Madársereg hirdeti a tavaszt

2019.03.16. 07:30

Tojásfára aggatható, és az asztalt is tökéletesen díszítő alkotások

Tyúk, kakas, színes kanári vagy páva – megannyi formát ölthetnek a hasonló módszerrel készült madarak. Minden csak az alkotón múlik.

Szanyi-Nagy Judit

Balra kakas, jobbra kanári, a háttérben a zseníliadrótok

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Ahogyan előrefelé haladunk az időben, egyre gyakoribb, hogy reggelente madárcsicsergésre ébredünk. A tavasz hírnökeit, ha ügyesek vagyunk, az otthonunkban is fellelhetjük: egyikük (talapzat lévén) remek asztali dísz, másikuk pedig akár egy barkaágra, vagy a házi tojásfára aggatható dekoráció. Az elkészítésben Szabóné Kovács Tímea segédkezett.

Balra kakas, jobbra kanári, a háttérben a zseníliadrótok
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Utóbbi madárkához a következőkre van szükségünk: facsipesz, színes madártollak, mozgó szemek, öntapadós (csillogó) papír vagy zseníliadrót, ragasztópisztoly, valamint akrilfesték. A facsipesz egyik előlapját akrilfesték segítségével mázoljuk le a kívánt színnel, majd hagyjuk pár percet száradni! Ezt követően ragasztópisztoly vagy gyorsragasztó használatával a csipesz másik oldalán rögzítsük a felfelé ívelő, választott tollakat! A színezett előlapra ragasszuk fel a szemeket, valamint a csőrként funkcionáló, ilyen alakban kivágott zseníliadrótot, vagy öntapadós papírt! Ügyeljünk az irányra: a csipesz összenyomható része legyen a madár feje!

Az önállóan is megálló kakashoz vagy tyúkhoz vécépapírgurigát, színes rajzlapokat, mozgó szemeket, színes madártollakat és pödörhető lapot, szalagot alkalmazunk. A gurigát előbb beragasztózzuk, majd a „rászabott” fehér lappal betekerjük. Amíg szárad, a többi színes rajzlapból kivágjuk az állat csőrét, a csőr alatt található áll-lebenyt, illetve a lábakat. Ha elkészültünk, ragasszuk fel ezeket a részeket a megcélzott helyre, csakúgy, mint a mozgó szemeket! A taréj a guriga belsejébe ragasztott madártollakból épül fel, a madárfarok pedig a hátra ragasztott papírszalagnak köszönhetően mutatkozik meg. A húsvétra kipingált tojások fölött vagy mellett igazán autentikus darab!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!