Szoliterként is remekül mutathat a kertben

2018.09.08. 16:00

Színes, nagy virágokat nyit a mocsári hibiszkusz

Az óriás virágú, más néven mocsári hibiszkuszt egyszerűen szaporíthatjuk kora tavasszal tőosztással, vagy egy kis ágát letörve és vízbe téve. Hamar gyökeret ereszt, és elültethető.

Tóth B. Zsuzsa

A gondoskodást sorozatban nyíló hatalmas virágaival hálálja majd meg a kertbe ültetett mocsári hibiszkuszunk

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Akár néhány hét alatt, esetleg csak egy-két hónap alatt fejlődik ki a vízben a gyökere. A kiültetés után nagyon gyakori öntözést igényel majd. A mályvafélék családjába tartozik a növény, amely ilyenkor is ontja hatalmas, színes virágait. Valójában júliustól egészen szeptemberig virágzik, nyár közepén a legszebb. Nagyjából egy-másfél méter magasra nő, évelő növény.

Ültethetjük magában, de sövényként is, egymáshoz nem túl közel téve a töveket. Nagy fehér, rózsaszín, bordó virágaival rendkívül feltűnő színfoltja lesz a kertnek. A virágok szagtalanok, a méretük 20–25 centiméter is lehet. Egy tő akár 300 virágot is hozhat egy évben, a virágok gyorsan, egy nap alatt elnyílnak, de folyamatosan hozza a bimbókat.

A gondoskodást sorozatban nyíló hatalmas virágaival hálálja majd meg a kertbe ültetett mocsári hibiszkuszunk
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Szereti a félárnyékos vagy napos helyet, keleti, déli oldalt, bőséges víz- és tápanyagellátást igényel. A tövét célszerű a téli időszakra lombbal gondosan betakarni. Amennyiben van a kertben egy vízcsap, szökőkút vagy kis tó, ültessük annak a közelébe. Kiszáradása esetén bimbóit elhullajtja, de a pangó vizet sem szereti. A hajtásokat kora tavasszal, márciusban kell nagyjából öt centiméteresre visszavágni.

Célszerű tavasszal nagyobb mennyiségű táp anyag juttatása, de év közben is meghálálja a tápanyag-utánpótlást. A mocsári hibiszkusz a talajt tekintve különösebben nem kényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!