szponzorált tartalom

2019.01.22. 01:00

Egészségügyi adataink biztonságban vannak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben

2017 őszétől elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel azokat a dokumentumokat, amelyek a betegek el- látása során keletkeznek. Az EESZT-ben lévő egészségügyi adataink védettek: ezekhez csak háziorvosunk és kezelőorvosaink férhetnek hozzá, míg a gyógyszerészek a számukra fontos recept adatokat érhetik el. A legérzékenyebb egészség- ügyi adatok (pl.: pszichiátriai, addiktológiai stb) kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak, így biztosan csak az nézheti meg, akinek arra a mielőbbi gyógyulásunkhoz szüksége van. A háziorvos például látja, hogy páciense kiváltotta-e a receptet, felhasználta-e a beutalót. A betegnek pedig nem kell magával vinnie orvosához leleteit, zárójelentéseit, ambuláns lapjait, mert a Térből a kezelőorvos bármikor lekér- heti azokat. A Lakossági Portálon (www. eeszt.gov.hu) mi magunk is szabályozhatjuk, ki kapjon hozzáférést adatainkhoz és azt is folyamatosan nyomon követhetjük, ki milyen dokumentumot töltött fel rólunk és ki kért hozzáférést a velünk kapcsolatos információkhoz. A digitális önrendelkezés az EESZT lakossági portálján, a www.eeszt.gov. hu honlapján tehető meg. A portálra történő belépéshez szükséges a személyes ügy- félkapuhoz tartozó felhasználónév és jelszó, illetve a TAJ szám. Ezen kívül a Kormány- ablakoknál személyesen is lehetőség van módosítani a jogosultságokat, ehhez szükséges bemutatni a személy- azonosságát igazoló okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) valamelyik- ét, illetve a TAJ kártyáját. (X)

A digitális önrendelkezésnek köszönhetően bárki maga beállíthatja, hogy ki férhet hozzá az adataihoz. Ugyanakkor hangsúlyozandó, hogy a betegeknek mér- legelniük kell azt is, hogy hatékonyabb ellátást tesz lehetővé, ha kevésbé korlátozzák egészségügyi adataik hozzáférhetőségét – mondta dr. Csernavölgyi István a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában