Szponzorált tartalom

2022.08.24. 09:13

Így készül a koffeinmentes kávé

A koffeinmentes kávé sokaknak kínál megoldást, akik nem akarnak, vagy nem fogyaszthatnak koffeint, azonban a kávézás öröméről nem szeretnének lemondani. Szerencsére ma már a koffeinmentes kínálat is meglehetősen széles, így ezek a kávék is nagyon változatosak tudnak lenni, minden igényt képesek kielégíteni. De vajon hogyan lesz egy kávé koffeinmentes, egyáltalán, mit nevezhetünk annak?

Forrás: Nitr/ Shutterstock.com

Mi a baj a koffeinnel?

Legtöbben ismerjük a koffein élénkítő hatását, éppen emiatt indítják sokan kávéval a napot. Nem mindenki örül ugyanakkor annak, hogy a koffein felpörgeti, ráadásul olyanok is akadnak, akinek a szervezete nem reagál jól rá. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legjobb koffeinmentes kávé sem teljesen mentes: minimális mennyiségben tartalmazza a serkentő anyagot, de ez annyira kevés, hogy érzékelhető hatása nincs a szervezetre.

Egy koffeinmentes kávét bármikor megihatunk a nap folyamán, ha megkívánjuk a kávé ízét. Akár este is, hiszen az alvásunk minőségét nem fogja befolyásolni. Egy jó kávé webáruház kínálatában rengetegféle közül válogathatunk!

Hogyan lesz a kávé koffeinmentes?

A koffeint közvetlenül a kávészemekből vonják ki, még azelőtt, hogy bármi mást csinálnának velük. Ez azért van így, mert a pörkölés hatására megváltozik a szerkezetük.

Leggyakrabban az oldószeres eljárással szabadítják meg a kávészemeket a koffeintől. Gőzöléssel elérik, hogy a kávészemek szerkezete megnyíljon, majd egy olyan oldatba áztatják őket, ami megköti a koffeint. Ez az eljárás olcsó, de sajnos azzal jár, hogy a kávé veszít aromájából.

A svájci vizes eljárás macerásabb, ezért ezt csak a legjobb kávék esetében szokták alkalmazni. A speciális összetételű víz hatására kioldódik a koffein a kávéból, ugyanakkor az ízek és aromák megmaradnak.

Van lehetőség arra is, hogy egy speciális eljárást alkalmazva szén-dioxid segítségével vonják ki a koffeint. Ez elég költséges eljárás, ezért csak a prémium kávéknál alkalmazzák.

A koffein kivonása során törekednek arra, hogy a kávé minősége minél inkább megmaradjon. Éppen ezért, már nagyon jó koffeinmentes kávékat lehet kapni, az ízélmény szinte ugyanolyan, mint a hagyományos kávék esetében.

Ha szívesen kávézol, de a koffeint kerülnéd, itt a megoldás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!