Szép otthon

2018.04.12. 10:00

Szélben szálló pitypang, virágok vagy főnixmadár a szoba falán

Egyre nagyobb divat a lakás helyiségeit egyedi falfestéssel díszíteni. Fontos, hogy a jó ízlés határain belül maradjunk.

Tóth B. Zsuzsa

Judit saját szobája falát is dekorálta

Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Veszprémi Napló

Varjas Judit képző- és iparművész egyre több olyan felkérést kap, amelynek tárgya az egyedi falfestés. – A falmatricákat és a falfestést is nagyon szeretik manapság, egyszerű, de nagyszerű lakásdekorációk ezek, jól helyettesítik a képeket, és lyukakat sem kell fúrni a falba miattuk.

Akár beltéren, akár kültéren is szépen mutathat egy festmény, legyen szó magánházakról vagy akár üzlethelyiségek faláról is. Persze, sokféle falmatricát lehet kapni, de ha egyedi, személyre szóló díszt szeretnénk, válasszuk a festést. Annak több fajtája is, van, a freskót mindig nedves falra festik, a szekkót szárazra, a sgraffito készítése során több réteg, színes vakolat kerül egymásra, majd azokat visszaszedve térhatású lesz a kép. A kőszegi várban láthatunk az utóbbihoz hasonlót. A legegyszerűbb persze az akrilfestékkel történő festés. Ráadásul strapabíró, lemosható. Temperával is megoldható a falfestés, de az megfogja a ruhát – magyarázza Judit. Azt tanácsolja, hogy mielőtt festetünk, gondoljuk át jól, hogy melyik helyiségbe, milyen minta kerüljön és hova, fekete-fehér legyen-e az ábra, illetve színes.

Judit saját szobája falát is dekorálta
Fotós: Tóth B. Zsuzsa / Veszprémi Napló

- Nagyon fontos, hogy a megrendelő vagy a szoba lakója ízlését tükrözze, összhangban legyen a lakástextilek, bútorok színével, stílusával, a helyiség funkciójával. Akad, aki a gyermeke arcképét festeti a falra, a gyerekszobába mesefigurát kérnek a szülők vagy a kicsik, és egyre népszerűbbek a virágokat ábrázoló rajzok. A kép készülhet akár csak két-három színt alkalmazva, de ezüst vagy arany is kerülhet a színek közé. Még azok alkalmazásával is lehet szolid a falfestmény – mondja Judit, aki szívesen tervez egyedi mintákat is. Legszívesebben természetesen kedvenc motívumait festi; pávát, virágot, női arcot. A kacskaringós minta pedig mára a védjegye lett, amit tetten érhetünk festett húsvéti tojásain vagy éppen a tapolcai Malom-tó partján általa megfestett és mára nagy népszerűségre szert tett Halas lépcsőn.

A szélben szálló pitypang nagy sikert aratott
Fotós: Tóth B. Zsuzsa / Veszprémi Napló

- Legutóbb egy óriás pitypangot festettem egy szoba falára, egy zenész kívánságára pedig egy trombitát ábrázoló rajz került a falra fekete-fehérben. Hamarosan egy főnixmadarat festek valakinek. A festményekről előzetesen látványterv is készülhet, projektorral a falra vetíthetjük azt, hogy pontosan lássuk, milyen lesz és hova kerül. Nem szerencsés, ha utólag derül ki, hogy a fal elé egy szekrényt teszünk, ami aztán eltakarja a képet.

Egy zenész lakásában trombitát festett a falra
Fotós: Tóth B. Zsuzsa / Veszprémi Napló

Legkedveltebbek most a virágminták a falfestésben is, hiszen a divatban is ez a trend, és az egyszerűsített barokk stílus egyébként is dívik manapság. Bármilyen, így a virágos rajzokat, képeket is a végtelenségig lehet variálni, mindig csak rajtunk múlik, hogy milyet és mekkorát szeretnénk a falra – mondja Judit, akinek az absztrakt stílus viszont nem a világa, de aki ismeri őt, egészen biztosan nem is ilyen stílusú falfestményt kér tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!