Az ablakban is szépen megnőnek

2018.03.22. 10:00

A palánták közül sokat magunk is előnevelhetünk a meleg szobában

A később a kertbe kiültetendő palánták közül sokat magunk is előnevelhetünk az ablakpárkányon.

Tóth B. Zsuzsa

Sikeresen nevelhetünk palántát a szobaablakban is

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Ha saját paradicsom-, paprikapalántát szeretnénk, vessük a magokat egymástól pár centiméternyire egy balkonládába, virágföldbe, legfeljebb egy-két milliméter mélyre. Tegyük meleg helyre a ládát, amíg kibújnak a növénykék, attól kezdve pedig ügyeljünk rá, hogy kapjanak elég fényt, és ne száradjon ki a földjük. Tegyük az ablakpárkányra, és néhány naponként fordítsuk meg, hogy ne dőljenek meg a palánták.

Sikeresen nevelhetünk palántát a szobaablakban is
Fotós: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

Nevelhetünk az ablakban gyorsan kikelő és növő, vitamindús zsázsát is. Az apró magokat a föld felszínére is elszórhatjuk, akár egy sekély műanyag cserépalátétbe is. A földjük legyen nedves, néhány nap múlva kezdenek kibújni a kis csíranövények, csúcsukon két sziklevéllel.

Kapjanak napsütést, öntözzük rendszeresen, és már szedhetjük is a növénykéket. Mivel nagyon kicsik, a legegyszerűbb éles ollóval elvágni a szárukat a föld felett. A szárban is van vitamin, viszont a gyökérről csak aprólékos munkával lehetne lemosni a földet.

A zsázsának kellemes, kissé a tormára emlékeztető zamata van, kiváló fűszere a körözöttnek, de tehetjük vajas vagy zsíros kenyérre, salátába is, díszíthetünk vele hidegtálat. Levesek és egyéb ételek ízesítésére ugyancsak alkalmas. Nagyon magas a zsázsa C-vitamin-tartalma, a tél végi időszakban aktuális a fogyasztása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!