Frissen Fejérből

2021.07.06. 16:45

Tehetünk az allergia tünetei ellen

Egyes kutatások szerint a világon minden ötödik ember allergiás valamilyen növényre, virágporra. A levegőben szálló virágport szinte lehetetlen elkerülni, de otthonunkban tehetünk azért, hogy enyhítsük a kínzó tüneteket.

Héjj Vivien

A nagy meleg ellenére is érdemes inkább beltéren teregetni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A nyári időszak sokaknak egyet jelent a folyamatos tüsszögéssel, a szájpadlás és a szem viszketésével. Ezek ugyanis sok egyéb mellett az allergia leggyakoribb tünetei, melyek egyes felmérések szerint a népesség legalább húsz százalékát érintik. Szerencsére tehetünk azért, hogy enyhüljenek a panaszok.

Az egyik legkézenfekvőbb módszer a tünetek enyhítésére, ha olyan növényeket teszünk a balkonunkba és a kertünkbe, amelyek pollenkibocsátása alacsony: ilyen például a petúnia, a rózsa és a dália.

A gyakori kézmosás nemcsak a vírusok és a baktériumok ellen hatékony fegyver, hanem az allergiával küzdők mindennapjait is könnyebbé teheti. Szabadtérből hazaérve alaposan mossuk meg kezeinket, arcunkat, ezáltal megszabadulhatunk a bőrünkre, szemöldökünkre, szempillánkra tapadt pollentől!

A nagy meleg ellenére is érdemes inkább beltéren teregetni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Utóbbi példa mentén fontos, hogy ne csak a bőrünkre tapadt pollentől szabaduljunk meg, hanem a frissen mosott ruhákat se teregessük a szabad levegőn, mert a szövetekben is könnyedén megtapad a virágpor, melynek következtében frissen mosott ruháink viselése közben is felléphet allergiás reakció.

A levegő pollenmentesítése elengedhetetlen a nyári időszakban. Ha tehetjük, ne hajnali 5 és délelőtt 10 óra között szellőztessünk, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a levegő pollenkoncentrációja. Az allergiától szenvedőknek a levegő hűtésére érdemesebb légkondicionálót vagy ventilátort használni, ám ezen készülékek tisztítását sem szabad elfelejteni, ugyanis a szűrőkben és a csövekben könnyen megtelepedhetnek a penészgombák, amelyek szintén kellemetlen tüneteket okoznak az arra érzékenyeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!