Frissen Fejérből

2021.09.18. 08:00

Vegyszerek használata nélkül is tisztává varázsolhatjuk otthonunk minden szegletét

Az otthonunkban fellelhető alapanyagok segítségével hatékony és környezetkímélő tisztítószereket állíthatunk elő. Azon pénztárcabarát megoldások közül mutatunk most néhányat, melyekkel a lakás bármely helyiségét tisztává varázsolhatjuk.

Héjj Vivien

Az ecet jó tisztítószer, képes eltávolítani a zsíros szennyeződéseket, a szappanmaradványokat és a vízkövet is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amikor az éppen esedékes nagytakarításra készülünk, az első lépés mindig a szükséges eszközök beszerzése. A tisztító-, súroló- és csillogást ígérő szerek sokasága közül válogathatunk a boltok polcain. Választhatunk nagyobb márkák drágább termékei közül, de egyre több helyen találunk saját márkás, olcsóbb árkategóriájú termékeket is.

Minden helyiségnek más az igénye, ez akkor sincs másképp, ha takarításra kerül a sor, hiszen lássuk be, jellemzően nem ugyanazt a tisztítószert használjuk a gázsütő és a fürdőkád tisztításához. Ebből következik, hogy egy nagyobb takarítás során legalább egy tucat különféle tisztítószert képesek lehetünk felhalmozni.

A tudatosság jegyében egyre többen törekednek arra, hogy a szokásosnál kevesebb kemikáliát tartsanak otthon. Miért jó az, ha a bolti szerek egy részét – vagy akár az összeset – megpróbáljuk alternatív megoldásokkal helyettesíteni? A természetes alapanyagokból álló tisztítószerek hatékonyak, kedvezőbb az áruk, ráadásul a saját egészségünket és környezetünket is kímélik.

Általánosan elmondható, hogy a szódabikarbóna és a só tisztít és szagtalanít, valamint erőteljes súrolószerként is alkalmazható, míg az ecet képes eltávolítani a zsíros szennyeződéseket, a szappanmaradványokat és a vízkövet, valamint megelőzi a penészedést és erőteljes baktériumölő hatással rendelkezik.

A régi szőnyegek felfrissítéséhez keverjünk össze egy csésze szódabikarbónát, fél csésze bóraxot és 10-15 csepp illóolajat – kellemes illatot áraszt például a citrom, a narancs vagy a levendula. Tegyük az összetevőket egy jól záródó edénybe, melynek tetejébe fúrjunk lyukat. A keveréket szórjuk a szőnyegre, várjunk negyedórát, majd alaposan porszívózzuk ki.

Az ecet jó tisztítószer, képes eltávolítani a zsíros szennyeződéseket, a szappanmaradványokat és a vízkövet is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bútoraink eredeti fényét könnyedén visszaadhatjuk, ha összekeverjük egy kifacsart citrom levét egy evőkanál olajjal és ugyanennyi vízzel. Alapos összerázás után már használhatjuk is.

A nedves közegekben állandó problémát jelenthet a penész megjelenése, ami amellett, hogy látványra is csúnya, az egészségre is káros hatással lehet. A penészfoltok ellen a bórax és az ecet azonos arányú keverékét használhatjuk. A pasztát kenjük az érintett felületre, alaposan súroljuk át, majd öblítsük le meleg vízzel.

A fürdőszobákban és a csaptelepek környékén rendszeresen visszatérő vendég a vízkő. Ennek eltávolításához egy régi törlőrongyot áztassunk ecetbe, tekerjük be vele az érintett felületet, majd hagyjuk állni néhány órán át. Miután az ecet kifejtette jótékony hatását, nincs más dolgunk, mint áttörölni a felületet. A fürdőnél maradva a vécé és a lefolyók tisztítására is találunk természetes alternatívát. Öntsünk a lefolyóba vagy a vécébe fél csésze szódabikarbónát, és hagyjuk pezsegni legalább negyedórát, majd következhet a forró vizes öblítés. Szükség esetén megismételhetjük a műveletet.

Az ablakok, tükrök megtisztításánál a háziasszonyok rendre a csíkmentességre törekednek. Ennek eléréséhez negyed csésze ecetet és négy csésze langyos vizet öntsünk egy szórófejes flakonba. Fújjuk a tisztítandó felületre, és töröljük át száraz ronggyal vagy összegyűrt újságpapírral.

Aki nem szereti az ecet markáns illatát, az helyettesítheti azt citromsóval vagy citromsavval. Általános tisztítószer készíthető úgy is, ha két-három kanál citromsót feloldunk két deci vízben. Ezt egyaránt használhatjuk a konyhai és a fürdőszobai felületek tisztításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!