Otthon

2009.05.26. 02:28

Parkettázzunk bátran, magunk!

Székesfehérvár - Ezermesterek, hobbibarkácsolók, lakás- és házfelújítók vettek részt azon az ingyenes foglalkozáson, amelyet egy barkácsáruház és a SZÉNA Egyesület szervezett. A laminált padló lerakásához kaphattak hasznos ötleteket, tippeket az érdeklődők.

Törő Bálint

- Mutatunk a résztvevőknek alapanyagokat, terveket, hogy legyen kapaszkodójuk a házfelújításál - mesélte Deli Sándor hideg-, melegburkoló. A rövid eligazítás után a maroknyi csapat elindult a szakemberrel az áruházban, hogy kiválasszák a megfelelő padlóburkolatokat.

- Mire kell figyelni, amikor kinézünk egy burkolatot? Mennyit kell vásárolnunk? - hangzott el az első kérdés egy lakásfelújítótól.

- Ki kell számolni, hány négyzetméter a burkolni kívánt felület, majd megnézni: egy csomagban mennyi burkolat van, így nem vásárolunk többet a kelleténél - válaszolta Sándor. Ezután szóba került az anyagok illesztése:

- A pattintóst nem kell ragasztani, így egyszerűbb vele dolgozni, nem keletkezik hulladék sem - tette hozzá a szakember. Deli Sándor tanácsait érdemes megfogadni:

- A laminált padlót célszerű 48 órán át abban a helyiségben tárolni, ahová le akarjuk fektetni. Így átveszi a szoba nedvességtartalmát, és megakadályozhatjuk, hogy az anyag felpúposodjon - mondta a szakember. - A következő fázisban megvizsgáljuk, egyenes-e az aljzat. Ha nem, akkor aljzat-kiegyenlítővel simítsuk el az egyenetlenségeket. A lerakás előtt megfelelő fóliát kell a talajra fektetni, nehogy átvegye a nedvességet a burkolat. Az első lap lerakásánál fontos, hogy távtartókat tegyünk a fal és a padló közé, mert a nedvesség miatt dagadás esetén lehetővé teszi a tágulást - mondta Sándor. - A fejénél kell összeilleszteni az első és második lapot kalapács és alátét használatával. Az első sor oldalára fel kell vinni vékony rétegben a ragasztót, majd ehhez illesszük a második sor első lapját, és így folytassuk addig, amíg a szobát teljesen be nem borítottuk. A gyakorlott lakásfelújítók fél óra alatt is végezhetnek egy szobával, de általában egy-két óra szükséges ehhez a munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!