Polgárdi

2015.07.23. 13:23

Kis lépésekkel haladnak a polgárdiak

Polgárdi - A testület azon munkálkodik, hogy a következő évek fejlesztési lehetőségeinek Polgárdi is a nyertese legyen - fogalmazott Nyikos László polgármester , hiszen 2020-ig jelentős európai uniós források állnak majd rendelkezésre.

V. Varga József

A közvéleményt még mindig foglalkoztatja, hogy a múlt év végén megszűnt a Polgárdi járás. A település a Székesfehérvári járáshoz került, kirendeltséget működtetnek a városházán. Megmaradt a gyámhivatali és az okmányirodai ügyintézés, április végén átadták a polgárdi kormányablakot. A kormányablak szélesebb körű ügyintézési lehetőséget biztosít a lakosság számára, hiszen több mint háromszáz ügytípusban kérhetnek intézkedést az állampolgárok, mindezt hosszabbított nyitva tartás mellett.

A kommunális adót éves szinten 8 ezerről 12 ezer forintra emelték januártól. Sokan nem értettek egyet az emelés mértékével.

- Adót emelni nem népszerű dolog - fejtette ki a polgármester - azonban elértük azt a szintet, amikor a lakosság befizetését nem működésre, hanem kizárólag fejlesztésekre használjuk fel. A városias környezet erősítésére, a lakosság komfortérzetének javítására. A településen mintegy kétezer háztartás található, egy háromfős családot alapul véve az emelés átlagosan fejenként 110 forintot jelent havonta. Más helyi adót nem vetettünk ki, sem most, sem korábban. A megye legtöbb városában ennyi, vagy ennél magasabb az adó mértéke.

Az iskola fenntartására évente 56 millió, a tűzoltóságra 20 millió, a városgondnoki feladatokra 36 millió forintot költ a város. Ehhez jönnek egyebek közt még az orvosi ügyelet és a szociális ellátás költségei. Amint Nyikos László aláhúzta: óriási mértékű kiadást jelentenek ezek a kötelező feladatok, de az évek során megtanulták, beosztva azt a keveset, ami van, jó gazdaként kell bánni a közösen megtermelt javakkal.

Apa nyakából a világ! A színes, változatos, derűs családi napnak a Batthyány liget adott otthont Fotó: A szerző

Most kisebb fejlesztések vannak folyamatban: parkolók épültek, az iskola, az orvosi rendelő és a városháza áramellátását napelemes rendszer segíti, bővítették a sportpályát. Az idősek otthona egy pályázat jóvoltából új külső vakolást kapott, lakosok, vállalkozók, a kisebbségi önkormányzat tagjai kétkezi munkával segítettek. Új tűzoltóautót szereztek be, a költségek kétharmadát az önkormányzat finanszírozta, egyharmadát pedig az ellátási terület vállalkozói és néhány település.

Nyikos László: Megújul az emlékmű, parkolókat alakítunk ki, folytatjuk az útépítést

A második félévben megújul az első világháborús emlékmű, az óvoda mellett további parkolókat alakítanak ki. A nyár végén, az ősz elején folytatják az útépítést, három utca kap szilárd burkolatot, köztük a gyulamajori út is. A Belügyminisztériumnál további útépítésre pályáztak, valamint az óvodánál nyílás-zárókat cserélnének és a tetőt is felújítanák. Augusztusban derül ki, hogy nyertek-e, ha nem, kisebb volumenben akkor is megkezdik a munkálatokat.

Az óvodabővítés jelenlegi formájában nem valószínű, hogy megvalósul, ám megkezdődött az egyeztetés a szaktárcával, ugyanis Polgárdinak nem bővítésre, hanem egy új óvoda bölcsőde komplexumra lenne szüksége.

Megújul a polgármesteri hivatal szervezete, fiatal munkatársak álltak szolgálatba.
A kellő szakmai háttér megteremtésével a fejlődés időszakát élik. Fokozottan figyelik a pályázati lehetőségeket.

- A Polgárdi nyári fesztivál rendezvényei augusztus 20-án Szent István ünnepével kezdődnek, és 22-én fejeződnek be - mondta el Nyikos László. - Formálódnak a programok, a szervezők úgy ítélik meg, hogy mindenki megtalálja majd a kedvére valót. A koncerteken széles zenei stílusválasztékra törekszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!