Egyik-másik tárgyat elfogadnánk

2018.02.13. 08:30

A Tóparti iskola növendékeinek csinos munkái

A tárlat ma már a városi programkínálat része, elvégre ilyenkor tél végén évről évre bemutatják munkáikat a Tóparti gimnázium művészetis diákjai. Ám a kíváncsiságom az évek múltával sem kopik, mert mindig akad valami újdonság, különlegesen szép megoldás, ami felkeltheti az érdeklődésünket.

Gábor Gina

csempék

Fotó: Nagy Norbert

Évek óta eljátszom a gondolattal a tópartisok tárlatán: mi lenne, ha a lakásfelújításhoz, vagy a lakberendezéshez keresnék tárgyakat? Vajon ha tehetném, kitől – melyik tópartis növendéktől – rendelnék szövött párnahuzatot, mutatós csempét vagy éppen egy szép amforát a lakásomba?

A kerámia sakkfigurák mutatós lakásdíszek  Fotós: Nagy Norbert

Nos, az idén is van mire rácsodálkozni – nem „csak” azért, mert a növendékek tehetségesek és kreatívak, hanem azért is, mert művész-tanáraik általában olyan feladatokat találnak ki számukra, ami megmozgatja a fantáziájukat, és amíg a munka elkészül, szinte észrevétlenül tanulják meg a mesterség legfontosabb fogásait, tudnivalóit.

A művészetis növendékek kiállítása a Tóparti gimnázium aulájában február 15-ig látható. Fotós: Nagy Norbert

Keller Petra elsős tanítványai a felrakásos technikával úgy ismerkedtek meg, hogy az volt a feladatuk, készítsenek olyan edényeket, amilyeneket az emberek már az őskorban is használtak. Másodikban pedig a termések nyomán kezdtek organikus formákat kialakítani kerámiából.

Csempetervek és ősi kerámiák  Fotós: Nagy Norbert

A negyedévesek témája a cserépkályha volt – különböző kályhacsempéket készítettek – de bemutatják a tavalyi munkáikat is, azokat a kerámia-sakkfigurákat is, amelyek formás-különleges szobadíszként is hatnak...

Természetesen a kerámiák mellett ruhaterveket, könyborító-terveket, plakátokat is bemutatnak. Fotós: Nagy Norbert

Nagyné Csehi Edit tanítványai is nagyon szép, játékos, itt-ott a puzzle-t idéző, finom színű csempekollekciókat készítettek: ha tehetném, rendelnék belőle a fürdőszobám felfrissítésére.

Az ötödévesek szépséges kerámiadobozai  Fotós: Nagy Norbert

Szarka Tamás ötödévesei szebbnél szebb utcanévtáblákat és gyönyörűséges kerámia-dobozokat készítettek. Egyik szebb, mint a másik. Akár ékszertartó is lehetne – vagy fontos iratok tárolására szolgálhat. Az biztos, egy efféle tárolódoboz bízvást minden lakás éke lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!