Otthon

2013.06.17. 20:16

Szép kertek Fejérben - Színpompa a domboldalon

Balinka – Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2013. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazással döntik el, kié idén a legszebb kert.

Kovalcsik Katalin

A házhoz vezető domboldalon egyelőre még kicsik a kúszótuják, de Ildikó, Fábián Jenőné azon munkálkodik, hogy a faluba érkezőt buja zöldek köszöntsék. A házuk udvaráról a csókakői várat is látni, de a dombok zöldje szintén csodás kilátást kínál, a kertjük pedig a maga egyszerűségében is pazar.

Ha van egy kis ideje, már megy is ki a kertbe, a növényeket gondozni: Fábián Jenőné Ildikó virágoskertjének legszebbjei folyamatosan pompáznak (Fotó: Nagy Norbert)

A hatalmas területen a haszonkert mellett bőven van helye mindenféle virágnak, bokornak, fának. – Sok-sok éve telepítgetem a virágokat – mesélte a szívesen és örömmel kertészkedő háziasszony, aki sorra megmutatta szeretett virágait. – Itt egy kövirózsafa, amit igen nehéz átteleltetni, de a lányomnak a panelban sikerült. Most fog virágozni, ahogy a hibiszkusz is, meg a szerelemvirág. Az íriszbokrunkról küldött be a fiam fotót, tele volt virággal. Ez kint telel, ahogy a 25 féle nőszirmom is, de azok már elvirágoztak. A sziklakertünket rengeteg szépség díszíti. Mondom sorban: nemesített liliomok, ez itt a fátyolka, Szombathelyen tanult a lányom, onnan hozta. Amikor virágba borul, hatalmas kerti csokor lesz belőle. A liget szépe, a lángvirág, a krizantém itt sorakozik. Tavasszal szoktam visszavágni ezeket. A kert hátsó részében is van egy gyönyörű krizantémligetem.

A kertet díszítő sokféle virágot főleg Ildikó gondozza: – Műszakban dolgozom, de ha van egy kis időm, már jövök ki a kertbe. Nagyon szeretem a törpeliliomokat, a feketébe hajló mélybordótól kezdve a rózsaszínen át sokféle színt bontanak. A rózsaligetem sajnos nem bírta a telet, alig maradt belőle egy kevés. A kert másik részében bírták az árnyékliliomok, elvirágzott már a pünkösdi rózsa, színes még az égbe nyúló, kecses írisz, van belőle kék és sárga is. Nem hiányoznak a kertből a fűszernövények sem.

A hatalmas területen a haszonkert mellett bőven van helye mindenféle virágnak, bokornak, fának (Fotó: Nagy Norbert)

A család férfitagjai nem kedvelik a gyógyteákat, de Ildikó és lánya szívesen fogyasztja. A népies nevén enyves szegfűnek nevezett virágocska színe kirí a többiek közül, de a következő bokorra rácsodálkozunk. – Papagájvirágnak hívják, ha elvirágzik, madárrá változik. Ha pohárba tesszük, úgy hat, mintha egy madár ülne a szélén. A kert többi részén csillagvirág, pletyka, gyűszűvirág – csodás a színe –, menyecskeszem, kakukkszegfű, muskotályvirág.

Egy támaszra futó bokor is felkelti figyelmünket: a lonc sárgás virágai illatosak is. A háziasszony a búcsúzáskor azt is elárulja: sok kardvirágot nevel, amelyeknek az idén különleges feladatuk lesz. A lánya esküvőjén pompázhatnak majd az édesanya nevelte csodaszép virágok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!