. A kézi és háti permetezőt is az előírásoknak megfelelően tisztítsuk és tároljuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában